ADA Amazonia - podmiany wody na starcie - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

ADA Amazonia - podmiany wody na starcie

Liczba wyświetleń: 1815·Odpowiedzi: 2
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam, ostatnio postawiłem w piątek zbiornik 55 l przy użyciu Amazonii której około 3 kg znalazłem w piwnicy (nieużywane)

Jako głównego podłoża użyłem 2,5 kg jbl aquabasis na to 5 kg piasku bazaltowego a amazonii użyłem na przód akwarium.

Przyzwyczajony do startu na amazonii, chciałem po trzech dniach wykonać dużą podmianę wody ze względu na wyrzuty dużych ilości NO3, jednak wcześniej zmierzyłem NO3 i wyszło na poziomie 5! Nowy test JBL.

Mam dużą obsadę roślinną, CO2 z butli, świecę 6h, światło 0,88W/L

Czy ktoś miał podobne doświadczenia?
Zastanawiam się czy w końcu robić te podmiany czy nie :)

pozdrawiam

jankes82
Ranga: Poznaje temat

Piotr Baszucki Nowa Ruda

25 sie 2015, 13:13 Re: Ada Amazonia  (#2)  

Generalnie duże podmiany na starcie są zawsze wskazane, szczególnie że rośliny puszczają jeszcze metabolity (głównie cukry) do wody co jest świetną pożywką dla glonów (stąd problemy z glonami na starcie).

Zatem zawsze warto na początku te większe podmiany robić, jeśli jest to kranówka można wstrzymać się na razie z mikroelementami a inne nawozy wprowadzić w połowie dawek.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Dzięki za info. Wodę mieszam pół na pół z kranówką i ro. GH w akwarium - 8.
Z nawozów stosuję sole. Spróbuję w takim razie wprowadzić makro plus potas dodatkowo a dalej zobaczymy

jankes82
Ranga: Poznaje temat

Powrót do Podłoże

Powiązane tematy

766762687_1021635500778693_4982467018510898180_n.png.jpeg

ADA Amazonia PRO

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 410
Kiedyś Amazonia, potem Amazonia II, Amazonia Light a teraz PRO czyli nowość w portfolio firmy ADA.
56068-1203316759.jpg

Batalia podłoży - ADA Amazonia ver 2

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1331
56068-1203316759.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże krócej...
20230924_124336.jpg

Master soil powder - pH wody

brunonatura w Podłoże · Odpowiedzi: 57 · Wyświetlenia: 21188
Cześć, Założyłem akwarium w stylu Iwagumi na podłożu aktywnym Master Soil w gramaturze powder. Posadziłem rośliny trawnikowe Eleocharis Parvula i Micranthemum Monte Carlo. Akwarium prowadzę na wodzie ...
ADA.jpg

Czym się różnią te podłoża (ADA)

trabant w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3353
Czy wiecie jaka jest różnica między tymi podłożami i w "jakiej kolejności" pojawiały się na rynku. wstawiam zdjęcia produktów...

Tetra ActiveSubstrate a twardość / odczyn wody

Niepohamowany w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1091
Czy podłoże Tetra ActiveSubstrate może zmieniać twardość i odczyn wody? W moim „świeżym” akwarium 54l zastosowałem ten substrat jako samodzielne podłoże. Akwarium wypełniłem wodą RO . Po kilku dniach...

Samoczynne obniżanie pH wody

brunonatura w Podłoże · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 16983
Cześć od marca 2021 mam w akwarium podłoże aktywne JBL Aquabasis Plus. Do moje 54 podaje CO2, na komputerze mam ustawione 6,7 pH. Od jakiegoś czasu pH wody zaczęło po wyłączeniu świecenia się znacznie...

Stara Amazonia.

pk77 w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2077
Czy stare podłoże aktywne należy wyrzucić? Mam podłoże Amazonia, które ma prawie dwa lata. Czy przy restarcie powinienem zakupić nowe, a obecne skierować na zasłużony odpoczynek do osiedlowego kubła n...

Podmiany z deszczówki

wojstudio w Podłoże · Odpowiedzi: 33 · Wyświetlenia: 22481
Mam własny dom za miastem i całą masę deszczówki, którą wykorzystuję do ogrodu. Chciałbym także ją wykorzystać do podmian w akwarium. Deszczówkę zbieram z rynny a tam dużo zanieczyszczeń np. cała masa...

Podloze aktywne ile czasu do zalania wody

dancio w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3068
Witam ile czasu może być podloze aktywne w akwarium beż zalania wodą ? Chodzi mi o czas jaki mam do ułożenia aranżacji Czy dwa dni może tak leżeć w akwarium?

ADA power sand L do niskiego akwarium?

BV_Shrimp w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3314
Witam, Przystawiam się do założenia nowego zbiornika 90l na ADA amazonii II. Mam też akurat pod ręką 1l power sand special, wersję L. Stąd też moje pytanie, czy power sand L przy wysokości akwarium 30...

Statystyki

Ten temat przegląda 309 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570985
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36931

•  Najnowszy użytkownik: grzegorz_gąsior

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 309 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.