Parę pytań odnośnie akwa - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Parę pytań odnośnie akwa

Liczba wyświetleń: 1523·Odpowiedzi: 4
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok

06 wrz 2015, 00:40 Parę pytań odnośnie akwa  (#1)  

Cześć.
Po pierwsze chciałbym się przywitać, powiedzieć wam że długo przeglądam forum no i kilkanaście lat z przerwami mam jakieś akwa.
Zawsze było to bardzo amatorsko i nie profesjonalnie ale od jakiegoś czasu mam kąt i trafiłem parę okazji sprzętowych więc jest coraz lepiej.
Mam parę pytań a nie za bardzo znalazłem odpowiedzi na moje pytania.
Co do bańki. Na razie bez zdjęcia, ale obiecuję, że będzie po restarcie.
Wymiary akwarium 200x50x50.
Na razie t8 jakieś 0,5w Będą t5 na pewno dwie z przodu zamiast 2 t8.
Podłoże to czarny bazalt na ziemi ogrodowej.
Co2 z butli 24h bez kontrolera.
Filtracja tetra 1200 i unimax 250.
Akwa stoi od roku ale naszło mnie na restart i zmianę (aranżacji) wyglądu.
Akwa nazwę takim medium tech. Bo z jednej strony gaz, sole a z drugiej ziemia i nie za dużo światła. A roślin jest bardzo dużo takich mało wymagających. Do sedna.
Pytania.
1. Chciałbym po restarcie zostawić małą plaże pokrytą czarnym piaskiem dla rybek i dla wyglądu. Tańszy jest piach bazaltowy niż kwarcowy. Czy bazaltowy piach tudzież bardzo drobny żwirek nie jest ostry? Np dla ryb kopiących?
2. Mam ziemię pod bazaltem. Trochę ona mnie irytuję, choć rośliny fajnie rosną Mam mało wymagające rośliny i zastanawiam się czy olać tą ziemie i na samych pałeczkach i kulkach zrobić?
3. Mało wymagająca roślina trawnikowa?
4. Mam problem z niedoświetlonymi bokami. Ciekawe czemu:D Świetlówka ma 150 cm. Są łącznie 4. Po dwie równolegle przesunięte na boki. Mam zamiar wywalić dwie przednie, wstawić t5 80 w i rozsunąć je do boków każda w swoją stronę. Czy to dobry pomysł?
Proszę o uwagi.
Pozdrawiam

Pifpaf
Ranga: Poznaje temat

ArturI Cegłów
ad1. Brałbym bazaltowy - ma on jednak powszechną opinię, że może ranić ryby kopiące. Zawsze go stosuję i zawsze mam kirysy różnego rodzaju i nigdy nie miały one poranionych wąsów... Chyba bardziej tu chodzi np. o ziemiojady itp.
ad2. Masz ziemię i ta metoda się sprawdziła to czemu rezygnujesz? Jeśli nie ziemia to ja mam sposób w swoich medium-tech: na spód podłoże aktywne np. ASII górą drobny bazalt a bezpośrednio pod rośliny pałeczki/kulki itp. - bardzo dobrze się sprawdza we wszystkcih akwariach.
ad3. Monte Carlo - z trawnikowych roślin z jakimi miałem doczynienia jest to zdecydowanie najprostsza roślina do hodowli.

ArturI
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Cegłów

Dzięki. Ziemi wolał bym się pozbyć bo jednak troszkę jest kłopot przy przesadzaniu. idzie syf do gór. A substrat to spory wydatek....

Pifpaf
Ranga: Poznaje temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Rafik25 Radzymin
Z ziemi roślin się nie wyrywa. Po prostu jak najniżej podłoża ucinasz łodygę i po sprawie, korzenie zostawiasz w podłożu.

Rafik25
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Radzymin

matu Gdańsk
Pomyśl o ledach, są bardziej mobilne i można ustawić w pokrywie w dowolnym miejscu - przy krawędzi itp tak by doświetlić boki... Wyjdzie ci też taniej za prąd.
Ewentualnie zostaw co masz i dodaj 2x20W biaa zimna 6500K lub 10000K (jak trafisz na DIY) po bokach do doświetlenia.

Tu masz fotkę bazalt 1-3mm, miałem na nim krewety i otoski. Wydaje się ostry ale raczej nie będzie ranił ryb.
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 0bazaltowy

matu
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdańsk

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

Krok po kroku akwa 60P film (j.angielski)

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1325
Cześć Poniżej film z założenia krok po kroku 60P akwarium.
70l.jpg

Nowe akwa 70L - rozterki przed startem.

antipathiQue w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 172 · Wyświetlenia: 62733
Witam Wszystkich serdecznie, Jak do tej pory byłem biernym użytkownikiem forum, zazwyczaj czytałem i starałem się jak najwięcej nauczyć. Przyszła pora by to zmienić i zacząć być aktywnym użytkownikie...

Odmulanie zarsonietego dna akwa...

Marcini1987 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 61 · Wyświetlenia: 52955
witam. Zawsze mnie zastanawialo jak dbac o czystosc w tak pieknie porosnietych roslinami akwariach jakie niektorzy posiadaja....ja w swoim akwarium gdzie roslin nie mam za duzo odmulam dno co tydzien ...

Kilka pytań - aranżacja

Maronl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4946
Witam wszystkich za około 2 miesiące będę startował z moim akwarium i wpadła mi w oko oto taka aranżacja jak na zdjęciu poniżej i nie wykluczam zbudowanie nieco podobnej. W związku z tym mam kilka pyt...

Kilka pytań dotyczące obasdy/oświetlenia/filtracja

crevzmora w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2241
Witam posiadam akwarium 240l 120x40x50 Parametry wody aktualne pH:7/7.5 KH 12 GH 14 tempertura - 26 C (wacha się od 22-28 Próby tarła dla zbrojników) Filtracja eheim 2224 wata1/2 koszyka ceramika 1/2 ...

Akwa-vivarium Glossy 100cm

ArturI w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 18898
Witam, swój poprzedni zbiornik sprzedałem [https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/wabi-kusa/akwa-vivarium-45x45x60cm-68173.html?p=512568#p512568] Może wypłynie u innego użytkownika ;) Na ...

Akwa-Vivarium 45x45x60cm

ArturI w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 31 · Wyświetlenia: 45926
Poprzedni projekt spotkał się z przychylną opinią więc pokażę jeszcze jeden. Wprawdzie ten jeszcze czeka na komplet roślin - dzbaneczniki oraz heliamfory, ale myślę, że już można go prezentować. Terr...

Moje akwa ;]

sliva w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 10202
C haos i proste rosliny, czyli moja najbardziej leniwa "kompozycja" ;) oto i ona: http://www.jp2doc.org/akwa/akwa.jpg W yzywanie sie jest mile widziane :] pozdro, tomek

Małe, ciemne akwa - jakie rośliny?

violinka w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3012
Hej. Baniak 25l od Aquael z ich pokrywą i oświetleniem led 6W. Mam z 10 kulek gałęzatek od 3 miechów i dają radę, urosły cholernie. Rogatek na próbę też jako tako. Jakie rośliny polecacie do takieg...

Restart zbiornika-kilka pytań.

BOROTom w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 39 · Wyświetlenia: 11433
Witam. Po prawie trzech latach nadszedł czas na restart.Czytając forum i prowadząc zbiornik przez ten czas trochę się nauczyłem choć nie ukrywam ,że nadal mam drobne kłopoty z nawożeniem i innymi spra...

Statystyki

Ten temat przegląda 373 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570937
 •  Liczba wątków: 48796
 •  Użytkownicy: 36925

•  Najnowszy użytkownik: Piorunek112

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 373 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.