|
|
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Jakie napowietrzanie mam stosowac w moim przyszlym akwarium 100x40x50 filtr bedzie Fluval 304? Czy sam filtr juz cos daje? Czy stosujac deszczownice nie musze juz stosowac dodatkowej pompki (chodzi mi o jak najmniejszy halas bo mam tylko jeden pokoj)? Chyba ze istnieje jakis super cichy brzeczyk, pompka czy jak to nazwac do mojego baniaka, moze mi ktos podpowie?
Pozdrawiam
-
Roku
●
Jeśli piszesz na tym forum to domyslam sie ze chciałbys mieć akwarium roslinne
Jesli tak to powinienes wiedziec, ze w akwarium roslinnym napowietrzanie jest zbedne. Powoduje ono ruch wody na powierzchni i umozliwia szybszą ucieczke CO2 z wody. Niektórzy stosują napowietrzanie ale właczaja je tylko na noc-gdy rosliny zamiast produkować tlen pobierają go z wody. Patrz link https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... .php?t=175
A tak pozatym to polecam archium forum znajdziesz tam wiele odpowiedzi.... 
-
Jan Poświata
●
Jak mamy to rozumieć- masz akwa Holenderskie?,ale jeśli pytasz o napowietrzanie to masz trochę ryb,więc zastosuj deszczownicę pod wodą blisko lustra wody tak aby lekko folowała i wsio.To powinno wystarczyć, a i też masz cicho.Sam to praktykuję.
-
akwadar
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Moje akwarium "roślinne" dopiero się rozwija, ale i tak zrezygowałem juz od dawna z napowietrzania akwarium. Zdjąłem także nasadkę na wylot filtra (Fluval 204), aby nie powodować dużego prądu wody i utraty CO2 z którymi się wcześniej borykałem.
Ryby czują się dobrze... uważam wręcz, że w akwariach (niekoniecznie roślinych, ale np w takich w których rośliny są dodatkiem), nie powinno się stowsować napowietrzania lub w większych zbiornikach (gdzie raczej będzie konieczne) bardzo ograniczone.
-
JakubikF
●
Coś w tym jest Jakubiku,jak byłem na wakacjach 2 tyg.nie napowietrzałem akwa a deszczownicy jeszcze nie zamontowałem i po powrocie wszystko było ok.
-
akwadar
●
A może jeśli masz wystarczająco dużo roślinek i odpowiednie oświetlenie, to swój baniak napowietrzaj tylko w nocy. Roślinki bowiem same wyprodukują wystarczajaco dużo tlenu, by dać je rybkom, a napowietrzenie nie będzie wytrącać z wody CO2.
-
salezy
●
Wtopeczka
Spadki dobowe O2 w wodzie są nieszkodliwe dla ryb.
Oczywiscie pod warunkiem ze rośliny są w dobrej kondycji i nie żałujesz im CO2.
W swoim baniaku nie zauwazylem braku O2 w wodzie (na podstawie obserwacji ryb)
a bąblowanie rośłin zauważalne dopiero koło godz 16-tej (9.00-21.00).
Pozdrawiam
Tomasz Kurek
-

Tomasz Kurek
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Konstancin - Jeziorna
-
Powiązane tematy
Witam
Posiadam filtr wewnetrzny aqua-flow 100,ale mam krótką deszczownicę jak ją mogę przedłużyc lub zrobić nową?
Witam, nie chciałam odkopywać starych wątków, więc postanowiłam założyć nowy z nadzieją, że może ktoś mi coś podpowie.
Jakiś czas temu zdecydowałam się na kubełek, wybór padł na Aquael Ultramax 1500,...
Hej
Jak prawidłowo ułożyć media filtracyjne w filtrze. Film po niemiecku 😁. ?si=G1e7WmI-_o4a7602
redukcja-weza-filtra.jpeg
Stajemy czasem przed problemem podpięcia rurek 12/16mm do węży o większej średnicy np. po wymianie filra na większy. Oczywiście nie musi się to wiązać z zakupem nowego komp...
Witam
Zakupiłem drugi filtr RO oraz pompę. Chcę połączyć te filtry szeregowo. Widziałem na internecie różne rozwiązania i nie wiem który będzie najlepszy pod względem wydajności i rozsądku. Na dom mam...
Zregenerowałem Purigen w ACE i teraz go płucze, ale cały czas delikatnie czuć go chlorem, jak długo płukaliście i w czym? Czy tylko w wodzie? Czy dodać coś do uzdatniania wody?
Cześć
Wodę do podmian podaję bezpośrednio z filtra ro i mam problem z jej temperaturą w okresach około-zimowych. Proszę o radę, może ktoś już coś kombinował w tym obszarze. Mam dwa pomysły:
1. Zamont...
Witam. Jak poznac że kupujemy nowa wersje filtra ultramax 2000 (nową tzn: tą z poprawionymi zaworami) Można je jakoś odróżnić po filtrze lub opakaowaniu ?? Pozdrawiam
Wczoraj kupiłem, podłączyłem i... szok. Szok, bo nie wiem jak to [pardon] cholerstwo zalać. Próbowałem takich metod:
- zalałem wodą, podłączyłem, poczekałem aż zassie resztę wody, włączyłem - chodzi j...
Dzień dobry
Czy jeżeli filr RO jest odpowiednio zalany, można go używać co np. kilka tygodni? Czy jednak należy np. raz w tygodniu przepuszczać przez niego kilka litrów nawet gdy nie jest ta woda pot...
|
|