Razbora Hengela Płeć - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Razbora Hengela Płeć

Liczba wyświetleń: 872·Odpowiedzi: 1
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Anonim 45734

13 wrz 2015, 11:39 Razbora Hengela Płeć  (#1)  

Witam

Szukałem informacji w internecie o tych pięknych rybkach ponieważ mam zamiar je rozmnożyć. Wszystko już wiem jak do tego podejść, tylko mam pewien problem ponieważ nie wiem jak odróżnić płeć.

Kurcze, może ma ktoś taką wiedzę i by mi pomógł czym różni się samiec od samicy?

Anonim 45734

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
tomaszsu75 Wrocław

13 wrz 2015, 12:05 Re: Razbora Hengela Płeć  (#2)  

"Charakterystyka, płeć i usposobienie Razbory Hengela

Dorosłe ryby osiągają 2.5-3 cm długości. Samice pełniejsze na brzuchu i nieco większe od smuklejszych, bardziej kolorowych samców. Gatunek spokojny, pływający w ławicy, idealny do akwarium towarzyskiego. Ławica powinna liczyć co najmniej 8-10 sztuk. Ryby w większych ilościach prezentują się znacznie lepiej, są intensywniej wybarwione, mniej płochliwe i chętniej pokazują swoje naturalne zachowania. Raczej rzadko dostępne w handlu i często mylone z Razborą Espei i Razborą Klinowa. Z tych trzech podobnych do siebie odmian Razbora Hengela jest najmniejsza i ma przezroczyste ciało przez które przebiega od brzucha po ogon czarny klin, od góry i z przodu wyraźnie obrzeżony jaskrawym, pomarańczowym pigmentem.

Rozmnażanie

Razbora Hengela podobnie jak Razbora Espei nie rozrzuca ikry a przykleja ją do spodu liści. W dobrze utrzymanych zbiornikach, do tarła dochodzi bez interwencji akwarysty. Jeżeli interesuje nas większa ilość narybku to musimy przygotować zbiornik tarliskowy, który zacieniamy. W zbiorniku na dnie umieszczamy siatkę lub watę akwarystyczną, która zapobiegnie wyjadaniu ikry oraz szeroko listne rośliny np. Kryptokoryna, Mikrozorium, Anubias. Woda do rozrodu powinna być miękka 1-5°H o ph 5.0-6.0 i temperaturze 26-28°C. Wybieramy osobniki starsze w wieku ok 1 roku. Na kilka dni przed tarłem obficie karmimy żywym pokarmem. Kiedy brzuszki samic będą pełniejsze a samce nabiorą intensywniejszego koloru, przenosimy tarlaki do wcześniej przygotowanego akwarium. Do tarła dochodzi najczęściej nad ranem. Jeżeli jednak do niego nie dojdzie w ciągu 3-4 dni to powtarzamy procedurę z inną parą. Po zaobserwowaniu ikry, rodziców odławiamy. Wylęg trwa ok 24-48 godzin. Narybek zaczyna pływać po ok tygodniu. Małe rybki karmimy pyłem lub zawiesiną do czasu aż będą na tyle duże aby przyjmować drobny pokarm żywy."

żródło:http://rybyakwariowe.eu/ryba-akwariowa/razbora-hengela-razbory/
Zapraszam do obejrzenia moich zbiorników:
112l. MT
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 56541.html wyróżniony - IAPLC2015 - 768, EAPLC2015 - 122 :?:
72l. LT
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 59909.html czyżby EAPLC - :?:
30l. krewetkarium
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 65744.html
W planach małe krewetkarium 25x25x25 (część materiału jest)
Pozdrawiam Tomasz

tomaszsu75
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wrocław

Wspieram stronę kontem Premium

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

22 (2).jpg

Skalary płeć

kumho w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1791
witam któryś raz rzędu moje skalary składaj ikrę pytanko to para czy dwie samiczki czy coś z tego będzie ?
IMG_20220414_175833_edit_1662871676282202.jpg

Płeć Skalarów

Patron94 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2494
Witam.Jest ktoś w stanie rozpoznać płeć skalarów z poniższych zdjęć? Z góry dzięki. Pozdrawiam

Dostępność Razbora naga/Ukleja naga

Martino w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1919
Część. Gdzie we Wrocławiu lub okolicach kupię ryby Razbora naga/Ukleja naga. Ma ktoś jakie u siebie w zbiorniku? Jak tak można poprosić o zdjęcie ? Będzie pływała z Bystrzykiem Anabdy i z Kosiarką...

Razbora

Binio w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3273
Kupiłem w sklepie jako Espei ale czy to nie jest Hengela? 20201221_204932.jpg

Gurami mozaikowy płeć

19yanaz90 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2789
Proszę o pomoc w identyfikacji płci, nie wiem czy to parka czy nie, trochę się różnią od siebie, ale nie jestem pewny. Dla mnie wyglądają na 2 samice. Rybka nr 1 jest trochę ogólnie większ, czasami, s...

Płeć Bojownika

Marduk666 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2635
Moi drodzy, czy potraficie rozpoznać, płeć Bojownika? Kupiłem jako młodego samca, ale mam wątpliwości:

Płeć Ramirezek - to już było

Jrt w Zwierzęta · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 5352
Cześć, Było milion razy ale w ramach ćwiczeń, chciałbym się upewnić zdjęcie nr 1 - ONA zdjęcie nr 2 - ON

Płeć Altum Rio inrida

zomer w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1515
Pomożecie rozpoznać płeć Altum Rio inrida?

Płeć Akary Electronic Blue

BlitzTroll w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4196
Witam czy mógł by ktos mi powiedzieć jak odróżnić płeć Akary Electronic Blue na co zwrócić uwagę Zdj jednej z moich rybek IMG_20170713_112514.jpg

Rasbora Dorsiocellata - Razbora sumatrzańska

greg1978 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 4497
Witam! Czy ktoś może wypowiedzieć się coś więcej na temat tego gatunku? Może ktoś miał lub ma do czynienia z tą śliczną rybką, pytam przede wszystkim o jej zwyczaje! Mam ją od dwóch dni w zbiorni...

Statystyki

Ten temat przegląda 235 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571608
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 235 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.