Tropica Plant Growth Specilised / jakie stężenie N i P - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Tropica Plant Growth Specilised / jakie stężenie N i P

Liczba wyświetleń: 1094·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam!

Czy ktoś wie jakie stężenie N i P daje pełna dawka producenta np.5 kliknięć dozownika dla 50l.Znalazłem w necie ,w tym na tej stronie ,skład tpn+ ale zawartość pierwiastków podana jest w % i nie wiem jak sobie to przeliczyć .
N 1,34%
P 0,10%

remic79
Ranga: Poznaje temat

Chodziło mi o stężenie no3 i po4 oczywiście.

remic79

edison81 Poznań
Używam tego nawozu ale jak dla mnie fosforu trochę za mało, muszę czasem podawać oddzielnie. Stężeń nie znam.

edison81
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Poznań

Wspieram stronę kontem Premium

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Znalazłem już gotowe wyliczenia na necie,chociaż zajęło mi to dosłownie parę godzin.I tak 1ml/1litr daje:
no3 61.69ppm
Po4 3.18ppm.

Ja daje osobno fosfor easy life .Generalnie zawsze dziwiły mnie dawki tpn i tpn+ dla zbiorników na stronie tropici, bo dla niektórych małych zbiórników są kilkakrotnie większe niż co sugeruje producent .Ale ta dawka to raczej dla low techów lub podłoża aktywnego wzbogacanego kapsułkami .Chyba ,że ktoś ma mocną obsadę .Zbiorniki w the green machine są tak prowadzone.Bogate podłoże plus kapsułki a nawożenie przy małej obsadzie 2x dawka tropici - 1/3 tpn+ i 2/3 tpn.

remic79

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_20210902_100139.jpg

Jakie parametry wody w akwarium roślinnym?

wiedzmin w Nawożenie · Odpowiedzi: 263 · Wyświetlenia: 247719
Witam Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
kostka.jpg

Ile Nawozic i jakie Nawozy

guzi75 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4644
Witam, Mój zestaw Kostka- 31L brutto-30x30x35 netto-pewnie jakieś 25L Światło- Twinstar III 300C 16W 1028 lm świece 7godz akwarium ma 1 miesiąc CO2 TROPICA System Nano na noc zakręcam Filtracja- HW ...
20211207_191012.jpg

Qualdrop micro plant & fe Hybrid ustawienie odpowiednie dawk

muniek23b w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 8142
Witam, prosiłbym o pomoc, bo w opisie nie mogę znaleźć, jakie są prawidłowe dawki tych dwóch nawozów aby utrzymać stosunek 10:1? Na przykładzie akwarium 100l

Tropica Carbon Nutrition

Zbigniew w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 898
Witam, Czy ktoś wie jaki ma skład nowy preparat Tropica Carbon Nutrition? Czy to jak zwykle aldehyd glutarowy czy coś ciekawszego? Stosuję to w nano akwarium, gdzie nie mogę stosować CO2 z butli....

Tropica

DmRO w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2194
Co sądzicie o nawozach tropica premium nutrition? (Tych żółtych):D

Qualdrop Micro Plant

waldimaszewski w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2501
Cześć. Czy w nawozie Qualdrop Micro Plant jest Fe czy trzeba osobno podawać? Czytam opis i nigdzie nie widzę w składzie żelaza.

Nawożenie nawozem Tropica zielony

korben28 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3395
Witam, pytanie może dziwne, czy można nawozić zieloną tropicą w dawkach dziennych ? Niby w instrukcji jest napisane raz w tygodniu, czy zrobi to różnice? Mam automatyczny dozownik, który nie ma możliw...

AZOO PLANT Hormony roślinne

mykkk w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6662
Witam!!! Czy ktoś już miał przyjemność przetestować te hormony?? jaka jest różnica między AUXINS-GIBBERELLINS-ZEATIN ??? Pozdrawiam

Aplikacja Tropica 90 dni i nawożenie

marcinox w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2478
Zainstalowałem aplikację Tropici do prowadzenia akwarium przez pierwsze 90 dni i zauważyłem ciekawą rzecz. Wcześniej zalecali start z nawożeniem dopiero od 21 dnia. W nowej wersji-już od dnia 3 (jeśl...

Pytanie o tabletki Neo Tabs Plant

prot w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2177
Jest to seria nawozowa mikro i makro. Czy ktoś stosował i jaką ma opinię https://sklep.roslinyakwariowe.pl/tabs-plant-tabletki-nawozowe-p-33872.html Różnego rodzaju tabletki z ciekawą formułą która n...

Statystyki

Ten temat przegląda 980 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570995
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 980 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.