Chore rośliny - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Chore rośliny

Liczba wyświetleń: 2769·Odpowiedzi: 6
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Zaloguj się, aby zmienić widok

19 paź 2015, 17:37 Chore rośliny  (#1)  

Witam,

Pisze ponieważ potrzebuje pomocy z moimi roślinami, od 3 mies walczę aby rosły zdrowe i soczyście zielone, ale niestety jest odwrotnie.
Zacznę od opisu akwa. Zbiornik 250 l na dnie kamyczki średniej wielkości ,podłączone 2 filtry zewnętrzne, za napowietrzanie dba kurtyna napowietrzająca o długości 45 cm.
Pływają w nim 2 bocje, skalar, 6 razbor, 6 neonków, 2 kirysy, ostronos, 4 glonojady, i kilkanaście ślimaczków świderków, kupione 2 tyg temu aby wspomóc korzenie roślin.
W akwarium duza ilość roślin. powiem tak, w poprzednim akwarium 112l wszystko rosło swietnie, co tydz musiałem robić przycinkę teraz od 3 mies nie mam z czego.
Rośliny są brązowe, żółte na końcach liści, bądź cale liście. praktycznie nie chcą rosnąć, porasta je deliktny meszek.
Aby to zmienić zainwestowałęm w:
Nawóz EasyCarbo (codziennie leję 5 ml)
Nawóz Profito (25 ml tyg.)
Florofit (20 ml mies.)
1 buteleczke Aquaflorin
wymieniłem świetlówkę na specjalną do roślin,
dołożyłem dodatkową świetlówkę ( są juz 3 , dwie zwykłe, jedna roślinna) wszystkie 30 w
wpuściłem świderki.
Wodę podmieniam raz w tyg w ilości ok. 30 l
Pod linkiem zamieszczam zdjęcia:

https://drive.google.com/folderview?id= ... sp=sharing

Jeśli ktoś wie co dzieję się z roślinami to proszę o pomoc, mi już skończyły się pomysły.

Matex
Ranga: Początkujący

19 paź 2015, 18:04 Re: Chore rośliny  (#2)  

Oj. Dużo się u Ciebie dzieje. W akwarium masz trochę niefajntch glonów i to one są w pewnym stopniu odpowiedzialne za brak kondycji roślin. Porastając rośliny blokują im dostęp do subsrancji odżywczych. Małe ciemne pędzelki - krasnorosty, a więc DOC w akwarium. Ameryki więc nie odkryję jak Ci napisze, że podmiany wody robisz niewystarczające dla tego zbiornika. Zwiększ częstotliwość i ilość. Wyczyść ile się da mechanicznie i ... no właśnie.... odstaw nawozy, przy tym stanie i obsadzie polecił bym Ci Easy Life algexit dawka według zaleceń na etykiecie chyba 10 ml na 100l co tydzień. Jak glony będą w odwrocie balans nawozami, proporcje npk pewnie wiesz o co chodzi to się nie rozpisuje. Filtry wypłucz w wodzie z akwarium, bo pewnie prują DOC, węgla w czasie kuracji nie używaj po algexit (po 4 tygodniach)100ml węgla do filtra. Sprawdź jak się przycina rośliny rozetowe, bo tnąc w ten sposób tylko lepiej dla glonów. Kurtynę wywal i zadbaj o delikatny ruch tafli wody (tracisz co2), carbo też do odstawki ew. bepośrednio na krasnale przy wyłączonych filtrach. To tak na wstępie, jak Ty zrobisz to już twoja sprawa.

r19gale
Ranga: Poznaje temat

19 paź 2015, 18:40 Re: Chore rośliny  (#3)  

Dzięki za odpowiedź , rozmawiałem tez z paroma znajomymi, i wszyscy mowicie mi to samo, o kurtynie i nawozach, wiec chyba cos w tym jest ;) Przestanę lać carbo i wywalam zaraz kurtynę , chore rośliny poprzycinam i wrzuce kilka nowych. Zainwestuje chyba w ten preparat, który polecasz.
Kolega podpowiedział mi też, aby samemu zrobić dwutlenek wegla z drozdzy i butelki wody itp, co o tym sądzisz ? Zatanawiam się jak z podmianą wody, słyszałem, że im wieksze akwa tym rzadziej trzeba podmieniać. Przy tym jakie mam, podobno raz w mies wystarcza, tym bardziej, że mam 2 duze filtry. Sam juz nie wiem, czy za malo podmieniam, czy za duzo ;) Będe na pewno działac w tym temacie, bo nie moge patrzeć na akwa.

Matex

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

19 paź 2015, 20:04 Re: Chore rośliny  (#4)  

Podmiany wody są zależne od sposobu prowadzenia akwarium, obsady, karmienia(żywy, suchy, ilość, częstotliwość), moje zdanie w tym temacie jest takie, że każdy zbiornik jest inny i przy innych podmianach będzie funkcjonował. A na problemy z glonami większość kolegów co na akwarystyce zęby zjedli mi je polecała, u mnie się sprawdziły więc u Ciebie pewnie też nie zaszkodzą. Poczytaj trochę o DOC w akwarium, bo ta wiedza pomaga i o proporcjach makro w wodzie. CO2 z bimbrowni też fajna sprawa (ale można przesadzić ph i kh wody warto znać by obliczyć zawartość co2 i nie udusić obsady), ale powoli nie rób za dużo zmian na raz. "W akwarystyce nie wolno się śpieszyć, chyba że baniak pęknie i biegnie się po wiadro." To też rada starszych stażem i sama prawda.

r19gale
Ranga: Poznaje temat

20 paź 2015, 18:57 Re: Chore rośliny  (#5)  

Usunąłem wszystkie pogniłe rośliny, posadziłem nowe ,wywaliłem także napowietrzacz i rezygnuję ze starych odżywek, podobno carbo nie jest najlepsze.
Tak teraz wygląda akwa :
https://drive.google.com/folderview?id= ... sp=sharing

Będę stosować tylko te mikro i makro elementy, a co do Co2, zamierzam sam zrobić zacier z drożdży,cukru i wody.
Mam nadzieję ze nowe rośliny będą trzymać kondycję.
Jeszcze pytanie odnośnie czyszczenia filtrów, jak często je czyścić do tej pory robiłem to 1 w mies. kolega doradzał, znacznie rzadziej, ponieważ w filtrze żyją potrzebne dobre bakterie. Jak byś mi doradził?

Matex

20 paź 2015, 19:04 Re: Chore rośliny  (#6)  

Kolego ja dodam do tego co powyżej że podmiany robi się co tydzień ok. 30% objętości akwa. czyli u Ciebie wychodzi 75L. Druga rzecz zostaw dwie świetlówki nie potrzeba będzie nawożenia poza potasem i carbo. Jest jedna zasada im więcej światła tym większe nawożenie roślin, ale to dla tego kto ma choć trochę o tym pojęcie, a widzę że u Ciebie jest go brak. Dajesz profito a to jest samo micro więc rośliny tak dużo go nie potrzebują jak nawozu Macro którego wcale nie podajesz. Od micro powstają glony nitkowe i nie tylko. Trzecia rzecz co to ten Florovit? Czyżby nawóz do warzyw czy kwiatów doniczkowych? Kto Ci kazał to wlewać. Aquaflorin to nawóz mineralny z potasem więc też micro. Odstaw te wszystkie Micra i kup sam potas np. Aqua artu i Carbo, resztę co powyżej.

grzesio764
Ranga: Stały bywalec

21 paź 2015, 17:25 Re: Chore rośliny  (#7)  

Co do podmian wody ok, zastosuje się do tego, a raczej zostanę przy co tygodniowej podmianie. W linku, który dałem wyżej jest zdjęcie nowych odżywek jakie daje, są to już mikro i makro elementy, w którym jest także zawarty potas, dlatego zastanawiam się czy jest sens kupować osobno sam potas. od wczoraj chodzi też bimbrownia, wszystko inne odstawiłem.

Matex

Powrót do Sprzątanie

Powiązane tematy

Rośliny pływające do akwarium

roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-rosliny-plywajace-akwarium-8c148e05ae337dd3e756ecae45487d18.jpg Na katalog roślin akwariowych powiększych się o kolejny gatunek rośliny pływ...

Rośliny akwariowe z wysyłką w 24h

roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-rosliny-akwariowe-2606-1-093d0b8be7d872b6bc8e9b90c9a9f984.jpg Zapraszamy Was do skorzystania ze świezych dostaw roślin akwariowych, które do...
YouTube

Jak szybko przyciąć rośliny

gregorb w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 4227
Poniżej link do filmu zapraszam GregorB
IMG_20170309_200146.jpeg

Rośliny nie pobierają pierwiastków

baturka w Sprzątanie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 6479
Witam Jak w temacie, od jakiegoś czasu zauważyłem że rośliny nie pobierają nawozów postanowiłem to sprawdzić i przez tydzień nic nie wlewałem i ku mojemu zdziwieniu stężenia pierwiastków stoją w miejs...

Kapsułki pod rośliny

DawidJot w Sprzątanie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5133
Witam Pytanko, czy regularnie umieszczając kapsułki pod roślinami i kulek gliniane torfowych możemy wyeliminować nawożenie do słupa wody? Czy samą ta metoda jest szansa uniknięcia glonów? Rośliny malo...

Przyczyny klęski? - gnijące rośliny po starcie

greir w Sprzątanie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 7855
Gnijące rośliny – przyczyny klęski? Witam wszystkich serdecznie (i z pokorą). Jako totalny amator, który wie niewiele, nie nawozi CO, nie stosuje profesjonalnego podłoża ani też nie mierzy parametrów...

Rozpadające się rośliny

kryniakk1 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 10272
Witam Jak w temacie Rozpadaja mi się dwie rośliny, reszta roślinek ładnie rośnie tylko w tych dwóch odpadają liście. Podłoże ziemia ogrodowa i kulki co2 z bimbrowni

CO2, rośliny, ryby

Axwell20 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 12472
Witam wszystkim mam problem w moim zbiorniku. Posiadam akwarium 180L, podejrzewam, ze mam okrzemki. Jak się ich pozbyć? P odłoże - Aqua Soil Amazonia ADA N aświetlenie - 2 x 45W 12h (9-21) Co2 sy...

Jak pięlęgnować te rośliny

coolfon1988 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2264
Akwarium 60x35x45h Oświetlenie 2x24W T5 Unimax 250 + CO2 rozpuszczane przez filtr narurowy - wkłady bioceramika Podłoże piasek + kulki GT Nawożenie solami Rośliny :Hedyotis Salzmani-lewa, pogostemo...

Po jakim czasie rośliny w akwarium zaczynają odbijać?

voxlord w Sprzątanie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 11403
Po jakim czasie rośliny w akwarium zaczynają odbijać ? Założyłem swoje we wtorek i narazie nie wyglądają jakby rosły .

Statystyki

Ten temat przegląda 95 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571008
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 95 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.