|
|
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Witam, Zakładam akwarium 45l ale mam mały problem co do wyboru podłoża. Akwarium nie ma być typowym roślinniakiem ale rośliny mają odgrywać ważną role więc chciałbym aby podłoże było dość żyzne. Dostałem ostatnio 3L opakowanie Amazoni i jest to niestety za mało na cały zbiornik a w portfelu pustki wiec brak możliwości dokupienia reszty Ady. Chciałbym zapytać czy moge zastosować te 3l substratu jako substrat podżwirowy, przykryty 5 cm żwiru 1-2mm. Czy lepiej zastosować substrat typowy pod żwir przykładowo jbl aqua basic + itd.. Zapomniał bym dodać że będą ryby kopiące w podłożu i dlatego chce drobny żwirek na powierzchni. Pozdrawiam Tomasz
-
pasiak33311
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Szczecin
Nie widzę przeszkód by ADY używać jako substrat, przedzielisz siatką i będzie ok.
-

kprusak
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Venlo
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
A jaki typ zbiornika chcesz założyć?. Typowy LT (Low Tech) - to spokojnie użyj substratu podżwirowego.Sam zastosowałem NutriPlant Diversy 3l. w 72-ce (60x30x40) i zbiornik ma już ponad rok.Wszystko ładnie rośnie.Na próbę wsadziłem Hydrocotylę sp.Japan,może da radę....  . Generalnie podłoży aktywnych niczym się nie przykrywa!. Amazonię zostaw sobie do cuba. W zupełności wystarczy do kostki 25x25x30cm. i wysokości 4/6cm. (przód/tył).
-

tomaszsu75
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wrocław
- Wspieram stronę kontem Premium
Odradzam.
Nie powinno się przykrywać aktywnych podłoży? Jaki jest powód?
-
Makawity
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: małe
Odradzam, ponieważ to nie ma sensu. Przykrywając aktywny granulat nie wykorzystamy jego właściwości i kluczowych cech odróżniających go od żwiru/piasku i takie działanie jest marnotrawstwem. Lepiej wykorzystać substrat + żwir/piasek lub zastosować dodatkowy materiał pod granulatem. Ew. możemy przykryć płytką warstwą piasku dekoracyjnego. Poniżej mała inspiracja, może wizualnie będzie to bardziej czytelne: http://seikasuisoubu.jugem.jp/?eid=431
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
-
Akwaria
Z braku laku, można zasypać adę żwirem i wsio porośnie miło.
-

kprusak
●
- Miasto: Venlo
tomaszsu75 napisał(a):.Na próbę wsadziłem Hydrocotylę sp.Japan,może da radę....
Ostatnio też testuję Hydrocotylę sp japan. W jednym akwarium bez nawożenia(tylko krewetki) 25l oświetlenie niecałe 5w ledy, podłoźe piasek rośnie wolno ale bez problemu pnąc się do góry. W drugim 240l, netto jakieś 200l oświetlenie 100w świetlówki + 60w ledy samsunga rośnie w koszyczku po roślinach na korzeniu i daje radę wykorzystując tylko nawozy ze slupa wody. Liście są jakby mniejsze niż posadzona w podłożu , a w międzywięźlach puszcza korzenie podobne do wąkrotki białogłowej. Co do substratu pod żwir i piasek , jeżeli chodzi o piasek za radą kolegi posiadajac ślimaki świderki na substrat daje podobną siatkę jak pokazał na zdjęciu Piotr tylko o mniejszych oczkach . Można ją kupić w sklepach dziewiarskich i służy do wyszywania.Na tą siatkę dałem tylko 3cm piasku i jest bardzo mała szansa na wymieszanie się substratu z piaskiem jak i na przedostawanie się substratu do słupa wody , a korzenie roślin przerastają ją bez problemu. pozdrawiam Bent
-

Bent423
●
- Miasto: Wałbrzych
Przykrywając aktywny granulat nie wykorzystamy jego właściwości i kluczowych cech odróżniających go od żwiru/piasku i takie działanie jest marnotrawstwem.
Jest w tym sporo racji. Tylko co zrobić jak brakuje funduszy i jest się zmuszonym wykorzystać tylko to, co jest pod ręką...? Tak jak piszesz, dobrym wyjściem byłaby lawa lub keramzyt pod spód, nie są to drogie materiały, a ratowałyby sytuację... Można by dodatkowo pomyśleć o aranżacji "wyspowej", gdzie powierzchnia z roślinnością jest skupiona i zazwyczaj bardziej ograniczona, na korzyść plaży wokół, która jest wtedy bardziej rozległa ( z pożytkiem dla ryb kopiących, które ma w planach założyciel wątku)
-
Makawity
●
Ciekawy wątek. Nasuwa mi się kilka pytań, związanym z tym wątkiem, dlatego pozwolę sobie je zadać. 1. Czy w tych workach załączonych na zdjęciu przez Piotra znajduje się pokruszona lawa wulkaniczna czy keramzyt? Bardzo mi się ten trick podoba, by zrobić podwyższenie skał czy tylnego planu -super. 2. Czy tutaj jest mowa o keramzycie stosowanym w budownictwie do izolacji, sprzedawanym w sklepach budowlanych? O ten keramzyt chodzi? Rzeczywiście tamten keramzyt wypalany jest z gliny. 3. Czy taką pokruszoną lawę wulkaniczną koloru ciemnego można dostać w sklepie "roślinyakwariowe"? O ile się nie mylę Powder Amazonii jest pochodzenia wulkanicznego. 4. Czy keramzyt i pokruszona lawa mogą wpływać negatywnie na parametry wody? Domyślam się, że odpowiedź brzmi nie, skoro specjaliści takie rozwiązania niskobudżetowe podpowiadają.
-

Pita
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Trudno ze zdjęć stwierdzić jakiego materiału użyto, jednak nie ma to większego znaczenia - obydwa są bezpieczne i powszechnie używane w akwarystyce, czy jako podłoże, czy też wkłady do filtra. Według zdecydowanej większości opinii z jakimi się spotkałem, nie wpływają w jakiś znaczący sposób na parametry wody. Jeśli chodzi o keramzyt, to chyba lepiej zdecydować się na ten ogrodniczy, nie wiem czy ktoś używał budowlanego ( choć być może nie ma między nimi różnicy ). O ile się nie mylę Powder Amazonii jest pochodzenia wulkanicznego.
Przypuszczam, że chodzi Ci o Power Sand - tu jako główny składnik użyty został pumeks, kolejny bardzo dobry minerał nadający się jako substrat pod żwir.
-
Makawity
●
Przed chwilą wypłukałem sobie mini lawę z opakowania 3l. (w cenie 1 żelka  ). Jej ziarna są różnej wielkości od 7 (niektóre są mniejsze) do 15mm. Będzie użyta jako wypełnienie pod substrat,bo jego też nie mam za dużo.
-

tomaszsu75
●
Tomaszsu, Czy możesz mi na PW napisać, gdzie taką lawę zakupiłeś i jaka mniej więcej jest cena?
-

Pita
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Tomasz, jeśli możesz, to ja też poproszę o info. Fajna ta Twoja lawa, jakby z grubsza polerowana, z zaokrąglonymi brzegami...
-
Makawity
●
"A jaki typ zbiornika chcesz założyć?." Zbiornik w formie LT aczkolwiek nawożenie CO2 z bimbrowni też będzie, a oświetlenie 2x15w grolux+aquastar. Rośliny łatwe i średnio wymagające Uznałem że wykorzystam wszystko co mam ponieważ Ady nie ma co żałowac skoro jest do wykorzystania. Po dobrej cenie zakupiłem 1 kg Tropica Plant Growth Substrate. Na samo dno pójdzie właśnie ten substrat podżwirowy zakryty siatką, następnie "miejscowo" zastosuje Ade (tylnia część zbiornika, która będzie całkowicie obsadzona) i część przednia z żwirku 1-2 mm w formie wybiegu dla ryb 
-
pasiak33311
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Makawity napisał(a):Przypuszczam, że chodzi Ci o Power Sand - tu jako główny składnik użyty został pumeks, kolejny bardzo dobry minerał nadający się jako substrat pod żwir.
Owszem słyszałem o używaniu pumeksu jako "wypełniacza" pod podłoże właściwe,głównie ze względu na jego mało reaktywną współprace z wodą, zwyczajnie jest zbudowany głównie z kwarcu i plagioklazów więc nie ma co reagować. Idealnie nadaje sie jako wkład filtracyjny ze względu na swoją porowatość... Pumeks nie jest minerałem a skałą wulkaniczną (takie moje zboczenie zawodowe-geologiczne 
-
pasiak33311
●
O, to świetnie że mamy na forum eksperta w tej dziedzinie.  Dzięki za poprawienie. A czy potwierdzisz to co było mówione o lawie, bo to jednak jeden z tych materiałów, po który bardzo chętnie sięgamy i to od lat. I chyba z powodzeniem... Z tego co kiedyś czytałem, to właściwie chyba jest to tuf wulkaniczny, który potocznie nazywamy "lawą"...
-
Makawity
●
Amazonię daj w tych miejscach, w których będą sadzone rośliny.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
-
Akwaria
Woli ścisłości - ściągnięte z sieci (pozwolę sobie wkleić) : Pumeks to wulkaniczna skała magmowa zbudowana z porowatego szkliwa wulkanicznego powstałego z silnie gazującej, pienistej lawy. Pumeks zdobył uznanie w kosmetyce dzięki niezwykle ostrej, porowatej powierzchni o bardzo silnych właściwościach ścierających. Tuf składa się z materiału piroklastycznego (gł. piasku i popiołu wulkanicznego, często z domieszką innego materiału okruchowego, scementowanego np. spoiwem krzemionkowym lub ilastym. Tufy są skałami o dużej porowatości, mogą mieć równoległą teksturę odpowiadającą etapom sedymentacji materiału skalnego. Występują razem ze skałami wylewnymi lub w obrębie serii osadowych. Lawa – ciekły produkt działalności wulkanicznej, składający się głównie ze stopionych tlenków krzemu, żelaza, sodu, potasu, wapnia i innych metali. Ma podobny skład jak magma, z której stopienia powstaje, ale jest zubożona o składniki lotne. Lawy można podzielić ze względu na zawartość dwutlenku krzemu (SiO2) na: kwaśne - zawierające dużo SiO2, są lepkie i gęste, płyną wolno i stosunkowo szybko krzepną; często powodują zaczopowanie krateru, co doprowadza do gwałtownych erupcji, zasadowe - zawierające mało SiO2, mają mniejszą lepkość i gęstość, dlatego szybciej płyną, a ich wylewy mają spokojny przebieg. pośrednie, o wartościach pomiędzy kwaśnymi a zasadowymi. Kryterium tego podziału law jest analogicznie do skał magmowych. Temperatura lawy dochodzi do 1350-1400 °C, jej krzepnięcie następuje w temperaturach 600-800 °C. Temperatura lawy zależy w dużej mierze od jej składu chemicznego. Lawy zasadowe mają zwykle temperaturę 1100 °C lub więcej, a lawy kwaśne poniżej 1000 °C. Prędkość spływu lawy uwarunkowana jest jej lepkością oraz nachyleniem podłoża. Lawy zasadowe, cieplejsze i o mniejszej ilości gazów, mają znacznie mniejszą lepkość, są bardziej ruchliwe i przy odpowiednim nachyleniu podłoża osiągają prędkość do 50 km/h (np. pomierzono prędkości rzędu 40 km/h dla wulkanów Mauna Kea, Kīlauea). Lawy kwaśne mają prędkości poruszania się rzędu kilku centymetrów na godzinę, notowano też, choć rzadko tempo 2-3 m/miesiąc. Objętości lawy wyrzucanej przez wulkany są różne jednak zwykle w czasie erupcji wydobywa się kilkaset metrów sześciennych lawy. Niekiedy objętość erupcji może być znacznie większa (np. erupcja wulkanu Laki na Islandii 1783-84 - 12 km³ lawy). Wulkany na Islandii potrafią wylewać lawę w tempie nawet 75 ton na sekundę. 
-

tomaszsu75
●
Amazonię daj w tych miejscach, w których będą sadzone rośliny.
Tak dumam, czy substrat Tropici nadaje się pod granulat... Chyba tak, jak myślicie? A być może Tropica stosuje już takie połączenie: substrat podżwirowy + nowy granulat ?
-
Makawity
●
Powiązane tematy
Kiedyś Amazonia, potem Amazonia II, Amazonia Light a teraz PRO czyli nowość w portfolio firmy ADA.
56068-1203316759.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże krócej...
Zapraszam na film.
Uprzedzam, po niemiecku ;-)
Czy wiecie jaka jest różnica między tymi podłożami i w "jakiej kolejności" pojawiały się na rynku.
wstawiam zdjęcia produktów...
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2010/pazdziernik-akwarium/galeria-ada-tychy.jpg
ADA przenosi Nature Aquarium Gallery do Polski! Nowa siedziba ma stanąć w Tychach pod koniec t...
Witam mam pytanie a mianowicie. Jestem w posiadaniu podłoża aktywnego"JBL Mando" już zdążyłem się przekonać że jakość podłoża jest dośč średnia a dokładnie problem jest taki że lubi wypływać...
Czy stare podłoże aktywne należy wyrzucić? Mam podłoże Amazonia, które ma prawie dwa lata. Czy przy restarcie powinienem zakupić nowe, a obecne skierować na zasłużony odpoczynek do osiedlowego kubła n...
Witam,
Przystawiam się do założenia nowego zbiornika 90l na ADA amazonii II. Mam też akurat pod ręką 1l power sand special, wersję L. Stąd też moje pytanie, czy power sand L przy wysokości akwarium 30...
Czesc .
Potrzebuje pomocy w sprawie tego podłoża (ADA AMAZONIA). Podłoże to leżało około 4 lat w piwnicy warunki suche ,opakowanie nie otwarte .
Czy te podłoże po takim okresie nadaje się do użytku ...
Witam, mam problem z amazonia ver2.
Akwarium ma 17 dni nic nie rośnie rośliny się rozpadaja.
Zbiornik 300l oświetlenie led 153w
Filtracja 2 filtry Jbl 901
Co2 z butli 24h kolor wskaźnika zielony.
...
|
|