Wymiary: 80-35-45 Akwarium w obecnym stanie od jakichś 6 tygodni, dopiero startuje Podkreślam, że jest to moja pierwsza przygoda z akwa Komentarze i porady mile widziane.
Oświetlenie: 2x Lampa LED Intenso 21.6W (obydwie świecą się od 11 do 17, od 17 do 21 jedna lampa)
Nawożenie: ostatnie 4 tyg aqua art- Macro green i Carbo. A od kilku dni kupione w Akwarium-net Makro, Mikro i Potas, dawkowanie 3/2 mil dziennie. Do tego dochodzi bimbrownia domowej roboty ok. 10h dziennie dyfuzja na kostce lipowej.
Podłoże: dno żwiry różnej gradacji, biały żwirek 1/2mm oraz JBL Manado z jednym wielki minusem-strasznie lekkie nie da się utrzymać porządku a i trudno posadzić trawniki/heńki sam się o tym "boleśnie" przekonałem.
Parametry: sprawdzam jak na razie tylko pH... w granicach 7. Temperatura ok 25/26 stopni. Filtr Aquael Fan 3 Podmiana co 1-2 tyg 30% wody (kranówka z uzdatniaczem)
Trochę zmian w układzie kamieni i nowe rośliny: Cabomba aquatica oraz miła dla oka czerwonolistna Alternanthera rubara. Na razie jedno zdjęcie czekam aż woda się trochę wyklaruje, to będzie i więcej zdjęć...
Stosuję linię AA i po pierwsze moim zdaniem masz raczej rośliny szybko rosnące. Kup Macro Red i podawaj wg zaleceń. Ma on inne proporcje od zwykłego makro green. Dostałem tą radę, zastosowałem i uwierz, że efekty pojawiły się bardzo szybko. Mikro podaję tylko przy podmianach wody wg zaleceń. Potas natomiast jest już w wyżej wymienionych nawozach. Ja bym odstawił, ponieważ może zahamować rozrost roślin. A co do zbiornika to ten po zmianach dużo ładniejszy.
Dragony są moimi ulubionymi kamieniami,ponieważ dzięki nim można stworzyć naprawdę fajne aranżacje!.
Ciekawie je ułożyłeś a ten największy zrobił na mnie spore wrażenie gdyż kiedy chciałem je kupić,to nigdy nie udało mi się trafić na odpowiedni kształt.
Z czasem będzie lepiej ... a i postaraj się nie napowietrzać kiedy leci gaz z bimbrowni!.
KarolS napisał(a):Stosuję linię AA i po pierwsze moim zdaniem masz raczej rośliny szybko rosnące. Kup Macro Red i podawaj wg zaleceń. Ma on inne proporcje od zwykłego makro green. Dostałem tą radę, zastosowałem i uwierz, że efekty pojawiły się bardzo szybko. Mikro podaję tylko przy podmianach wody wg zaleceń. Potas natomiast jest już w wyżej wymienionych nawozach. Ja bym odstawił, ponieważ może zahamować rozrost roślin. A co do zbiornika to ten po zmianach dużo ładniejszy.
Dzięki
Co do linii AA to już ją skończyłem, dlatego pojawiły się u mnie inne produkty tym razem z Akwarium-net. (po namowie akwarysty z 15 letni stażem) Kpiłem Makro i Mikro w zestawie, Potas osobno. Przyjrzałem się dokładniej tematowi dawkowania samego potasu, etykieta "mówi"-jedno naciśnięcie na 100l 0,50ppm. Zalecane 3 naciśnięcia dziennie. Stosowałem więc 2 naciśnięcia. Przyjrzałem się jednak zestawowi Makro, Mikro i Potas tam już wg. etykiety tylko 1 naciśnięcie. myślę więc dostosuje się do tego dawkowania i będę bacznie obserwował.
tomaszsu75 napisał(a):Dragony są moimi ulubionymi kamieniami,ponieważ dzięki nim można stworzyć naprawdę fajne aranżacje!.
Ciekawie je ułożyłeś a ten największy zrobił na mnie spore wrażenie gdyż kiedy chciałem je kupić,to nigdy nie udało mi się trafić na odpowiedni kształt.
Z czasem będzie lepiej ... a i postaraj się nie napowietrzać kiedy leci gaz z bimbrowni!.
Witam "tomaszsu75"
Mnie też przypadły bardzo do gustu, początkowo miałem same te mniejsze ale po ułożeniu w akwarium wysokim na 45cm nie dawały pożądanego efektu. Dlatego wróciłem do sklepu i dokupiłem właśnie ten jeden strzelisty/podłużny okaz i raja miałem chyba szczęście, że udało mi się takiego znaleźć
Co do tego napowietrzania to właśnie prosiłbym o jakąś dobra rade kiedy to robić. Jeśli chodzi o bimber to chodzi zazwyczaj jakieś 12h, czasami zostawię i na noc...
Dałeś z frontu cryptocoryny, które będą miały min. 15 cm wysokości i zrobią się gęste jak cholera. To nie najlepszy pomysł, jest to roślina bardziej na co najmniej 2 plan.
"I w akwarium małej rybie Świat nie kończy się na szybie." Roman Gorzelski
ko_wal25 w Akwaria· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 8470
Witam serdecznie,
Pragnę przedstawić moje akwarium, którego aranżacja powstała zupełnie przypadkowo a mianowicie po zakupie grupy roślin od kilku różnych osób umieszczałem je losowo i tymczasowo jed...
MichalGDA w Akwaria· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 6868
[Oryginalny post z 9 Marca zginął dzięki awarii OVH - wrzucam go teraz jeszcze raz]
Wymiary w cm:
dł: 207cm x 50cm x h 63cm (woda do 55cm - zamalowany 8 cm z góry pełni rolę pokrywy).
Wewnątrz komi...
MichalGDA w Akwaria· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4847
Witam,
To moje pierwsze własne akwarium (nie licząc krótkiej przygody 15 lat temu).
W założeniu miało być Low tech a'la Diana Walstad na ziemi ogrodowej. Z kilku różnych przyczyn wyszedł trochę misz m...
git66 w Akwaria· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1971
Witam
Po ponad 9 latach bez akwarium w nowym mieszkaniu postanowiłem wrócić do dawnego hobby. Tym razem już bardziej na poważnie. Póki co postawiłem w pokoju córki kostkę 10l trochę dla niej, trochę...
Majkel82 w Akwaria· Odpowiedzi: 48 · Wyświetlenia: 12533
Cześć.
Prezentuje Wam mojego low techa na bazie ziemi polnej z dodatkiem torfu i Florapolu JBL.
Ogólnie jest to mój drugi posiadany zbiornik, pierwszy to 200l HT.
Chciałem zobaczyć i porównać na włas...
kondzio90 w Akwaria· Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 2918
Witam. Właśnie rozpocząłem przygodę z akwarystyką. Niestety nie dokonca wszystko wyjaśnił mi sprzedawca. Mówił o podmianach co tydzień. Niestety już po 3-4 dniach woda robi się mleczna. Czy to normaln...
Chudy1 w Akwaria· Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 7206
Dzień 118 (24.09.2017r).JPG Witam, przedstawiam moje akwarium zalane 30.05.2017r. Jest to moje pierwsze akwarium z taką ilością roślin, wcześniej przez dłuższy czas był biotop Tanganika a jeszcze wcze...
Michał_R w Akwaria· Odpowiedzi: 143 · Wyświetlenia: 47202
Wymiary:
90x45x45 + 182 l Full Opti White
Oświetlenie:
czas świecenia 7h/24h
Belka oświetleniowa AquaNova T5 4X39W 90cm NHT5-900
Sylvania Luxline Plus FHO39W/T5/830
Sylvania Luxline Plus FHO39W/T5...
Statystyki
Ten temat przegląda 559 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 570991
• Liczba wątków: 48802
• Użytkownicy: 36934
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 559 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej