Zaciski do szklanych rurek Pipe-clip - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Zaciski do szklanych rurek Pipe-clip

Liczba wyświetleń: 3494·Odpowiedzi: 3
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Czy oprócz ładnego wyglądu i mocowania szklanych rurek, te zaciski pozwalaja swobodnie podwyższać/obniżac poziom rurki wylotowej w akwarium?

qqrq
Ranga: Zainteresowany tematem

Piotr Baszucki Nowa Ruda
Robi się to w ten sposób:

- nagrzewasz pod gorącą wodą kawałek węża odpowiadającego średnicy rurki (wystarczy pierścień ok 1cm)
- nasuwasz wąż na rurkę
- przesuwasz ucięty wąż na rurce w zależności od tego na jakiej wysokości chcesz ją umieścić
- ucięty pierścień opiera się na uchwycie i przytrzymuje rurkę na wymaganej wysokości.

Można w ten sposób podnosić rurki na noc w celu lepszego przewietrzenia wody w akwarium (jak robią to w galerii ADA).
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

dariusz_119 Otmuchów
He.... a na to nie wpadłem, dzięki ☺
Darek

dariusz_119
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Otmuchów

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Te zaciski odradzam, przynajmniej do szklanych wylotów. Po prostu rurka szklana jest w nich skrępowana i nie daje pola manewru ruchu. To co na poniższym rysunku to rurka wlotowa, owszem w tym przypadku pasuje i można manewrować, ale przy wylotach ten zacisk, tak jak na obrazku nie da się założyć.

Nr 1 rysunku - takiej rurki długiej raczej nie ma na wylotach. Zacisk w tym wypadku musimy zainstalować na rurce nr 2

marlowe
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

YouTube

(film) rodzaje rurek szklanych

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 869
Cześć Poniżej film pokazujący rodzaje rurek szklanych.Bardzo fajnie przedstawione na filmie. ?si=VWmVDOYMbVloe0jP
YouTube

Aqua nova - zestaw szklanych rurek filtracyjnych

pi3cho82 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4268
Witam, Czy ktoś używa rurek szklanych tytułowego producenta? Są one znacznie tańsze od konkurencji i zastanawiam się czy nie będzie tak, że skąpy dwa razy traci i będę żałował zakupu. Pewnie są wykona...
2pcs-Acrylic-font-b-Pipe-b-font-Holder-Fix-Bracket-Hook-for-Inflow-Outflow-font-b.jpg

Lily Spin Pipe w 25l

Lukhor w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2868
Witam Czy szklany wylot Lily Spin Pipe nie spowoduje za niskiego krążenia wody w małym zbiorniku? Mam filtr Hydor Prime 10, CO2 z butli, otwarty zbiornik. Głównie krewetki CR , sporo roślin, parę otos...
009.jpg

[DIY] Imitacja szklanych rurek.

bman w Filtracja · Odpowiedzi: 212 · Wyświetlenia: 41307
Ostatnio przerabiałem kwestię rurek. Jest jedna firma która posiada kilka oddziałów w polsce. Tuplex. Kupiłem rurę akrylową i wygiąłem całkiem zgrabnie wyszło . http://www.fotoszok.pl/up...

Jaka "szczotka" do szklanych wlotów/wylotów

Dejv_95 w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2043
Witam Jak w tytule chciałem dopytać jakie stosujecie szczotki/wyciory do szklanych rurek z filtra? Jakby ktoś mógł podrzucić nazwę, chodzi mi żeby były na tyle "miekkie" żeby nie uszkodzić ...

lily pipe pod kątem...

fary85 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2306
Mam dość nietypowe pytanie, czy ktoś kto ma wylot szklany lily pipe 16/22mm może sprawdzić pod jakim maksymalnym kątem można je przekrzywić (oczywiście są różne wykonania i firmy). Mam alu pokrywę w w...

Chihiros Metal jet pipe

satek w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3112
Mam pytanie do użytkowników wlotu/wylotu Chihiros Metal jet Pipe Na rurkach jest nakładka. Czy ona do czegoś służy? Czy da się ściągnać rurkę z prefiltrem oraz wylot? Czy da się skierować wylot pod i...

Dobór szklanych rurek

Tomek82 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1872
Witam. Czy może ktoś podpowiedzieć który szklany wylot z filtra powinienem zastosować. Akwarium o wymiarach 150x50x50 Mam problem z dużą wirówką w akwarium którą robi hw303b. Nie wiem który zastos...

Białe węże do szklanych rurek 22/16 i 16/12

robert-szostak w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4605
Rzucam temat dotyczący węży filtracyjnych, o innym kolorze niż bezbarwne, zielone, czarne i brązowe. Widziałem w jednej aranżacji węże o kolorze szarym, podłączone do szklanego wlotu i wylotu, wygląda...

Filtry kubełkowe - średnica węży do szklanych rurek

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 29 · Wyświetlenia: 26382
[b]Tutaj znajduje się pełna aktualna lista:</b> https://roslinyakwariowe.pl/index.php?option=com_content&Itemid=239&catid=67&id=381&lang=pl&view=article Z uwagi na bardzo cz...

Statystyki

Ten temat przegląda 354 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571618
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36921

•  Najnowszy użytkownik: jarek_miksiewicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 354 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.