Zasadność zastosowania CO2 a PH wody
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Witajcie, Pytanie odnośnie celowości zakupu co2 - obecnie w akwarium po restarcie (półtora miesiąca temu - wymiana podłoża na CAL Black Earth), PH utrzymuje się na poziomie 6.4 czasem 6.2 więc stosunkowo nisko ale to jest jeszcze do przyjęcia. W kranie mam około 6,8 ale podłoże ma właściwości zbijające PH. W moich 54 litrach pływają razbory i endlery i w niedługim czasie chciałbym wpuścić kilkanaście red cherry. Dodatkowo do akwa dziennie leję 2ml Carbo od Easy Life. Chciałbym w grudniu kupić zestaw co2 z butlą, z tymże boję się że przy podawaniu dwutlenku nawet nie przez całą dobę PH spadnie do niebezpiecznego dla życia ryb poziomu. Z drugiej zaś strony wiadomo, że bardziej wymagające rośliny tego co2 po prostu potrzebują. W takim razie radzicie podnieść czymś PH czy jednak ryzykować i podawać go przez 12 godzin lub przez całą dobę? Drugie pytanie odnośnie rozprowadzania gazu, który będzie podawany przez dyfuzor z kostki lipowej. Mam kaskadę FZN-2 – czy w takim razie jeśli dyfuzor zamieszczę pod filtrem to bąble pójdą na całe akwarium zanim dotrą do powierzchni wody ? Czy raczej trzeba będzie kupić jakiś cyrkulator ?
-
Adams11
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jeśli zaczniesz porządnie napowietrzać wodę to pH pójdzie w górę nawet z podawaniem z CO2 24/7, nie mówię tu o napowietrzaniu z wylotu kaskady bo to prawie nic, ale np. kubełek i deszczownia ustawiona aby porządnie falowała powierzchnią. Zasada jedna- silne napowietrzanie pH+, zero napowietrzania(mało) pH-.
-

grzesio764
●
- Ranga: Stały bywalec
Jeśli lejesz kran, to podłoże się w końcu nasyci i przestanie zbijać. Wtedy niskie pH nie będzie problemem. Ile masz KH w kranie i akwa, nie wpuszczałbym red cherry na niskie KH 0-2...
-

matu
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdańsk
Ja w swoim HT przez 3 lata na noc unosiłem szklany wylot i woda na tafli dawała ostro do samego rana. Nie widziałem żadnych skoków PH przynajmniej tety kropelkowe JBL tego o nie były w stanie wyłapać może elektroda by to wyłapała. Wszystko rosło w niebo, aż gadało. Gaz tylko w dzień, glonów też się nie bałem.
-

weder
●
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
Leję kran - pod wieczór napiszę jakie parametry są w kranie a jakie aktualnie w akwa bo ostatni pomiar jest sprzed 3 tygodni. Z tego co wyczytałem to dla krewetek z rodziny neocaridina PH 6.8-7.5 KH 4-6 GH 8-14 - pytanie ile w tym prawdy...
-
Adams11
●
Myślę, że KH i pH w tym momencie masz za niskie (testy pokażą), ale jak mówiłem wcześniej, podłoże się nasyci i RC będziesz mógł wpuścić za kilka tygodni.
-

matu
●
Testy zrobione:
Ph - 6,2 KH - 3-4 GH - 10 Nh3 - 3 No2 - 0,025 No3 - 0 Po4 - 0,25 Fe - 0,1
W kranie: Ph - 7,2 GH - 7 KH - 4
Wczoraj kupiłem potas z Easy Life - dawkowanie 5ml na tydzień, więc na chwilę obecną jest Carbo + Kallium-Potasium z EL a docelowo chcę jeszcze Makro+Mikro z Aquabotanique. I jak wspominałem, butla na grudzień. Czerwona roślina ze zdjęć jest od wczoraj więc bez nawozów pewnie lada moment zmieni barwę na zielono... Światło: Philips TL-D Super 80 15W/865 Sylvania Aqua Star 1000k F24W/T5/174 czyli 0,72W/L
Nadadzą się te red cherry do takiego zbiornika ? I przede wszystkim, czy dyfuzor dać koło rury z filtra kaskadowego (z prawej strony)?
-
Adams11
●
Mało NO3 dla roślin, RC wpuszczaj.
-

matu
●
Red Cherry ładnie się przyjęły. Rośliny stoją, a ja stoję przed wyborem Aquabotanique Makro, Mikro i Fe czy Easy Life Profito, Nitro, Fosfo (mam już EL Carbo i Potas). Do tego jeszcze dylemat z butlą czy kupować czy nie póki co, przy tak niskim PH 6,2.
-
Adams11
●
Przy tym świetle butla będzie miała co robić, pH w końcu wstanie, a co2 możesz bardzo lekko dawać.
-

matu
●
Czyli tak jak było napisane, podłoże jest winne takiemu PH, tyle że po jakim czasie powróci do "normy" ? Jaką w takim razie polecacie dawkę (ilość bąbli) żeby tego co2 coś było, a też żeby nie zagazować ryb. Jednak z tym elektrozaworem BMV będę chciał to zmontować. Póki co w tabeli pokazującej stosunek PH -> KH, odpowiednio (6,2 i 3) mam żółte pole ale o tendencji bliżej zielonego więc te co2 też jest z powodu lania EL Carbo.
-
Adams11
●
Carbo to nie CO2, a tabelka i pomiary też mają zakres błędu. Każdy bąbel jest inny, itd, itp. Dostosuj tak CO2 by było w dolnej granicy zielonego (16) i obserwuj pH.
-

matu
●
Rozumiem,dzieki za rady;)
-
Adams11
●
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
Witam
Ktoś używa tego reaktora ?
Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija .
Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam
Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...
Dzień dobry Drodzy Forumowicze,
Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...
Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu).
Pomyslalem przy okazji o ...
|
|