|
|
Jaką walizkę z testami kupić?
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Są - JBL, Tetry, Sera i zooleka, którą wybrać? Nie chodzi o cenę, tylko o rzetelnośc testów
-
marcin_akwarysta
●
- Ranga: Poznaje temat
Pierwsze 3 są na pewno godne polecenia, z Zoolekiem bywa różnie. Walizkę testów Tetra można wygrać w naszym konkursie Akwarium Miesiąca, może podpytaj zwycięzców jak im się sprawują i czy są zadowoleni z testów: https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... siaca.html
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Miałem jednocześnie testy na P4 i No3 Sery i zooleka i oba pokazywały to samo, choć w zooleku ze względu na łagodne przejścia pomiędzy kolorami a co za tym idzie poszczególnymi partiami parametrów mogą nieco utrudniać odczyt. Kupowałem drogą serę bo wszędzie pisali że zoolek to "jest do niczego". Ale jeden mądry kolega stwierdził, że przecież pokazują to samo więc i ja spróbowałem. I jestem zadowolony bo po skończeniu się odczynników kupuję już tylko je (refill) i to za grosze w porównianiu do innych testów. Zoolek w ostanich latach poprawił najbardziej kontrowersyjne testy i ja uważam, że są naprawdę świetne (posiadam wszystkie jakie są potrzebne do roślinniaka).
-
akwa_mielec
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Też stosuję testy Zoolka, na ich podstawie nawożę i akwarium rusza z kopyta..  A tak jak akwa-mielec napisał, jak już kupisz pierwsze opakowanie to potem te refill kupujesz za grosze... Pytanie czy ktoś stosował kiedykolwiek i testy te pokazywały nie ciut mniej lub więcej niż dużo droższy JBL ale czy pokazywały zupełnie odmienne wyniki negatywnie wpływające na zbiornik?? A co do odczytu faktycznie niektóre przejścia są tak minimalnie różne, że można się pomylić. Najlepiej robić w świetle dziennym.
-

KarolS
●
KarolS napisał(a):Też stosuję testy Zoolka, na ich podstawie nawożę i akwarium rusza z kopyta..  A tak jak akwa-mielec napisał, jak już kupisz pierwsze opakowanie to potem te refill kupujesz za grosze... Pytanie czy ktoś stosował kiedykolwiek i testy te pokazywały nie ciut mniej lub więcej niż dużo droższy JBL ale czy pokazywały zupełnie odmienne wyniki negatywnie wpływające na zbiornik?? A co do odczytu faktycznie niektóre przejścia są tak minimalnie różne, że można się pomylić. Najlepiej robić w świetle dziennym.
To zrób sobie test na potas zoolkiem. To dopiero jest magia wyniku.Prawie jak światełko w tunelu 
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
Powiązane tematy
Cześć
Co posadzić (przykleić)na drzewko bonsai - mini pelie czy gałęzatke albo mech. Jeśli mech to jaki gatunek polecacie?
Dzień doberek,
Jestem w trakcie zakładania nowego akwa 112l (70x40x40) OTWARTEGO.
Cały czas myślę nad obsadą do niego, na pewno chciałbym parkę barwniaków szmaragdowych i zastanawiam się co do nich ...
Witam,
Mam akwarium 450 litrów i nie wiem jaką lampę UV-C założyć?
Mam filter zew. Aquael Hypermax Link który ma węże 19mm.
Filter ma dwa wyloty co oznacza że musiałbym zamontować 2 lampy UV-C?
Rober...
Witam,
stoję właśnie przed wyborem podłoża do akwarium 112l, a jako że w planach mam wpuścić Kiryski Pstre, więc najlepiej będzie wybrać piasek na podłoże i tutaj właśnie mam do was pytanie, jakiej gr...
W zestawie do filtra SunSun HW-602B na wyposażeniu jest przezroczysta rurka zasysająca, więc wiadomo jak będzie wyglądać za kilka miesięcy. Dodatkowo w akwarium Aquael Optibent 70 sięga około 3/4 od p...
Hej,
stawiam 2 małe zbiorniki (45 i ~31 litrów) i akurat mam pod ręką 2 maty - 3mm i 7mm. Boję się, że jedna jest za gruba, a druga za cienka, a w necie ciężko coś konkretnego znaleźć - jedni piszą, ż...
Czy polecacie jakąś sprawdzoną gotową szafkę pod akwarium 112l (80x35x40cm 6mm) w rozsądnej cenie?
Najlepiej coś co macie sprawdzonego, szafka powinna być zamykana (mam dużo szpargałów, które powinny...
Przygotowując sie do restartu zbiornnika mam niezla rozkminkę :
Jaką wodę (o jakiej twardości ) najlepiej stosować do zalania a potem do podmian?
Z jedej strony zbyt twarda woda szybko wyczerpie własc...
Mam akwarium o wymiarach 100x30x30
Zamierzam w nim trzymać gupiki i średnio wymagające rośliny
Chciałbym budżetowo zrobić oświetlenie do akwarium stąd moje pytanie:
Jakie jest najlepsza taśma ledowa...
Chcialbym nieco usprawnic proces podmiany wody.
Spuszczanie wody z akwarium robie wezem prosto do sedesu, i tutaj to rozwiazanie mi pasuje (szybko i czysto).
Teraz chcialbym nieco usprawnic proces nap...
|
|