glossostigma - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

glossostigma

Liczba wyświetleń: 4370·Odpowiedzi: 8
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.

24 paź 2003, 09:24 glossostigma  (#1)  

mam glossostigmę i...
Czy powinna wytrzymać w oświetleniu 0,2w/l intensywnym napowietrzaniu i dobrej filtracji, piasku z aqualitem, dobrze nawożonym akwarium?
Rosną tam z wdziękiem lotos, hydrocotyle i takie i inne.
W takim oświetleniu powinna wytrzymać (wiem, że się wydłuży), bo mam ulotkę akwarii Juwela i tam w 0,2w/l jest glossostigma piękna i wydłużona (mi to nie przeszkadza)
Co powinienem zrobić, by rosła (o tempo wzrostu mi nie chodz). Rybki jej nie wykopują, odpowiednio ją zasadziłem. Nie mam testów, ale kranówa jest zasadowa i miękka, ale mam korzeń w akwarium.

kziel01

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

24 paź 2003, 09:46 Re: glossostigma  (#2)  

kziel01 napisał(a):mam glossostigmę i...

Trzeba ją odpowiednio nawozić,możesz jej wsadzac pod korzenie tabletki lub tak jak ja nawoziłem,i Twoja Glossostigma :wink: jest do tego przyzwyczajona,wstrzykiwac nawóz strzykawką pod korzenie.I "Glosia" potrzebuje Co2,bez Co2 nie wiem czy ją utrzymasz :(
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Marcin Baranowski Białystok

24 paź 2003, 10:29   (#3)  

Przy 0,2 W/L to raczej ciężka sprawa, ale próbuj, nie takie rzeczy już się zdarzały :)

Marcin Baranowski
Ranga: Moderator

Miasto: Białystok

Jan Poświata

24 paź 2003, 10:44 Re: glossostigma  (#4)  

Jacek Pawłowski napisał(a):Trzeba ją odpowiednio nawozić,możesz jej wsadzac pod korzenie tabletki lub tak jak ja nawoziłem,i Twoja Glossostigma :wink: jest do tego przyzwyczajona,wstrzykiwac nawóz strzykawką pod korzenie.

Czy pod korzenie podajesz strzykawką dokładnie ten sam nawóz który dodajesz do wody :?:

Jan Poświata

24 paź 2003, 12:45 Re: glossostigma  (#5)  

Jan Poświata napisał(a):Czy pod korzenie podajesz strzykawką dokładnie ten sam nawóz który dodajesz do wody :?:

Tak Janie ,ten sam :) .A coś nie tak z "Glosia" :?:
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski

Jan Poświata

24 paź 2003, 13:04 Re: glossostigma  (#6)  

Jacek Pawłowski napisał(a):
Tak Janie ,ten sam :) .A coś nie tak z "Glosia" :?:

Juz w porzadku.
Ale miałem małe kłopoty. Gdy przenosiłem glossostigmie do nowego zbiornika miała duzo młodych pedów. Zostawiłem 4 dniowe akwarium i wyjechałem na weekend do szkoły. Po powrocie zobaczyłem "dywan" z glonów (sinice) :cry: Usunąłem mechanicznie tyle ile sie dało, zrobiłem dwudniowe zaciemnienie i pozwoliłem krewetkom na działanie (są niesamowite :!: ). Glony sie cofneły. Wczoraj znowu uruchomiłem oswietlenie i CO2 i akwarium jest pod nadzorem (wode na rozruchu akwarium podmieniam co 2 dni - 30%) . Na wszelki wypadek gdyby sinice wróciły zdobyłem erytromecyne, ale mam nadzieję ze już nie bedzie potrzebna.
Wracajac do glossostigmy to troche ucierpiała na tej inwazji sinic. Ale myślę że szybko odżyje (wczoraj juz bąbelkowała). Mam nadzieję że już wszystko będzie ok :!:

Jan Poświata

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

28 paź 2003, 10:02 jednak mi rośnie  (#7)  

nie nawożę pod korzenie (jedynie dany na start akwarium tetrainitialsticks) tylko preparaty płynne.
Już widzę, że się wydłuża (to jest spowodowane światłem pewnie, bo takiej nie dostałem), czyli nie ma jednego rzędu liści, tlyko już 2 lub nawet 3. Ciekawe, czy mi pokryje podłoże dywanem tak jak wszędzie widzę na zdjęciach :)

kziel01

28 paź 2003, 10:53 Re: jednak mi rośnie  (#8)  

kziel01 napisał(a): 3. Ciekawe, czy mi pokryje podłoże dywanem tak jak wszędzie widzę na zdjęciach :)

Raczej nie,zwłaszcza jak sam piszesz ,że już zaczyna rosnąć do góry.
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski

28 paź 2003, 19:31 dywan z glossy  (#9)  

nie wiem jak to będzie z tym dywanem, ale widziałem na zdjęciach z ulotki firmy JUWEL, że przy oświetleniu ~0,2w/l jest taki wysoki dywan, ale jest.

kziel01

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

glossostigma-nagły stop

MichałG w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1956
Witam Ktoś z Was spotkał się kiedyś z nagłym(dosłownie z dnia na dzień) zahamowaniem wzrostu glosi? Mlode listki ktore wypuscila od 3 dni maja po milimetrze, tak jakby zupełnie sie zatrzymala. Star...

Micranthemum umbrosum i Glossostigma elatinoides

Michał Głowacki w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2537
Jak myślicie czy te roślinki przy oświetleniu 2x18w (osram fluora i osram daylight 865) w akwa 54L (60x30x30) nawożeniu CO2 z bimbrowni, kulkami filtusa w żwirku i nawozem w płynie RoślineX będą ładni...

Tylko glossostigma bąbelkuje

raffaell w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4735
Mam ją od Jacka (wielkie dzięki raz jeszcze) i rożnie naprawdę szybko. Zaczyna gęstnieć i ładnie bąbelkuje. Ale inne rośliny choć rosną nie bąbelkują. Czy glossostigma wytwarza szczególnie dużo tlenu,...

klopoty z glossostigma-zdjecie.prosze o diagnoze

pawel winiarski w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1966
zeby pokazac z czym mam problem dolaczam fotke.Prosze o diagnoze.Czy to faktycznie brak makroelementow czy moze cos innego.Dziekuje za okazana pomoc. pozdrawiam wszystich.Dla przypomnienia: 112l, osw...

klopoty z glossostigmą

pawel winiarski w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 2639
Na poczatek dziekuje za podpowiedzi co do sposobu nawozenia TMG.Mam jeszcze jeden problem. W moim 112l akwarium mam duzo roslin, ktore ladnie rosną,ale z przodu mam posadzona glossostigme z ktorą coś ...

Problemy z glossostigma - prosba o pomoc

kornik w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2336
Od jakiegos czasu mam problemy z moja glossostigma - nowe liscie sa karlowate a korzenie nienaturalnie wydluzone - myslalem ze to niedobory azotu ... ale NO3 mam na poziomie 10 mg/l Moje akwa: 96 l...

Statystyki

Ten temat przegląda 354 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 354 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.