Wkład z zeolitu - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Wkład z zeolitu

Liczba wyświetleń: 2625·Odpowiedzi: 4
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Rafik25 Radzymin

21 wrz 2015, 20:28 Wkład z zeolitu  (#1)  

Spotkałem się z różnymi opiniami.
Powiedzcie jak to jest, w kuble mam pewnie gdzieś od około roku ( może i dłużej ) 1l zeolitu.
Ten wkład nadaje się do długotrwałego użytkowania czy raczej jest jak węgiel że po jakimś czasie trzeba go wymienić?
Resztę wkładów mam ok ale zastanawia mnie ten zeolit, od zawsze mam raz większe raz mniejsze problemy z krasnorostami. Myślą kombinuję może to przez ten zeolit?
Ogólnie w akwarium nie mam większego problemu z glonami, ale krasnale od zawsze mnie męczą.

Rafik25
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Radzymin

21 wrz 2015, 22:33 Re: Wkład z zeolitu  (#2)  

Zeolit stosuje się aby pochłaniał różne związki azotu np. NO3, NH3, NO2. Pochłania też inne nie tylko azot. Stosowany do klarowna wody również. Ale aby tak było to trzeba go wymieniać albo regenerować. Po pewnym czasie traci swoje właściwości, mówi się o około 3 miesiącach.
Po tym czasie zachowuje się jak normalne złoże filtracyjne w którym są nagromadzone bakterie nitryfikacyjne. Wiec nie musisz wymieniać chyba że chcesz jakąś dobrą ceramikę. Tylko nie wszystko od razu aby wszystkich bakterii nie stracić.
Czy to jest przyczyną krasnorostów? Szczerze to wątpię. Choć znajdą się teorie że zeolit coś nagromadził i teraz oddaje. Dla mnie to po prostu złoże filtracyjne po tym roku użytkowania.

hodochwast
Ranga: Stały bywalec

zdybu Sandomierz/Łódz

22 wrz 2015, 17:18 Re: Wkład z zeolitu  (#3)  

Należy go wymienić po ok miesiącu ja bym Ci polecił go zamienić na jakąś dobrą ceramikę albo regularnie go wymieniać

zdybu
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Sandomierz/Łódz

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

22 wrz 2015, 20:30 Re: Wkład z zeolitu  (#4)  

U mnie nie ma problemu z zeolitem,dla mnie to też tylko wkład,ale czy warto zostawić jako biologiczny-są lepsze np,keramzyt.

grzesiek1977
Ranga: Początkujący

mateuszurad Krzeszyce

22 wrz 2015, 22:27 Re: Wkład z zeolitu  (#5)  

Jak keramzyt to jakiś sprawdzony jeśli nie chcesz by zatwardzał wodę.
Kupiłem w markecie budowlanym i okazało sie,że zatwardza.

Wysłane z mojego TAB R105BK przy użyciu Tapatalka

mateuszurad
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Krzeszyce

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

1694531619162.jpg

Biotop czarne wody wkład do filtra

guzi75 w Filtracja · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 5437
Witam, czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy jeśli użyję w biotopie czarnych wód, wkład QUALDROP HexPure a chodzi o związki azotu,chce kontrolować poziomy NH4, NO2 i NO3, czy nie wyklaruje wody mi z garbn...
pumeks.jpeg

Wkład biologiczny, tani nie wpływający na parametry wody

marlowe w Filtracja · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6908
Szukam w miarę taniego, bo chodzi o duże ilości (do sumpa) wkładu biologicznego. Mam duże ilości ceramiki, ale mierzyłem GH i podwyższa, chciałem plastikowych biobali użyć, ale jakoś tak ciężko widzę ...
YouTube

Wkład HexPure - alternatywa dla Purigenu

roslinyakwariowe.pl w Filtracja · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 7626
hexnews1.jpg hexpure3.jpg Na rynku pojawiła się kolejna altarnywa dla popularnego Purigenu - wkładu polimerowego o świetnej skuteczności krystalizacji wody. Jest nią wkład HexPure marki Qualdrop....

Czy wymienić wkład filtracyjny w trakcie dojrzewania?

bleiddze w Filtracja · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 3823
Cześć wszystkim. Zacznę od tego że lekko ponad dwa tygodnie założyłem akwarium 72l. Akwarium jest na etapie dojrzewania i niestety swoje już przeżyło - mocny atak glonów w tym ciemnych, nitkowatych i...

Ile zeolitu na 112 litrów wody w akwarium?

Anonim 59529 w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3775
Witam Posiadam 112 litrowe akwarium. Jako filtracje to mam kubełek Eheim Professional 4+ 2271 ,od jakiegoś pół roku stosuje zeolit w filtrze który co 2,5 miesiąca wymieniam. Ostatnio czytałem na stro...

Wkład do filtra z żywicą a twardość wody i bezpieczeństwo

mix1981 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3503
Cześć wszystkim, czy ktoś stosował filtr z żywicą jonowymienną do zmiękczania wody? Chodzi mi konkretnie o takie coś https://dafi.pl/dafi/produkty/filtry-systemowe-dafi/filtr-z-zywica-jonowymienna/ -...

Czy powinno uzywac sie Zeolitu w filtrach Unimax

xkowalski w Filtracja · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 28790
W akwariach typowo roslinnych czy ta warstwa filtra powinna byc reguralnie zmieniana?

Wkład na krzemiany JBL nieefektywny?

Anonim 4156 w Filtracja · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 9416
W niedzielę włożyłem do filtra kubełkowego woreczek z wkładem JBL na krzemiany. Mamy piątek po południu i poziom krzemianów wg testu JBL obniżył się bardzo symbolicznie (z 3 mg/l do 2,5 mg/l). Co może...

Seachem Purigen – wyjątkowy wkład filtracyjny

roslinyakwariowe.pl w Filtracja · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 27228
purigen-wstep.jpg Zapraszamy do kolejnego artykułu będącego efektem współpracy z marką Seachem. Tym razem zapoznamy się z wkładym filtracyjnym Purigen, który posiada unikalne właściwości i jak do te...

Wkład polimerowy Tetra BalanceBalls

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2647
Tetra BalanceBalls Gniazda filtracyjne do wszystkich rodzajów filtrów zewnętrznych! Dzięki Tetra BalanceBalls jeszcze łatwiej będzie ci dbać o akwarium. Glony to często znak, że w wodzie akwariowej...

Statystyki

Ten temat przegląda 181 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570977
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 181 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.