Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Zauważyłem że ciągu kilku dni pojawiło się bardzo dużo kropek na liściach różnych roślin a dolne liście zaczęły odpadać. Między innymi na Monte Carlo pojawiło się sporo kropek, na liściach Żabienicy Ocelot to samo. Blyxa Japonica w większości jest ładna,zielona natomiast prawie codziennie zdarza się że odpada jakiś liść który jest żółty. Wczoraj wróciłem po 3 dniach do domu i cała Valisneria Spiralis pływała po powierzchni wody, prawie rozpuszczona. Akwarium jest półtora miesiąca po restarcie. Podłoże aktywne CAL Black Earth, dodatkowo leję codziennie 2ml Easy Life Carbo i 4ml Easy-Life Kalium-Potassium co 4 dni. Butli brak. W tym tygodniu chcę kupić nawozy Aquabotanique ale tylko Makro i Mikro. Macie pomysł co może być przyczyną takich objawów jakie mają moje rośliny ? Parametry wody: Ph – 6,2 Gh – 9 Kh – 3 Po4 – 0,025 No3 – 0 Nh3 – 2 Oświetlenie – 0,72 Akwarium 54L Ryby to 8x gupik Endlera, kirys sterby, 3xotosek, 3x razbora klinowa 10 sztuk Red Cherry
-
Adams11
●
- Ranga: Początkujący
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Ale czy jest to jakiegoś rodzaju glon ? Z tego testu wyszło mi że są braku w makro, szczególnie potasu. W tym wypadku czy mogę kupić Aqua Rebell-NPK (makro) i Aquabotanique Mikro ? Czy jednak lepiej trzymać się linii nawozowej Easy Life + Aquabotanique i nic innego..
-
Adams11
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Nurzaniec nie lubi Carbo,zawsze źle reaguje na jego podawanie. Czym mierzysz parametry ?
-

tomaszsu75
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wrocław
- Wspieram stronę kontem Premium
Nurzańca już chyba nie odratuję. Parametry mierzę kropelkowymi z zooleka. Bardzo niskie jest te Ph - 6,2. W kranie mam PH - 7,2...
-
Adams11
●
Jestem przekonany że źle oznaczyłeś poziom NH3 / NH4-
Powtórz test PO4 i NO3 Uprzednio dolej ~0.5 ppm PO4 jeżeli nie masz to zaopatrz się w nawóz fosforowy.
-

Sacrum
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Lublin
Rośliny głodują bo brak Makro, więc prawidłowo masz takie objawy  , dodatkowo przy braku Makro podawanie Life Carbo to jak karmienie głodnego górskim powietrzem. Za chwilę zostaną ci tylko glony. Daj sobie spokój z testami, żeby wiedzieć, że masz grypę nie musisz kupować Tomografu. Z rozwiązań pewnych, szybkich i łatwych ( linia Ferki jest bezpieczna dla nowicjuszy, mam do niej zaufanie więc Ci polecam ): Codziennie lej : 4ml Ferka Balance N 4ml Ferka Aquashade 4ml Ferka Aquatilizer 4ml Ferka Balance K Po 3-4 dniach już zauważysz poprawę
-

pitek
●
- Ranga: Poznaje temat
A cos innego, ciut tanszego od Ferki? Aquabotanique Makro i Mikro bedzie dobrym wyborem? Ewentualnie mysle jeszcze Easy Life Fosfo, Nitro i Profito tyle ze mamte aktywne podloze i chyba bym zbankrutowal lejac Nitro i Fosfo bo one tak wchlania. Z solami jeszcze nie chcialbym sie bawic.
-
Adams11
●
Aquabotanique Makro i Mikro kupione. Co do nawożenia Mikro, sprawa jasna - dziennie 1ml, natomiast w przypadku Makro jest informacja: "Nawóz Planta Activ Makroelementy dawkujemy raz w tygodniu dodając do podmienianej wody w akwarium. Należy skupić się głównie na wartości NO3 w wodzie. Dawka 1 ml (jedno naciśnięcie dozownika) na 50 l wody w zbiorniku podnosi wartość NO3- o 1 ppm."
W tym wypadku jeśli moje podłoże tak zjada No3 i Po4, w jaki sposób zacząć dawkowanie? Czy faktycznie czekać od podmiany do podmiany czy jednak dolewać dziennie?
-
Adams11
●
Powiązane tematy
Proszę o pomoc. Dziś w akwarium zastałem następujący stan liści Althernathera Sp. Red. Jeśli chodzi o zwierzęta, to w zbiorniku są tylko otoski i krewetki Amano. Kto może robić takie dziury? Albo jaki...
Witajcie mam dziwny problem a mianowicie;
Rotala rotundifolia- rosnie jak jakiś mikrus listki maja bardzo malutkie i w ogole nie ma kolorow(zdj)
Rotala macrandra - caly czas ma zielone liscie
Orzech ...
Witajcie, w czwartek uruchomiłem kostkę LT. Zauważyłem, że na liściach anubiasa pojawia się biały nalot (foto w załączeniu). Czy powodem może być zbyt twarda woda > 20GH? Ma to być typowe LT za zie...
Cześć,
Pojawiły mi się dziurki w dwóch listkach - załączam zdjęcie.
Czy to brak K ?
Czy testy na K firmy Zoolek podają dobre wyniki ?
Świecę 4 x 39W.
Nawożę EasyLife'em - No3 = 10, Po4 = 0,5 Fe=0,1...
Na mojej rotali zaczęły pojawiać się ciemne plamy. Być może jest to objaw niedoborów ale nie bardzo wiem jakich. Za mały mam staż w akwarystyce żeby poprawnie ocenić stan rośliny dlatego za wszelką po...
Co robić ? 1449596474230.jpg
Proste pytanie . Co z tymi roślinami sie dzieje ?
Temperatura wody : 25 stopni
Nawożenie : 1 pompka ~ 1ml Nawóz Rataj BIOFLOR.
1 ml rataj makro
Oświetlenie . 1x11w
Akwarium ~ 17-18 l
Czego podawac ...
Witam , potrzebuje pomocy ! Otóż zaobserwowałem na liściach roślin dziwny biały nalot nie wiem jak to nazwać . Załączam zdjęcia , proszę o porady.
Witam serdecznie,
od tygodnia mam problem z liśćmi hygrophila polysperma. Na liściach pojawiają się plamy (co widać na załączonych zdjęciach) czy spotkaliście się z takim problemem?
W swoim akwarium...
Czy takie liście z glonami najlepiej jest usunąć poprzez wyciągnięcie roślinki i odcięcie tych liści czy zostawić je i pozwolić roślince rosnąć ?
|