Wybór automatycznego karmnika
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Muszę kupić karmnik dla rybek.Tylko jaki? Karmnik będzie podawał drobno pokruszone płatki jeden raz dziennie. Sporo poczytałem o wilgoci ,która skleja pokarm w karmnikach. Co polecacie,interesują mnie tylko opinie sprawdzone empirycznie.
-

matoole
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
matoole napisał(a):Muszę kupić karmnik dla rybek.Tylko jaki? Karmnik będzie podawał drobno pokruszone płatki jeden raz dziennie. Sporo poczytałem o wilgoci ,która skleja pokarm w karmnikach. Co polecacie,interesują mnie tylko opinie sprawdzone empirycznie.
Płatki są zawsze problematyczne, dlatego najlepiej sprawdzą się tu modele mocowane na górze pokrywy (np. Juwela). Przy akwariach odkrytych problem wilgoci ma znaczenie i często warto zdecydować się na granulki. Jeśli wybierasz karmnik warto wybrać jednokomorowy, dobrze sprawdza się Eheim: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/automa ... -3315.html
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Jednokomorowe sa mniejsze i ladniej wygladaja, jednak jesli wilgoc dostanie sie do karmy to zapychaja sie na dobre. Jesli rozmiar to nie problem lub jesli chcesz podawac zroznicowana karme to wygoogluj sobie karmnik rondomatic. Generalnie sie sprawdzal choc tez zdarzalo sie ze ktoras z szalek nie opadala w dol tak jak powinna. Plusem tego rozwiazania jest to, ze nawet jesli ktoras nie zadzialala, to ryby dostana jedzenie w kolejnym karmieniu z nastepnej szalki. Minusem jest to, ze karmnik jest duzy, sporo wiekszy i moim zdaniem po prostu brzydszy niz np eheim. Jesli nie potrzebujesz karmnika z powodu dwutygodniowych wyjazdow to raczej jednokomorowy. Jesli liczy sie niezawodnosc to rondomatic.
-
Adrian_pa
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Luksemburg
Powiązane tematy
Witam,
Planuje zakupić filtr RO do akwarium 30l (neocardina blue velvet). Aktualnie z kranu mam 7.8 ph, 9 Kh 14 Gh, NO3 utrzymywane na poziomie 10-15. Krewetki żyją, jednak czasem pojawiają się pojedy...
Akwarium 54l
Óswietlenie: 1x Aquael leddy d&n 7W oraz 1x Aquael leðdy d&n 10W w sumie 31 lumenów/l
Podłoże: darksoil
Nawiżenie: aktualnie tylko co²
Pytanie brzmi, jaka rotala by dała radę w ...
Hej,
Moim głównym celem jest pozbycie się większości bąbelków co2 z wody oraz dwóch wewnętrznych filtrów 1000l/h i drugiego małego wykorzystanego jako cyrkulator.
Chciałem sprawdzić czy się da na czys...
Cześć,
proszę o pomoc w wyborze podłoża do akwarium z biotopem Tanganika. Co będzie lepszym wyborem piasek kwarcowy o frakcji 0,2-08mm czy o frakcji 0,8-1,2mm. Może lepszym wyborem zamiast piasku kwar...
Zakładam akwarium między 60 a 65l (nie pamietam ile ma dokladnie) Potrzebuję pomocy w dobraniu podłoża.
Witam
Szykuje się do zmiany akwarium na 160 l i nie wiem jaki filtr wybrać . Rozważam AQUELA ULTRAMAX 1000. Czy jednak przy tym litrażu skupić się na 1500? A może inna marka ?W akwarium 45 litrów pos...
Witam, jestem nowy na forum.
Chciałem prosić o małą pomoc i opinie na temat wlotów i wylotów do akwarium.
Najistotniejsze informacje: zbiornik o rozmiarze 80x40x40 = 128l (grubość szkła 8mm) + filtr A...
Witam proszę o polecenie filtra kaskadowego do kostki aquaela 30l oczywiście szklana pokrywa z góry pójdzie out. Zależy mi na jak największej ilości miejsca w tej małej kostce dlatego chcę się pozbyć ...
Cześć. Jako, że jestem w trakcie zmiany aranżacji akwarium (100x40x60h), po głowie chodzi mi zmiana filtra. Obecnie posiadam Biomastera thermo 600 i wydaje mi się, że to nieco za mały filtr do mojego ...
Cześć potrzebuje pomocy. Mam akwarium 60 litrów ib postanowiłem przejść na kubelek. Wstępnie postawiłem na Tyle ex 700 plus i taki zamówiłem i stoi i się kurzy. W międzyczasie część osób poleciła mi F...
|
|