Prawidłowy start akwarium - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Prawidłowy start akwarium

Liczba wyświetleń: 8749·Odpowiedzi: 4
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Michal325 Wyszęcice, Lubin

18 paź 2015, 20:26 Prawidłowy start akwarium  (#1)  

Witam wszystkich.
Z racji tego że nie dawno miałem mały falstart zbiornika, musiałem go zamknąć , aby nie stracić wszystkich roślin które jeszcze w nim były. A brak wiedzy i doświadczenia jeszcze się do tego przyczyniły . Ale do rzeczy.
Podjąłem drugą próbę , tym razem na mniejszym zbiorniku 25l i chciałbym się dowiedzieć , czy aby wszystko robię tak jak należy , aby nie mieć problemów.

Dane techniczne

Data założenia: 15.10.15 (czwartek) Baniak jest jeszcze świeży, ma nie cały tydzień.

Wymiary : 40x25x30 (25l)
Oświetlenie : lampa led 32W ( świece połowę mocy 7h)
Na razie jest tymczasowo, dopóki nie pojawi sie właściwa o mniejszej mocy .
Filtracja : tetra x600
Grzałka : 100W
Temperatura 24*C
Podłoże: Aqua subtrate 2 + drobny żwir na wierzch + kulki glinowo torfowe
Dekoracje: Korzeń i kamienie( niestety nie znam nazwy)
Woda : 100% kran odstana.
Nawozy: Potas i węgiel w płynie aqua art, Podaje 0,5ml codzienie . Producent zaleca 1 lm na 40L (potas) i 1 lm na na 25L (węgiel) tyle, że z dużą ilością roślin

W tym tygodniu chcę tez zacząć podawać nawozów mikro VIMI.
Widzę, że rosliny mi marnieją, brzegi liści robią się czarne.
Wybarwienie roślin jest słabe, nawet tych zielonych. Wyglądają jakby byłby zmęczone, nie wiem czemu tak jest .

Obsadzenie zbiornika : roślin jest dużo myślę ze 70%, tyle że nie są to rośliny szybko rosnące , jedynie moczarka i limnobium.

Technika Co2: jedynie AA, w tym tygodniu będzie bimbrownia, ale zastanawiam sie nad takim czymś ( zdjęcie )
Co do parametrów wody, to nie zanm wiele poza ph, które wynosi 7,5 wiem za wysokie .
Chciałem jeszcze zrobić kh gh i NO3 w tym tygodniu aby wiedzieć co się dzieje w akwarium.

Byłbym bardzo wdzieczny za wszelkie porady i wskazówki.
Co należy zrobić aby obeszło się bez większych problemów.
I czego unikać aby nie było jeszcze gorzej.

Tutaj podaje kilka fotek , niestety robione telefonem .
Załączniki
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg
14.jpg
15.jpg

Michal325
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Wyszęcice, Lubin

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

19 paź 2015, 19:46 Re: Prawidłowy start akwarium  (#2)  

Czemu znowu sobie utrudniasz ... zamiast VIMI mikro mogłeś kupić all in one i miałbyś wszystko w jednej butelce .

pagu
Ranga: Znający temat

Dorotek Kraków

19 paź 2015, 20:59 Re: Prawidłowy start akwarium  (#3)  

Do tych testów dodałabym jeszcze PO4.
Tak jak pisze kolega w poprzednim poście wymień mikro na Vimi All In One. Samym mikro możesz sobie zrobić problem.
Ja poczekałabym z nawożeniem na CO2.
Nie wiem, czy nie za szybko chcesz nawozić, każdy ma swoją metodę - ja przez pierwsze mniej więcej dwa tygodnie podaję CO2, potas i węgiel w płynie.
Ale naprawdę zastanów się nad wymianą tego micro.
Zmniejszyłabym czas świecenia - masz ponad 1 W na litr - do trochę dużo nawet jak dla akwarium HT.

P.S. A korzeń to chyba Red Moor.

Dorotek

Miasto: Kraków

Michal325 Wyszęcice, Lubin

20 paź 2015, 00:42 Re: Prawidłowy start akwarium  (#4)  

Co do nawóz, to będzie all in one , po prostu mi się pomyliło. Dopiero zaczynam przygodę z akwarystyką. a nawozić chcę od teraz makro, aby rośliny nie głodowały na starcie . pagu mi polecał aby tak zrobić .
co światła to już je zmniejszyłem , potencjometr jest ustawiony na połowę , może mniej .
Co do korzeni , to jest red moor.
Dawno go kupiłem , lecz nie używałem , brak pomysłu na aranżacje.
A chciałem jeszcze się wiedzieć czy ten śluz które się na nim wydziela jest szkodliwy dla roślin ? i czy nie jest korzystny dla glonów ?
Podawanie całej dawki węgla 1 ml przy tej ilości roślin będzie dobrym pomysłem ? czy lepiej zostać przy 0,5ml ? póki nie będzie bimbrowni.
Wyczytałem też, że te czarne plamy na liściach , to krasnorosty , dobrze wnioskuje ?
i można je zmniejszyć przez zwiększone co2 .

Michal325

Miasto: Wyszęcice, Lubin

20 paź 2015, 07:42 Re: Prawidłowy start akwarium  (#5)  

Raczej mikro a makro jak podłoże przestanie sypać NO3 , to tak dla ścisłości .
Pleśń na korzeniu nie jest szkodliwa , ściągaj ją przy podmianach .
Carbo i Potas podawaj według zaleceń producenta do puki nie będziesz maił VIMI all in one ,
wtedy tylko VIMI .

pagu
Ranga: Znający temat

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

1625319620024.jpg

Identyfikacja - robaki w akwarium

Wątek wspólny w Zwierzęta · Odpowiedzi: 114 · Wyświetlenia: 198162
Witam Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Untitled-2.jpg

Doświetlanie roślin nad akwarium

Przemek1979 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1764
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
808443F2-3C74-4115-A3B2-CFB3EB6DFA92.jpeg

Budowa domu z akwarium 1800l+

Mirek81 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 20062
Witam szanowne grono tego forum. Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię. Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu. Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
PXL_20260626_103344537.jpg

Akwarium Mid-Tech 240 l

prot w Akwaria · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1125
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
IMG_20260706_193006.jpg

Pęknięte akwarium?

kajnia w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 615
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg

Zamiana oświetlenia w akwarium Juwel

Zbigniew w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 1786
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte? Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq. Czy ...

Filtr do akwarium 60x40x40

OmenLDZ w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 293
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc

Stelaż pod akwarium

andrzejkowac w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 813
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1682
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Statystyki

Ten temat przegląda 341 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571607
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 340 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.