|
|
Start nowego zbiornika na wodzie z innego akwarium
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Witam, postanowiłem założyć nowe akwarium i chciałbym użyć dojrzałej wody z mojego drugiego zbiornika w którym nie potrafie sobie poradzić z plagą glonów. Czy glony w ten sposób będą miały ułatwiony start w nowym zbiorniku? czy to bezpieczne? czy bezwzględnie wystartować zbiornik na surowej wodzie aby dojrzała ?
Z góry dziekuje za pomocne odpowiedzi.
-
pasiak33311
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Szczecin
To już od Ciebie zależy, w samej wodzie jest niewiele bakterii, także spokojnie możesz użyć nowej wody i dolać bakterii nitryfikacyjnych na start (wybór masz duży, ja osobiście stosuję Prodobio Biodigest i Microbe-Lift Special Blend). A to czy glony powrócą zależy od tego czy będą miały do tego odpowiednie warunki. Proponuję przestudiować nawożenie akwarium roślinnego (zakładam że o takie chodzi) np: https://roslinyakwariowe.pl/artykuly ... zenie.html
-

rafahgd
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Möckmühl
Woda jako taka nie jest szczególnie dojrzała w kontekście o jakim myśliśz ;P Tzn z samą wodą nie wprowadzisz za dużo bakterii... Za to wprowadzisz różne związki na których do tej pory pasą się Twoje glony  Jak tej wody zastosujesz 10% to luz bo rozcieńczysz, jeśli jednak będzie jej większość to trochę źle robisz...
-

ArturI
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Cegłów
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
A jeśli postąpił bym w taki sposób ze zastosuje filtr ze starego zbiornika w nowym akwarium z całą jego zawartością bakterii ?
-
pasiak33311
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Szczecin
to przyśpieszy dojrzewanie zbiornika.
-

rafahgd
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Möckmühl
Filtr jak najbardziej możesz przenieść. Na jakim podłożu startujesz?
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
Ja użyłem jednego i drugiego jak zakładałem swój duży..... mało tego - wlałem jeszcze bakterii w płynie (podwójna dawka) i Bactozym.  Wszystko po to,gdyż musiałem wpuścić od razu ryby - wbrew wszelkim zasadom. Nie miałem zapasowego zbiornika a trzymanie ich przez tydzień,dwa we wiadrze nie wchodziło w grę.
-

tomaszsu75
●
- Miasto: Wrocław
O ile na żwirku lanie starej wody ma jeszcze sens to na nowym granulacie dla mnie mija się to z celem. Po co lać wodę bogatą w azot i fosfor skoro w pierwszym tygodniu i tak zalecane są liczne podmiany.
-

weder
●
- Miasto: Gdynia
Powiązane tematy
Cześć. Szwagier zastanawia się nad restartem akwarium, bo nie mogą zwalczyć glonów. Chciałem im pomóc i zbadać parametry wody, aby było wiadomo czego może brakować (nie nawożą - jedynie CO2) i aby po ...
Dzień dobry, witam.
Mam problem ze zrownoważeniem niektórych mikro i makro jeśli chodzi o oedogonium, chodzi o mało widoczne nitkowce na eleocharis parvuli, podłączyłem bimbrownię ale ciągle meczą -cz...
Cześć wszystkim, założyłem 4 miesięce temu akwarium 240L. Podłoże aktywne Jokuchi Jiban Soil, pod nim lawa wulkaniczna, Filtracja Oase 600 kubeł , wyylot nad powierzchnią aby było duże falowanie wody,...
Witam szanowne grono,
jak w temacie ma problem z glonami nitkowatymi i pyłem na szybie.
Akwarium to 128L 80x40x40 podłoże aktywne Qualdrop Master soil 24L, filtracja to 2 kubły eheim 2215 i 2224. Oświ...
Cześć,
Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować.
Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
Witam, mam problem. 2 miesiące temu założyłem akwarium, lampa to Chihiros WRGB II Slim wersji 45cm (35w i 1800lm), szkło 64l. Od początku świeciłem nią 6h (+ 1h na świt i zmierzch) mocą ok 40%, co daj...
Witam, mam od ok 2 miesięcy mam problem z glonami w postaci czarnych włosów na roślinach, są to chyba krasnorosty. Potrzebuję pomocy w tej sprawie. Akwarium ma 3msc. 126L. Próbowałem stosować carbo be...
Cześć, z bólem zaczynam rozmyślać nad restartem zbiornika. Niestety pierwszy raz spotykam się z tak dziwną dla mnie sytuacją z glonami że zostało mi się tylko poradzić zanim totalnie się poddam. Od po...
Cześć,
Po latach powróciłem do akwarystyki, założyłem baniaczek 240l i od drugiego dnia pojawiła się mętno biała woda. Tydzień mija dorzuciło jeszcze odcień żółtawy. Brunatnice i pierwotniaki? okrzem...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
|
|