Jaka powinna być Amazonia? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jaka powinna być Amazonia?

Liczba wyświetleń: 2304·Odpowiedzi: 5
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Kansol Bydgoszcz

10 wrz 2015, 23:49 Jaka powinna być Amazonia?  (#1)  

Proszę o pomoc w rozwikłaniu problemu.
Akwarium zalane miesiąc temu. Problem jest z klarownością wody co widać na dołączonych zdjęciach. Na zdjęciu również opakowanie po granulacie i filtr jakim filtrowana jest woda.
Pytanie kieruję głównie do fachowców od amazoni. Chciałbym się dowiedzieć jaki powinien być granulat po otwarciu worka. Miałem doczynienia z tego typu podłożami, np. Aquasubstrat od aquaart, granulki były miękkie, plastyczne jak glina, woda wyklarowała się w ciągu nie całego tygodnia. Czy amazonia również powinna taka być? Mam pewne podejrzenia co do podłoża jakie zakupiłem jednak chciałbym aby ktoś z szanownych i doświadczonych forumowiczów potwierdził moje domysły.
Parametry wody są ok. Podłoże zmiękcza wodę, obecnie NO3 jest na wysokim poziome a PO4 na niskim, tu podłoże zachowuje się normalnie. Wysoki poziom azotu koryguję podmianami a niski poziom fosforu delikatnie zwiększam KH2PO4. Rośliny rosną jak powinny we właściwym tempie jak na te gatunki jakie posadziłem, glonów nie zauważyłem. Można powiedzieć, że akwarium jest w dużym stopniu ustabilizowane. Akwarium to kostka Aquael 30L z lampą z zestawu.
Załączniki
DSCN4168.JPG
całe akwa
DSCN4172.JPG
zbliżenie
DSCN4190.JPG
sprzęt
DSCN4197.JPG
amazonia

Kansol
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Bydgoszcz

wrona56 Raszyn
Mam podobną kostkę tylko 35x35x35 , spróbuj założyć watę na wlot filtra taką zwykłą z apteki i zmieniaj ją 2 razy dziennie powinna się wyklarować.

wrona56
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Raszyn

Granulki Amazoni są twarde i się kruszą przy zgnieceniu. U siebie też miałem problem z klarownością wody przez to że worek Amazoni był jakimś leżakiem magazynowym i zawierał dużo pyłu. Owata wsadzona w ostatni kosz filtra powinna sobie z tym poradzić a druga rzecz patrząc na filtr to może masz za silny strumień wody wpływającej z niego i notorycznie podbija Ci te drobne cząsteczki substratu do toni wodnej

Wysłane z Samsung Galaxy S6

kazujama
Ranga: Aktywny użytkownik

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Rafik25 Radzymin

09 paź 2015, 11:08 Re: Jaka powinna być Amazonia?  (#4)  

Wrzuci watę do filtra i będzie fajnie.
Jak długo filtr pracuje? Może dlatego że nie dojrzał w całość masz lekko mętną wodę. U mnie jak zakładam nowy kubeł to zauważyłem że dopiero po ok 6 tygodniach znika całkowicie zmętnienie. Wtedy wiem że kubeł dojrzał w 100%.

Rafik25
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Radzymin

09 paź 2015, 12:31 Re: Jaka powinna być Amazonia?  (#5)  

Ja kupiłem powder z 2 różnych źródeł i ku mojemu zaskoczeniu różnice były ogromne. Z jednego źródła - granulki były ok 2mm, zwarte, ładne, ciemnobrązowe. Z drugiego - granulki były ok. 1mm (mocno pyliło), koloru znacznie jaśniejszego. Byłem bardzo rozczarowany, bo po pierwszym zakupie - mój zachwyt był ogromny.

andorian
Ranga: Poznaje temat

Bent423 Wałbrzych

09 paź 2015, 14:32 Re: Jaka powinna być Amazonia?  (#6)  

Witam
Z tą klarownością wody na amazoni chyba jest większy problem . Mam dwa akwaria na jednej ścianie , jedno na amazoni drugie na żwirku . Na żwirku woda kryształ, na amazoni trochę jakby mętnawa ( brak grzebania w podłożu , akwarium 4 miesiące ) . Pomogło dopiero włożenie do filtra węgla .

Bent423
Ranga: Znający temat

Miasto: Wałbrzych

Powrót do Podłoże

Powiązane tematy

766762687_1021635500778693_4982467018510898180_n.png.jpeg

ADA Amazonia PRO

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 284
Kiedyś Amazonia, potem Amazonia II, Amazonia Light a teraz PRO czyli nowość w portfolio firmy ADA.
56068-1203316759.jpg

Batalia podłoży - ADA Amazonia ver 2

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1330
56068-1203316759.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże krócej...
YouTube

Kilka rodzajów podłoży jaka kolejność i ile tego dać.

Sebosska w Podłoże · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 6475
Hej zsinspirowalem się pewnym akwarium. Człowiek który je aranżował użył takich podłozy -piasek kwarcowy 1,3 mm -Rotala maflora light -Aquaforest lava soil black -Substrat jbl aqua basis plus Probl...
YouTube

ADA Amazonia Light kontra ADA Amazonia - różnice

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4095
Często padają pytanie o różnice między tymi podłożami, powyższy film fajnie to wyjaśnia.

Jaka frakcja dla Kirysków

Bonz w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 4355
Witam, stoję właśnie przed wyborem podłoża do akwarium 112l, a jako że w planach mam wpuścić Kiryski Pstre, więc najlepiej będzie wybrać piasek na podłoże i tutaj właśnie mam do was pytanie, jakiej gr...

Jaka woda do podłoża aktywnego?

Hultaj w Podłoże · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 6628
Przygotowując sie do restartu zbiornnika mam niezla rozkminkę : Jaką wodę (o jakiej twardości ) najlepiej stosować do zalania a potem do podmian? Z jedej strony zbyt twarda woda szybko wyczerpie własc...

Stara Amazonia.

pk77 w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2068
Czy stare podłoże aktywne należy wyrzucić? Mam podłoże Amazonia, które ma prawie dwa lata. Czy przy restarcie powinienem zakupić nowe, a obecne skierować na zasłużony odpoczynek do osiedlowego kubła n...

Bazalt - jaką granulacje polecacie?

marten w Podłoże · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 7150
Witam, Przymierzam sie wlasnie do restartu i nowe podloze bedzie wygladalo tak: glina - 1-2cm bazalt - 4-7cm Prosze o rade jaka granulacje bazaltu polecacie dla najlepszego rozwoju roslin: 0,8-1,...

Problem z amazonia ver2

Andrzej31 w Podłoże · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 8069
Witam, mam problem z amazonia ver2. Akwarium ma 17 dni nic nie rośnie rośliny się rozpadaja. Zbiornik 300l oświetlenie led 153w Filtracja 2 filtry Jbl 901 Co2 z butli 24h kolor wskaźnika zielony. ...

Aqua Soil Amazonia a Gh/KH

mkuczara w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2164
Cześć, Patrząc na opis Aqua Soil Amazonia, która ma w moje małej kostce, można wyczytać o jej własnościach zmiekczajacych. Przez to, że posiadam male akwarium i dostęp do twardej i bardzo miękkiej wod...

Statystyki

Ten temat przegląda 299 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570949
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 299 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.