Zestaw akwariowy Startup 80 Aristo LED - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Zestaw akwariowy Startup 80 Aristo LED

Liczba wyświetleń: 1510·Odpowiedzi: 3
Wybór wymiarów akwarium i rodzaju szkła. Zestawy akwariowe i szafki.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam
Właśnie zostałam posiadaczką akwarium ( dokładnie tego zestawu https://sklep.roslinyakwariowe.pl/akwari ... 24482.html ) i od razu pojawiło się pytanie: czy to oświetlenie będzie wystarczające dla roślin? ( raczej nie skomplikowanych typu moczarka, mech jawajski, bacopa, nurzanec czy wąkrotka białogłowa, fajny jest też mały heniek na trwanik więc może też się pojawi :wink: ) czy trzeba coś dodać?, jeżeli trzeba to co byście sugerowali?. Dodam jeszcze, że dno będzie ciemne ( prawie czarne) jakiś korzeń i kilka większych kamieni. CO2 nie planuję, raczej jakieś nawozy w płynie lub takie "wtykane" w podłoże. Rybki: ławica neonek ok 15 szt, razbora klinowa ok 10 szt, kilka fantomów i do tego jacyś "sprzątacze" - kilka kirysków, kilka krewetek jakiś glonojad.

Anecia
Ranga: Początkujący

Mały heniek fajnie wygląda ale to nemesis wielu akwarystów, bardzo kapryśna roślinka i można się zniechęcić. Polecam Eleocharis parvula na trawnik.
20W to trochę mało ale na start możę wystarczy, zwłaszcza jak bez CO2 i bez aktywnego podłoża. Z czasem chyba warto będzie coś dołożyć (ja np. w jednym akwarium 54l startowałem od 7W LED i po 4 miesiącach doszedłem do 22W LED, rośliny pięknie rosną i nigdy nie było glonów). Jak nie chcesz robić sama dodatkowych lamp to można na przyssawkach do pokrywy dawać moduły Leddy Tube albo coś takiego
początkujący

54l, 30l semi-HT, 9l LT

MasterOfFlamaster

Miasto: Kraków

Dziękuję za odpowiedź :)
Póki co na razie nie dodaję oświetlenia ( w brew pozorom całkiem jasno jest w akwarium) - testuję to co jest na małym heńku, którego troszkę dostałam i jak na razie ( minął ponad tydzień) wygląda dobrze :D

Anecia

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
matu Gdańsk
Dodam jeszcze, że dno będzie ciemne ( prawie czarne) jakiś korzeń i kilka większych kamieni.

Od razu widać, że kobieta ;)

Jakie masz podłoże? Heniek raczej nie da rady....

matu
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdańsk

Powrót do Szkło i meble

Powiązane tematy

zestaw roślin.PNG

Glossy 260l, Ada Amazonia + gotowy zestaw roślin

Hanabero w Szkło i meble · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4165
Cześć, Planuje ponownie uruchomić swój zbiornik 260l po dwu letniej przerwie. Plan mam ambitny, chcę skorzystać z gotowego zestawu roślin: zestaw roślin.PNG i mam pare problemów, na które proszę Was ...

Twinstar - lampy LED dla profesjonalistów

roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-lampy-twinstar-1(1)-4b9d84359bdf08ed14fd9b6228437486.jpg Miło nam poinformować o wprowadzeniu do sprzedaży lamp LED marki Twinstar. Seria E ...

Nowe zestawy modernizacji LED

roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-synchro1-d6ae1b4deda74a8a9438c71501f4a98e.jpg Zapraszamy do zapoznania się z nową ofertą modernizacji oświetlenia. Jeśli posiadamy w pokrywi...
YouTube

Zestaw akwariowy Juwel (film)

Piotr Baszucki w Szkło i meble · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1214
Zapraszam do obejrzenia filmu Rafała Kozery. Zestawy akwariowe Juwel z wysyłką 24h

Dylemat: kubeł czy zestaw CO2?

Przez w Szkło i meble · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2910
Witam! We wrześniu założyłem swoje pierwsze akwarium. Juwel Rio 180 z wbudowanym filtrem. Posiadam w nim ślimaki, ryby oraz rośliny. Akwarium funkcjonuje, ryby i ślimaki żyją a rośliny przycinam 😊...

Nowe akwarium - jaki zestaw akwariowy wybrać

kajper w Szkło i meble · Odpowiedzi: 50 · Wyświetlenia: 18528
Cześć Chcę kupić nowy zestaw i wybrałem: Juwel Rio 180 Juwel Rio 240 Opti set 200 Proszę o poradę czy warto i które.

Akwarium roślinno/dekoracyjne 042l - zestaw

piotr0234 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2459
Witam! Przymierzam się do spełnienia mojego marzenia, czyli posiadania akwarium roslinnego z prawdziwego zdarzenia. Będzie to moje pierwsze akawrium tego typu, kontakt z akwarystyką ostatni raz miałem...

Gdzie kupie zestaw akwariowy z szybą

Szalaj w Szkło i meble · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5161
Witam, orientujecie się może czy jakaś firma oferuje gotowe zestawy akwariowe z szybą zamiast pokrywy i oświetleniem? Coś jak te krewetkaria aqela ale większych gabarytów ( okolo 80 - 100l)?

Prośba o pomoc w doborze oświetlenia LED (50x30x30)

mathius w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1606
Cześć. Po kilkuletniej przerwie wracam do akwarystyki. Trochę się przez ten czas na rynku pozmieniało i mam kłopot w podjęciu decyzji, ale do rzeczy. Tym razem planuję postawić niewielkie szkło o wymi...

Belka Led Do Narożniaka

dzidek8989 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1781
Hej ludzie. W niedługim czasie planuje restart zbiornika Juwel Trgon 190 a więc narożne. Zastanawiam się nad przerobione pokrywy na Led. Obecnie jest t8. Spotkał się ktoś z jakimś pomysłem lub może s...

Statystyki

Ten temat przegląda 237 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570990
 •  Liczba wątków: 48802
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 237 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.