Pomoc w wyborze Led Razor czy Zelight?
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam mam dylemat natury która lepsza i czy naprawdę dobra.A mianowicie chce wymienić swoje cudo Ledowe na naprawdę coś porządnego i zapaliłem się trochę na te dwie belki: - Led Razor R420r 160W [8000K] - LedZeligh Qmaven 6400 - 144W
I tu prośba jeśli je ktoś ma to jak się sprawują czy naprawdę cena odzwierciedla wydajność.
-

AquaFit23
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Witam Miałem ten sam dylemat. Lampę zetlight qumaven ogłądałem osobiście w sklepie zoologicznym i jakość wykonania nie powala . Ma bajery burze świt i zmierzch ale też ponoć skomplikowane programowanie . Po telefonie do sklepu RA doradzono mi razora r420r i był to bardzo dobry zakup  . Ale wybór należy do Ciebie , najlepiej poczytaj sobie o jednej i drugiej. pozdrawiam Bent
-

Bent423
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Wałbrzych
A jak można porównać tego Razor do belek T5.Czy jest tam sam jakość co ADA czy ATI ,i jaki jest z roślinami czy dobrze reagują na światło z tego razora.
-

AquaFit23
●
Obie są fajne, ale gdybym miał wybierać to wzialbym Razora bo mi bardziej się podoba i jest trochę solidniejszy. Obie świecą podobnie, mają duże możliwości konfiguracji barwy światła, rośliny bez problemów, można też ładnie wybarwic czerwone, co przy lampach ledowych takie oczywiste nie jest.
-
Anonim 1811
●
Już zakupiona 160W Razor. Wziąłem 160W do zbiornika 90cm nie wiem czy nie za dużo ale czytałem że ta mniejsza mogła by nie doświetlać zbiornika ,a w przyszłości może będzie coś większego.
-

AquaFit23
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jest  . Oświetlenie mega estetyczne , po włączeniu reakcja roślin taka jaką nie miałem nigdy na poprzednim Ledzie , tyle co się finansów wydało na poprzednie i cudowanie szkoda gadać po prostu polecam każdemu RAZORA. Jedyny dylemat to te niedoświecone boki czy zamówienie soczewek 120 stopni zmieni coś proszę o poradę. Ja myślę że da bo już teraz dużo nie brakuje a jak światło będzie lepiej rozproszone to będzie dobrze bo nie mam możliwości podwieszenia belki.
-

AquaFit23
●
Witam Zakup soczewek 120st poprawi sytuację ale nie zlikwiduje niedoświetlonych boków akwarium (lampa montowana na uchwytach bocznych) i nie będzie już tak fajnie jak przy soczewkach 90st. Soczewki 120st oświetlają już nie tylko akwarium. Też mam akwarium 90cm i ten sam problem z niedoświetlonymi bokami .Brak możliwości podwieszenia lampy ze względu na zabudowę z regipsów) Jest jescze jeden problem przy soczewkach 90st i nisko zawieszonej lampie , jak będziesz zwiększał moc lampy to będzie na środku akwarium za bardzo skupiona wiązka światła. U mnie skonczyło się to wymianą na soczeweki 120st i dołożenie jeszcze modułów ledowych 5w po bokach lampy.Lampa wcale nie ma tak dużego zapasu , u mnie działa na 80% i w sumie mogłaby chyba na 100%. .Na twoim miejscu pomyślałbym nad podwieszeniem lampy na linkach , poprawi się estetyka i zniknie problem niedoświetlonych boków bo będziesz sobie regulował wysokością i mocą lampy.Nie mam pojęcia dlaczego w przypadku tego modelu lampy producent tak rozmieścił moduły ledowe. Chyba jako pierwszy zbeszcześciłem lampy razora  , Udało się to zrobić w miarę estetycznie ( dołożone moduły też są programowane moc,świt,zmierzch)i jestem w koncu zadowolny  . pozdrawiam Bent
-

Bent423
●
- Miasto: Wałbrzych
Belki naprawdę wyglądają fajnie , światło też mocne .
-

pagu
●
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/aquael-leddy-slim-bt-inteligentne-belki-led-z-wrgb-i-uv-a_1_intro.jpg
Nowa generacja kultowych belek Aquaela. Aquael zaprezentował nową linię oświ...
Szanowni zainteresowały mnie belki led takie na 120cm długości sprzedawane w granicach 500 600zl znanych firm .Chciałbym zapytać posiadaczy jaka jest zywotnosc takich lamp .Przykładowo przy świeceniu ...
Witam serdecznie
Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi.
Zacznę od początku, c...
Witam, posiadam lampę Chihiros Led Rgb C II Serie 20-36Cm 20W, oraz akwarium 22L 36x22x28cm.
W akwarium posadziłem Micranthemum tweediei Monte Carlo (in-vitro) i Rotala rotundifolia BLOOD RED (in-vitr...
Witam Szanowne Grono :)
Noszę się z zamiarem upgradu mojego oświetlenia.
Akwa to high tech o wym 200x40x60
Wtej chwili oświetla go belka na profilu 160 mm długa na 180 cm a na niej 88 power led 3...
Dzień dobry, zakładam akwarium i zastanawiam się nad oświetleniem pod pokrywę myślę o 2x Aquael Leddy Tube Retrofit Plant 2.0 14W + np AquaEl LEDDY TUBE Day & Night 14W czy 2x Aquastel oświetlenie...
Witajcie
Po 15 latach wracam znowu do akwa;) i chce własnoręcznie zrobić sobie belkę oświetleniową na diodach powel led. Akwarium o długości 60cm i szer. 30 cm. Większośc materiałów mam (pozostałoś...
Witam,
Planuję powrót do akwarystyki po latach. Najprawdopodobniej wybiorę zbiornik VIV 80x45x45.
Chcę wykonać pokrywę z własnym oświetleniem LED (DIY). Na razie nie chcę rozmawiać o doborze diod / dr...
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Czy lampa led, która ma ok 4 lata może powodować problemy w zbiorniku, typu brak wzrostu roślin, albo problemy z glonami? Nie wiem, na ile takie rzeczy się "starzeją". Wizualnie "świeci...
|
|