Pomoc w wyborze Led Razor czy Zelight? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pomoc w wyborze Led Razor czy Zelight?

Liczba wyświetleń: 1871·Odpowiedzi: 8
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Wygląd listy:
Witam mam dylemat natury która lepsza i czy naprawdę dobra.A mianowicie chce wymienić swoje cudo Ledowe na naprawdę coś porządnego i zapaliłem się trochę na te dwie belki:
- Led Razor R420r 160W [8000K]
- LedZeligh Qmaven 6400 - 144W

I tu prośba jeśli je ktoś ma to jak się sprawują czy naprawdę cena odzwierciedla wydajność.

AquaFit23
Ranga: Poznaje temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Bent423 Wałbrzych
Witam
Miałem ten sam dylemat. Lampę zetlight qumaven ogłądałem osobiście w sklepie zoologicznym i jakość wykonania nie powala . Ma bajery burze świt i zmierzch ale też ponoć skomplikowane programowanie . Po telefonie do sklepu RA doradzono mi razora r420r i był to bardzo dobry zakup :D . Ale wybór należy do Ciebie , najlepiej poczytaj sobie o jednej i drugiej.
pozdrawiam Bent

Bent423
Ranga: Znający temat

Miasto: Wałbrzych

A jak można porównać tego Razor do belek T5.Czy jest tam sam jakość co ADA czy ATI ,i jaki jest z roślinami czy dobrze reagują na światło z tego razora.

AquaFit23

Anonim 1811
Obie są fajne, ale gdybym miał wybierać to wzialbym Razora bo mi bardziej się podoba i jest trochę solidniejszy. Obie świecą podobnie, mają duże możliwości konfiguracji barwy światła, rośliny bez problemów, można też ładnie wybarwic czerwone, co przy lampach ledowych takie oczywiste nie jest.

Anonim 1811

Witam
Jako posiadacz lampy razor 300W pozwole sobie zapodac linka do moich obserwacji :)
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 14#p450914

pozdrawiam
Andrzej Turczynowicz
--
pozdrawiam
Andrzej Turczynowicz
instagram: https://www.instagram.com/submerged_aquascaping/
tiktok: http://tiktok.com/@andrzejturczynowicz
youtube: https://www.youtube.com/@submerged_aquascaping

Andrzej_Turczynowicz
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Łódź

Wspieram stronę kontem Premium

Już zakupiona 160W Razor. Wziąłem 160W do zbiornika 90cm nie wiem czy nie za dużo ale czytałem że ta mniejsza mogła by nie doświetlać zbiornika ,a w przyszłości może będzie coś większego.

AquaFit23

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jest :). Oświetlenie mega estetyczne , po włączeniu reakcja roślin taka jaką nie miałem nigdy na poprzednim Ledzie , tyle co się finansów wydało na poprzednie i cudowanie szkoda gadać po prostu polecam każdemu RAZORA.
Jedyny dylemat to te niedoświecone boki czy zamówienie soczewek 120 stopni zmieni coś proszę o poradę. Ja myślę że da bo już teraz dużo nie brakuje a jak światło będzie lepiej rozproszone to będzie dobrze bo nie mam możliwości podwieszenia belki.

AquaFit23

Bent423 Wałbrzych
Witam
Zakup soczewek 120st poprawi sytuację ale nie zlikwiduje niedoświetlonych boków akwarium (lampa montowana na uchwytach bocznych) i nie będzie już tak fajnie jak przy soczewkach 90st. Soczewki 120st oświetlają już nie tylko akwarium. Też mam akwarium 90cm i ten sam problem z niedoświetlonymi bokami .Brak możliwości podwieszenia lampy ze względu na zabudowę z regipsów) Jest jescze jeden problem przy soczewkach 90st i nisko zawieszonej lampie , jak będziesz zwiększał moc lampy to będzie na środku akwarium za bardzo skupiona wiązka światła. U mnie skonczyło się to wymianą na soczeweki 120st i dołożenie jeszcze modułów ledowych 5w po bokach lampy.Lampa wcale nie ma tak dużego zapasu , u mnie działa na 80% i w sumie mogłaby chyba na 100%. .Na twoim miejscu pomyślałbym nad podwieszeniem lampy na linkach , poprawi się estetyka i zniknie problem niedoświetlonych boków bo będziesz sobie regulował wysokością i mocą lampy.Nie mam pojęcia dlaczego w przypadku tego modelu lampy producent tak rozmieścił moduły ledowe.

Chyba jako pierwszy zbeszcześciłem lampy razora :D , Udało się to zrobić w miarę estetycznie ( dołożone moduły też są programowane moc,świt,zmierzch)i jestem w koncu zadowolny :D .
pozdrawiam Bent

Bent423

Miasto: Wałbrzych

Belki naprawdę wyglądają fajnie , światło też mocne .

pagu

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

Aquael Leddy Slim BT - inteligentne belki LED z WRGB i UV-A

Piotr Baszucki w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1463
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/aquael-leddy-slim-bt-inteligentne-belki-led-z-wrgb-i-uv-a_1_intro.jpg Nowa generacja kultowych belek Aquaela. Aquael zaprezentował nową linię oświ...
IMG_20260206_195046726_HDR.jpg

Żywotność belek led

andrzejkowac w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3578
Szanowni zainteresowały mnie belki led takie na 120cm długości sprzedawane w granicach 500 600zl znanych firm .Chciałbym zapytać posiadaczy jaka jest zywotnosc takich lamp .Przykładowo przy świeceniu ...
Belka LED-1.jpg

Belka DIY power led akwarium 200l

Qwasir w Oświetlenie · Odpowiedzi: 80 · Wyświetlenia: 48643
Witam serdecznie Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi. Zacznę od początku, c...
suwaki lampa.jpg

Pomoc w ustawieniu oswietlenia

kajnia w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2720
Witam, posiadam lampę Chihiros Led Rgb C II Serie 20-36Cm 20W, oraz akwarium 22L 36x22x28cm. W akwarium posadziłem Micranthemum tweediei Monte Carlo (in-vitro) i Rotala rotundifolia BLOOD RED (in-vitr...

Upgrade oświetlenia DIY - Power Led >>>> Samsung Bridgelux

biju w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1081
Witam Szanowne Grono :) Noszę się z zamiarem upgradu mojego oświetlenia. Akwa to high tech o wym 200x40x60 Wtej chwili oświetla go belka na profilu 160 mm długa na 180 cm a na niej 88 power led 3...

Led pod pokrywę

kayaba w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2025
Dzień dobry, zakładam akwarium i zastanawiam się nad oświetleniem pod pokrywę myślę o 2x Aquael Leddy Tube Retrofit Plant 2.0 14W + np AquaEl LEDDY TUBE Day & Night 14W czy 2x Aquastel oświetlenie...

Belka Power Led

Marcellinoo w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1254
Witajcie Po 15 latach wracam znowu do akwa;) i chce własnoręcznie zrobić sobie belkę oświetleniową na diodach powel led. Akwarium o długości 60cm i szer. 30 cm. Większośc materiałów mam (pozostałoś...

Pokrywa z oświetleniem LED diy.

przemx23 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3394
Witam, Planuję powrót do akwarystyki po latach. Najprawdopodobniej wybiorę zbiornik VIV 80x45x45. Chcę wykonać pokrywę z własnym oświetleniem LED (DIY). Na razie nie chcę rozmawiać o doborze diod / dr...

Akwarium 75x35x40 - Sinkor LED II 75 cm - czy wystarczy?

bpjl w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1785
Cześć. Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...

Stara lampa LED a glony i wzrost roślin

pk77 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4509
Czy lampa led, która ma ok 4 lata może powodować problemy w zbiorniku, typu brak wzrostu roślin, albo problemy z glonami? Nie wiem, na ile takie rzeczy się "starzeją". Wizualnie "świeci...

Statystyki

Ten temat przegląda 292 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 291 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.