200L - pokrywa aluminiowa - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

200L - pokrywa aluminiowa

Liczba wyświetleń: 945·Odpowiedzi: 3
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Zaloguj się, aby zmienić widok

09 lis 2015, 01:18 200L - pokrywa aluminiowa  (#1)  

Witam, przygotowuje się póki co teoretycznie do założenia mojego pierwszego zbiornika roślinnego (średnio wymagające rośliny) 200l: 100x40x50 (wys)
Podłoże Profi Soil, filtr Eheim 2073, rozpoczynam powoli lekturę o nawożeniu..
Przydałaby mi się pomoc jeśli chodzi o pokrywę aluminiową. Np. coś takiego:
http://www.zoolight.pl/product-pol-1664 ... 4x45W.html

Mam parę pytań do tej pokrywy: jak z otwieraniem całości i otworów do karmienia - ponoć ciężko jest otworzyć, bo nie ma za co złapać, jak z otworami na filtr - czy są to wycięcia czy otwory? A co jeśli akwarium ma na bocznych ścianach wzmocnienia - gdzieś czytałem, że wtedy ta pokrywa nie pasuje za dobrze? Ogólnie wady i zalety :)

Może polecicie coś lepszego?

No i pytanie o światło - czy to nie za dużo jak na start? może wystarczy belka na 3 świetlówki? Myślałem o montażu jakiegoś oświetlenia nocnego w postaci LED.
Dzięki za odpowiedzi i porady

lisza
Ranga: Początkujący

09 lis 2015, 22:46 Re: 200L - pokrywa aluminiowa  (#2)  

Generalnie, droga ta pokrywa! Ale wiadomo, przychodzisz, płacisz no i z aluminium.
Daj spokoj, ja np. robilem swego czasu pokrywy dla kolegow ze spienionego PCV, oklejane okleina np. pod kolor mebli. Sluchaj, polecam w ogole oswietlenie LEDOWE. Ja preferuje pokrywe lamana na 3 czesci, czyli dwa boki podnoszone na zawiasikach do srodkowej czesci, calosc mozesz przesunac i np. grzebac w baniaku, przycinac rosliny itp. a swiatlo Ci swieci i widzisz co robisz. Polecam samemu wykonac, wtedy wszystko sobie elegancko sam dopracujesz czyli otwory, wyciecia itp. pod wymiar jaki Ci pasuje...
Zalaczam jedna z pokryw, nic niesamowitego ale spelnia w 100% wszystkie moje wymagania i sluzy juz 3 lata, z tym, że wtedy to byla jeszcze era swietlowek, teraz rządza ledy 8)

funflik
Ranga: Znający temat

10 lis 2015, 19:25 Re: 200L - pokrywa aluminiowa  (#3)  

Raczej będę musiał zakupić. Samemu zrobić pokrywę - nie mam na to czasu. Sama pokrywa bez oświetlenia kosztuje koło 600 zł, nie wiem, czy cena za wyposażenie pokrywy nie jest przesadzona?

lisza
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

11 lis 2015, 21:28 Re: 200L - pokrywa aluminiowa  (#4)  

Dla mnie cena jest zaporowa! Ale decyzja nalezy do Ciebie ....

funflik
Ranga: Znający temat

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

Belka LED-1.jpg

Belka DIY power led akwarium 200l

Qwasir w Oświetlenie · Odpowiedzi: 80 · Wyświetlenia: 48794
Witam serdecznie Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi. Zacznę od początku, c...
Bez nazwy-1.jpg

Belka 200L Pomoc W weryfikacji projektu

WolfuxD w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1691
Witam Mam zamiar zbudować Belkę 100cm 78W Sterowaną Tc420 Wymyśliłem sobie projekt taki jak na załączonym zdjęciu Jak by ktoś mógł mi podpowiedzieć zweryfikować czy dobrze żem schemat zaprojektował ...
IMG_20220307_175207.jpg

Dodatkowe oświetlenie wspomagające dla roślin 200l

damian waśniowski w Oświetlenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4117
Witam, jako nowy członek choć od lat szukający inspiracji, wiedzy i rozwiązań na forum RA. Tym razem zdecydowałem się jednak założyć temat ponieważ każde akwarium jest indywidualne i pomimo przeszuka...

Oświetlenie do 200l Aquael Optiset - prośba o radę

lukaszsz w Oświetlenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3390
Dzień dobry. Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie. Na ten moment mam: 1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm 2. Diversa LED Expert ...

Pokrywa z oświetleniem LED diy.

przemx23 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3419
Witam, Planuję powrót do akwarystyki po latach. Najprawdopodobniej wybiorę zbiornik VIV 80x45x45. Chcę wykonać pokrywę z własnym oświetleniem LED (DIY). Na razie nie chcę rozmawiać o doborze diod / dr...

Pokrywa Aquastel - porada

Ucek w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4176
Jako, że to mój pierwszy wątek na forum, chciałbym się z Wami serdecznie przywitać. Z racji, że posiadam więcej czasu oraz trochę miejsca - wracam do akwarystyki po ponad 15 latach. Jestem na etapie ...

Oświetlenie 200l akwarium pomocy

elemneo w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2091
Witajcie, przeszukuje forum jednak nigdzie nie mogę znaleść precyzyjnej odpowiedzi, mam akwarium 200 litrów (100cm x 40cm x 50cm) w którym mam dosłownie kilka Alternanthera reineckii mini które na ośw...

Pokrywa i oświetlenie do akwarium 60 l

kajper w Oświetlenie · Odpowiedzi: 24 · Wyświetlenia: 8658
Witam Zawasze chciałem mieć akwarium ale zawsze było jakieś ale ....... Zamówiłem 60*30*36 na dobry początek. Spodobała mi się pokrywa z oświetleniem - Pokrywa aluminiowa AQUASTEL prosta LED (60x30cm ...

Belki led lub pokrywa aluminiowa do akwarium 200l

dominik kantor w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2074
Witam! Zastanawiam się nad rezygnacją z dotychczasowej plastikowej pokrywy w moim akwarium (100x40x50). Planuje zakup dobrej belki led do akwarium roślinnego lub ewentualnie zakup aluminiowej pokrywy...

Pokrywa aluminiowa z Gdańska

Dafnides w Oświetlenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 3909
Witam, Jest to mój pierwszy post na forum. Witam wszystkich i pozdrawiam serdecznie. Mam prośbę o pomoc w wyborze pokrywy aluminiowej do mojego nowego zbiornika 120x40x50 (240)l. Czy ktoś z Was miał ...

Statystyki

Ten temat przegląda 364 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570947
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 364 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.