Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Witam, Jakiś czas temu zrobiłem podmianę wody w akwarium które nie było ruszane od 1,5 (u pani która zadzwoniła do mnie) Akwarium było zarośnięte valisnerią kiedy zacząłem ja wyjmować po chwili okazało się że z tyłu akwarium jest manado, zrobiła się niezła zadymka. Podłoża nie wymieniałem zrobiłem podmianę ok 70%zasadziłem rośliny wyczyściłem filtr w którym było błoto. I od jakiś 3 tygodni walczę bo w całym akwarium pływają tak jakby jakieś drobiny nie wiem co to jest woda jest mętna nie mama pojęcia jak sobie z tym poradzić. Może ktoś z was miał podobny problem. 
-

SpaweL
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Bakterie, regularne podmiany, i czas. Można pójść na skróty zastosować chemię ale bez tego też się da. 1.5? miesiąca? czy roku? (bo i takich znam) jak jest problem z podmianami można jakiś absorbent wrzucić do filtra (to również pomoże w wyklarowaniu wody) np purigen.
-

Lali75
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
-

SpaweL
●
Tak myślałam, uwolniłeś bombę, dziwię się że tylko zmętnieniem się to skończyło. Tak jak pisałam bakterie, regularne podmiany i czas. Purigen również się w tym wypadku sprawdzi tylko trzeba go co jakiś czas regenerować albo wymień na nowy.
-

Lali75
●
Spróbuje włożyć włókninę do filtra, i wlać coś do wody bo pani jest bardzo nie cierpliwa. purigen sporo kosztuje niestety wieć może jakiś preparat. A możliwe że to jakiś pierwotniak czy raczej nie???
-

SpaweL
●
no tak ale akwarium jest 300 L a purigen op.kosztuje 50 zł xD a wieksze 150 więc to odpada
-

SpaweL
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
To raczej na pewno pierwotniaki, włóknina czy wata w filtrze może pomóc. O purigienie pisałam bardziej związku z tymi regularnymi podmianami które pani robi  On pomoże chociaż trochę oczyścić tą wodę, współczuje tym stworzeniom które tam żyją, badałeś ta wodę przed podmianą ? Spotkałam kiedyś kogoś kto robił podobnie stężenieno3 w wodzie było niemożliwe do zmierzenia testami. Z ryb delikatne powoli wypadły a cześć przyzwyczaiła się do tych warunków.
-

Lali75
●
SpaweL napisał(a):no tak ale akwarium jest 300 L a purigen op.kosztuje 50 zł xD a wieksze 150 więc to odpada
do 300 spokojnie dwa takie najmniejsze wystarczą, kiedyś miałam 1 w 240l i też dawała rade tyle że szybciej trzeba ją było regenerować, ale też dbałam o akwa i to był bardziej dodatek niż mus 
-

Lali75
●
Zastanawiam się na bakteriami special blend albo znalazłem coś takiego jak biocoryn , A masz jakieś sprawdzone sposoby na pierwotniaki, tak myślałem żeby zrobić podmianę taką z 40% a ogólnie testy robiłem przed podmianą, szkoda gadać wszystkiego za dużo.
-

SpaweL
●
Specjal Blend to bardzo dobre bakterie, moje doświadczenia z pierwotniakami są takie że im bardziej destabilizujesz zbiornik za dużymi podmianami tym dłużej ten zakwit trwa, w moim odczuciu podmiany 30% są wystarczające. Wata w filtrze powinna oczyścić wodę tylko dobrze by było ją co 2go dzień wymieniać.
-

Lali75
●
Powiązane tematy
Witam.
Mam pytanie odnośnie filtra z lampą UV Sun Sun CUP 807.
Czy wilgoć i woda gromadząca się w tubie ochronnej żarnika UV to normalne i bezpieczne zjawisko ?
Póki co testuję to urządzenie poza ak...
Hej
Fajnie wyjaśniono na filmie. Miłego oglądania. ?si=zh0luzDKReaYuWaT
Hej
Niestety po niemiecku, ale bardzo fajnie wyjaśnione. ?si=GrEbIMWNeOFZ0fp5
Cześć
Jak prawidłowo podłączyć wlot i wylot z filtra,aby cyrkulacja w akwarium była optymalna. Bardzo fajnie wyjaśnione. &t=?si=dd0papmD1itR6gNP
Pytanie do tych którzy maja taki wylot. Czy macie jakieś obserwacje, że kielichowy wylot znacznie ograniczył przepływ wody w filtrze? Chodzi mi o litry/h bo że siła strumienia na wylocie jest mniejsza...
Witam, czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy jeśli użyję w biotopie czarnych wód, wkład QUALDROP HexPure a chodzi o związki azotu,chce kontrolować poziomy NH4, NO2 i NO3, czy nie wyklaruje wody mi z garbn...
Dzień dobry
Ostatni etap filtracji RODI żywica umieszczona jest w przeźroczystej tubie. Po zakończeniu filtracji obserwuje cofanie wody z tego ostatniego modułu, tak że przez następne dwa tygodnie ży...
Cześć
Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...
Witam
Posiadam 112 litrowe akwarium. Jako filtracje to mam kubełek Eheim Professional 4+ 2271 ,od jakiegoś pół roku stosuje zeolit w filtrze który co 2,5 miesiąca wymieniam. Ostatnio czytałem na stro...
Witam czy ma ktoś używa filtrów Ikola Classic. Interesują mnie jeden z dwóch 250 lub 350 bardziej 350, tylko chodzi, o realny przepływ wody wiem, nieraz były tematy poruszane itd. ale chodzi o te dwa ...
|
|