|
|
Jaka powinna być Amazonia?
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Proszę o pomoc w rozwikłaniu problemu. Akwarium zalane miesiąc temu. Problem jest z klarownością wody co widać na dołączonych zdjęciach. Na zdjęciu również opakowanie po granulacie i filtr jakim filtrowana jest woda. Pytanie kieruję głównie do fachowców od amazoni. Chciałbym się dowiedzieć jaki powinien być granulat po otwarciu worka. Miałem doczynienia z tego typu podłożami, np. Aquasubstrat od aquaart, granulki były miękkie, plastyczne jak glina, woda wyklarowała się w ciągu nie całego tygodnia. Czy amazonia również powinna taka być? Mam pewne podejrzenia co do podłoża jakie zakupiłem jednak chciałbym aby ktoś z szanownych i doświadczonych forumowiczów potwierdził moje domysły. Parametry wody są ok. Podłoże zmiękcza wodę, obecnie NO3 jest na wysokim poziome a PO4 na niskim, tu podłoże zachowuje się normalnie. Wysoki poziom azotu koryguję podmianami a niski poziom fosforu delikatnie zwiększam KH2PO4. Rośliny rosną jak powinny we właściwym tempie jak na te gatunki jakie posadziłem, glonów nie zauważyłem. Można powiedzieć, że akwarium jest w dużym stopniu ustabilizowane. Akwarium to kostka Aquael 30L z lampą z zestawu.
- Załączniki
-
-
- całe akwa
-
-
- zbliżenie
-
-
- sprzęt
-
-
- amazonia
-
Kansol
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Bydgoszcz
Mam podobną kostkę tylko 35x35x35 , spróbuj założyć watę na wlot filtra taką zwykłą z apteki i zmieniaj ją 2 razy dziennie powinna się wyklarować.
-
wrona56
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Raszyn
Granulki Amazoni są twarde i się kruszą przy zgnieceniu. U siebie też miałem problem z klarownością wody przez to że worek Amazoni był jakimś leżakiem magazynowym i zawierał dużo pyłu. Owata wsadzona w ostatni kosz filtra powinna sobie z tym poradzić  a druga rzecz patrząc na filtr to może masz za silny strumień wody wpływającej z niego i notorycznie podbija Ci te drobne cząsteczki substratu do toni wodnej Wysłane z Samsung Galaxy S6
-

kazujama
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Wrzuci watę do filtra i będzie fajnie. Jak długo filtr pracuje? Może dlatego że nie dojrzał w całość masz lekko mętną wodę. U mnie jak zakładam nowy kubeł to zauważyłem że dopiero po ok 6 tygodniach znika całkowicie zmętnienie. Wtedy wiem że kubeł dojrzał w 100%.
-

Rafik25
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Radzymin
Ja kupiłem powder z 2 różnych źródeł i ku mojemu zaskoczeniu różnice były ogromne. Z jednego źródła - granulki były ok 2mm, zwarte, ładne, ciemnobrązowe. Z drugiego - granulki były ok. 1mm (mocno pyliło), koloru znacznie jaśniejszego. Byłem bardzo rozczarowany, bo po pierwszym zakupie - mój zachwyt był ogromny.
-
andorian
●
- Ranga: Poznaje temat
Witam Z tą klarownością wody na amazoni chyba jest większy problem . Mam dwa akwaria na jednej ścianie , jedno na amazoni drugie na żwirku . Na żwirku woda kryształ, na amazoni trochę jakby mętnawa ( brak grzebania w podłożu , akwarium 4 miesiące ) . Pomogło dopiero włożenie do filtra węgla .
-

Bent423
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Wałbrzych
Powiązane tematy
Kiedyś Amazonia, potem Amazonia II, Amazonia Light a teraz PRO czyli nowość w portfolio firmy ADA.
56068-1203316759.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże krócej...
Hej zsinspirowalem się pewnym akwarium. Człowiek który je aranżował użył takich podłozy
-piasek kwarcowy 1,3 mm
-Rotala maflora light
-Aquaforest lava soil black
-Substrat jbl aqua basis plus
Probl...
Często padają pytanie o różnice między tymi podłożami, powyższy film fajnie to wyjaśnia.
Witam,
stoję właśnie przed wyborem podłoża do akwarium 112l, a jako że w planach mam wpuścić Kiryski Pstre, więc najlepiej będzie wybrać piasek na podłoże i tutaj właśnie mam do was pytanie, jakiej gr...
Przygotowując sie do restartu zbiornnika mam niezla rozkminkę :
Jaką wodę (o jakiej twardości ) najlepiej stosować do zalania a potem do podmian?
Z jedej strony zbyt twarda woda szybko wyczerpie własc...
Czy stare podłoże aktywne należy wyrzucić? Mam podłoże Amazonia, które ma prawie dwa lata. Czy przy restarcie powinienem zakupić nowe, a obecne skierować na zasłużony odpoczynek do osiedlowego kubła n...
Witam,
Przymierzam sie wlasnie do restartu i nowe podloze bedzie wygladalo tak:
glina - 1-2cm
bazalt - 4-7cm
Prosze o rade jaka granulacje bazaltu polecacie dla najlepszego rozwoju roslin:
0,8-1,...
Witam, mam problem z amazonia ver2.
Akwarium ma 17 dni nic nie rośnie rośliny się rozpadaja.
Zbiornik 300l oświetlenie led 153w
Filtracja 2 filtry Jbl 901
Co2 z butli 24h kolor wskaźnika zielony.
...
Cześć,
Patrząc na opis Aqua Soil Amazonia, która ma w moje małej kostce, można wyczytać o jej własnościach zmiekczajacych.
Przez to, że posiadam male akwarium i dostęp do twardej i bardzo miękkiej wod...
|
|