|
|
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Jakie skalary kupić by nie atakowały innych rybek  ?? Wezcie podowiedzcie ... Pozdrawiam wszystkich 
-
akwarystycznydar
●
- Ranga: Początkujący
O jakie rybki się martwisz ? Skalar potrafi zjeść wszystko co mu się do pyska zmieści, czasem nawet większe skubnie.
-

Sacrum
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Lublin
Małe.  A tak poważnie to Skalar nie jest agresywny (chyba,że w czasie tarła jak dobierze się w pary). Wszystko co dużo mniejsze to ew. pokarm.Ale to musi być naprawdę niewielka ryba(neon,kardynałek itp.)
-

BOROTom
●
- Ranga: Znający temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
O bocje karłowatą , neony , głupiki , molinezje itp. 
-
akwarystycznydar
●
- Ranga: Początkujący
Dużo zależy jak mocno będziesz miał obsadzony zbiornik roślinami. Ja mam skalary i Neonki Zielone.
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
weder napisał(a):Dużo zależy jak mocno będziesz miał obsadzony zbiornik roślinami. .
Dokładnie tak, Duża ilość kryjówek , oraz odpowiedniej wielkości zbiornik znacznie zwiększa możliwość utrzymania w nim w zgodzie gatunków z różnego "szczebelka drabiny pokarmowej". Niestety te dwa punkty rzadko stają się priorytetem przy planowaniu zbiornika i jego obsady.
-

aquamateo
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Wspieram stronę kontem Premium
Niestety neony mogą stopniowo znikać w towarzystwie skalarów... Polecam nieco większe rybki. Ślicznie wyglądają np. prystelki, bystrzyki kolumbisjkie, fantomy czarne...
-

k.mrowka
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Wrocław
Ja mam dorosłe skalary. Trzymałem kiedyś z nimi neony inessa - zero zainteresowania. Teraz mam zwinniki blehera i jak były małe to też zero zainteresowania. Tak więc taka trochę bajka że skalar to predator który tylko czeka w krzakach na nieuważne rybki. Mi tylko wyjadały świeżo wyklute zbrojniki niebieski - jedyne rybki które mieściły się im do pyska. To nie są szczupieńczyki, które mają naprawdę duży otwór gębowy. Pamiętaj, że jak kupujesz skalary to są to młode i małe osobniki. Miej na uwadze że kiedyś urosną. Ja miałem kiedyś 2 dorosłe pary na 330L - to za dużo o jedną parę, szczególnie kiedy przystępowały do tarła w jednym czasie  . Do tej pory uważam, że na akwa 300L jedna para to jest max. u dorosłych skalarów. Powodzenia!
-

pitee
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Mińsk Mazowiecki
Powiązane tematy
Jak w temacie z jakimi rybami można trzymać skalary ? Akwarium standard 240 l . Z góry dziękuję za odpowiedzi
witam któryś raz rzędu moje skalary składaj ikrę pytanko to para czy dwie samiczki czy coś z tego będzie ?
Witam ,prawie dwa miesiące temu założyłam 100l akwa, pływają tam kirysy i krewetki na dniach wpuszczam bojownika i moje pytanie to jakie ryby można tu dać chce jeden gatunek małych ryb ale żeby to boj...
Wymyśliłem i nawet zamówiłem sobie krewetki amano ale mam w akwarium skalary.
Zeżrą?
Witam mam takie pytanie posiadam akwa 240l i skalary plywaja cały czas pod powierzchnią wody reszta rybek plywa normalnie w akwarium chodzi napowietrzacz filtr ultramax 2000 z deszczownia może ktoś wi...
Witam wszystkich. Postanowiłem zacząć bawić się w hodowlę krewetek i jestemw tym kompletnie zielony.Na start chciałbym jakieś w miarę łatwe w hodowli krewetki tylko właśnie nie wiem jakie.Moje pH wody...
Jakie ryby do akwarium z brzankami ktorymi jest 6 i jedna molinezja oraz 2 kryskami chcial bym cos jescze dorzucic zeby ladnie to wygaldalo
Potrzebuję pomocy mam akwarium 240 l temperatura 23º c pH 7 gh 20
Akwarium ma 120 cm długości 50 cm wysokości i 40 cm szerokość
Mam 20 neonów czerwonych
6 żałowników
3 piskorki
10 ampularii
5 kiryskó...
Potrzebuję pomocy mam akwarium 240 l temperatura 23º c pH 7 gh 20
Akwarium ma 120 cm długości 50 cm wysokości i 40 cm szerokość
Mam 20 neonów czerwonych
6 żałowników
3 piskorki
10 ampularii
5 kiryskó...
Cześć
Jakie krewetki wybrać na początek. Podobają mi się caridiny crystal red, ale nie wiem czy dam sobie z nimi radę na początku swojej przygody z krewetkami. Mam podłoże aktywne, a wodę leje z filtr...
|
|