Jaką walizkę z testami kupić? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jaką walizkę z testami kupić?

Liczba wyświetleń: 7822·Odpowiedzi: 4
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

16 paź 2015, 12:24 Jaką walizkę z testami kupić?  (#1)  

Są - JBL, Tetry, Sera i zooleka, którą wybrać? Nie chodzi o cenę, tylko o rzetelnośc testów

marcin_akwarysta
Ranga: Poznaje temat

Piotr Baszucki Nowa Ruda
Pierwsze 3 są na pewno godne polecenia, z Zoolekiem bywa różnie.

Walizkę testów Tetra można wygrać w naszym konkursie Akwarium Miesiąca, może podpytaj zwycięzców jak im się sprawują i czy są zadowoleni z testów:
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... siaca.html
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Miałem jednocześnie testy na P4 i No3 Sery i zooleka i oba pokazywały to samo, choć w zooleku ze względu na łagodne przejścia pomiędzy kolorami a co za tym idzie poszczególnymi partiami parametrów mogą nieco utrudniać odczyt. Kupowałem drogą serę bo wszędzie pisali że zoolek to "jest do niczego". Ale jeden mądry kolega stwierdził, że przecież pokazują to samo więc i ja spróbowałem. I jestem zadowolony bo po skończeniu się odczynników kupuję już tylko je (refill) i to za grosze w porównianiu do innych testów. Zoolek w ostanich latach poprawił najbardziej kontrowersyjne testy i ja uważam, że są naprawdę świetne (posiadam wszystkie jakie są potrzebne do roślinniaka).

akwa_mielec

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Też stosuję testy Zoolka, na ich podstawie nawożę i akwarium rusza z kopyta.. ;)
A tak jak akwa-mielec napisał, jak już kupisz pierwsze opakowanie to potem te refill kupujesz za grosze...
Pytanie czy ktoś stosował kiedykolwiek i testy te pokazywały nie ciut mniej lub więcej niż dużo droższy JBL ale czy pokazywały zupełnie odmienne wyniki negatywnie wpływające na zbiornik??
A co do odczytu faktycznie niektóre przejścia są tak minimalnie różne, że można się pomylić. Najlepiej robić w świetle dziennym.

KarolS

weder Gdynia
KarolS napisał(a):Też stosuję testy Zoolka, na ich podstawie nawożę i akwarium rusza z kopyta.. ;)
A tak jak akwa-mielec napisał, jak już kupisz pierwsze opakowanie to potem te refill kupujesz za grosze...
Pytanie czy ktoś stosował kiedykolwiek i testy te pokazywały nie ciut mniej lub więcej niż dużo droższy JBL ale czy pokazywały zupełnie odmienne wyniki negatywnie wpływające na zbiornik??
A co do odczytu faktycznie niektóre przejścia są tak minimalnie różne, że można się pomylić. Najlepiej robić w świetle dziennym.

To zrób sobie test na potas zoolkiem. To dopiero jest magia wyniku.Prawie jak światełko w tunelu :mrgreen:
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdynia

Wspieram stronę kontem Premium

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Jaka roślina na drzewko bonsai?

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2216
Cześć Co posadzić (przykleić)na drzewko bonsai - mini pelie czy gałęzatke albo mech. Jeśli mech to jaki gatunek polecacie?

Jaką obsadę wybrać - otwarte 112l

Pstrungarz w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2006
Dzień doberek, Jestem w trakcie zakładania nowego akwa 112l (70x40x40) OTWARTEGO. Cały czas myślę nad obsadą do niego, na pewno chciałbym parkę barwniaków szmaragdowych i zastanawiam się co do nich ...

Aquael Hypermax Link - Jaka Lampa UV-C?

Baczek28 w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2532
Witam, Mam akwarium 450 litrów i nie wiem jaką lampę UV-C założyć? Mam filter zew. Aquael Hypermax Link który ma węże 19mm. Filter ma dwa wyloty co oznacza że musiałbym zamontować 2 lampy UV-C? Rober...

Jaka frakcja dla Kirysków

Bonz w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 4364
Witam, stoję właśnie przed wyborem podłoża do akwarium 112l, a jako że w planach mam wpuścić Kiryski Pstre, więc najlepiej będzie wybrać piasek na podłoże i tutaj właśnie mam do was pytanie, jakiej gr...

Jaka rurka zasysająca do HW-602B

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1103
W zestawie do filtra SunSun HW-602B na wyposażeniu jest przezroczysta rurka zasysająca, więc wiadomo jak będzie wyglądać za kilka miesięcy. Dodatkowo w akwarium Aquael Optibent 70 sięga około 3/4 od p...

Jaka grubość maty pod akwarium?

Valeska w Szkło i meble · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2579
Hej, stawiam 2 małe zbiorniki (45 i ~31 litrów) i akurat mam pod ręką 2 maty - 3mm i 7mm. Boję się, że jedna jest za gruba, a druga za cienka, a w necie ciężko coś konkretnego znaleźć - jedni piszą, ż...

Jaka gotowa szafka akwariowa pod 112l

marcinox w Szkło i meble · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3644
Czy polecacie jakąś sprawdzoną gotową szafkę pod akwarium 112l (80x35x40cm 6mm) w rozsądnej cenie? Najlepiej coś co macie sprawdzonego, szafka powinna być zamykana (mam dużo szpargałów, które powinny...

Jaka woda do podłoża aktywnego?

Hultaj w Podłoże · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 6638
Przygotowując sie do restartu zbiornnika mam niezla rozkminkę : Jaką wodę (o jakiej twardości ) najlepiej stosować do zalania a potem do podmian? Z jedej strony zbyt twarda woda szybko wyczerpie własc...

jaka najlepsza taśma ledowa do oświetlenia?

Mr_Teaaa w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2698
Mam akwarium o wymiarach 100x30x30 Zamierzam w nim trzymać gupiki i średnio wymagające rośliny Chciałbym budżetowo zrobić oświetlenie do akwarium stąd moje pytanie: Jakie jest najlepsza taśma ledowa...

Jaka pompa do napelniania akwarium

radh w Filtracja · Odpowiedzi: 42 · Wyświetlenia: 34681
Chcialbym nieco usprawnic proces podmiany wody. Spuszczanie wody z akwarium robie wezem prosto do sedesu, i tutaj to rozwiazanie mi pasuje (szybko i czysto). Teraz chcialbym nieco usprawnic proces nap...

Statystyki

Ten temat przegląda 577 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570990
 •  Liczba wątków: 48802
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 577 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.