Sposób na podawanie nawozów - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Sposób na podawanie nawozów

Liczba wyświetleń: 5476·Odpowiedzi: 12
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Wygląd listy:
zaborek Kielce

21 lip 2015, 10:31 Sposób na podawanie nawozów  (#1)  

Chciałem zapytać, czy macie jakiś sprawdzony sposób podawania nawozów płynnych do akwarium.
Chodzi mi o to, czy wlewanie nawozów prosto z dozownika do akwarium jest bezpieczne i czy nie szkodzi rybom? Jak np. podam jakąś substancję i w tą "chmurę" wpłyną mi ryby, które myślą, że to karma? Aplikowany nawóz, zanim się rozpuści w wodzi, ma jednak dość duże stężenie substancji.
Najkorzystniej byłoby chyba podawać rozcieńczone nawozy na wylot filtra, żeby prąd wody rozprowadził je po całym zbiorniku. W moim przypadku jest to utrudnione ze względu na pokrywę (bez zdejmowania pokrywy nie mam bezpośredniego dojścia do wylotu wody z filtra).

Jak to wygląda w praktyce i czy w ogóle jest się czym przejmować?

zaborek
Ranga: Początkujący

Miasto: Kielce

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
edison Poznań
Nie szukaj problemów, tylko smiało lej

edison
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Poznań

Bent423 Wałbrzych
edison napisał(a):Nie szukaj problemów, tylko smiało lej

Witam
Trochę się z tym nie zgodzę . Też wlewałem bezpośrednio nawozy jak leci . Mam półdziobki karłowate które pływają przy powierzchni , jeden wpłynął w skoncetrowaną chmurę nawozu i go niestety pokrzywiło :( . Od tego czasu wlewam nawozy na wylot filtra , aby szybko się rozcienczyły.
Myślę że jak rybka wpłynie w taką skoncentrowaną chmurę nawozu zanim się rozcienczy to jednak nie jest to obojętne dla jej zdrowia.
pozdrawiam Bent

Bent423
Ranga: Znający temat

Miasto: Wałbrzych

weder Gdynia
Jeśli leję nawozy zawsze staram się podawać je w miejsce gdzie nie ma ryb.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdynia

Wspieram stronę kontem Premium

dadors Iława
weder napisał(a):Jeśli leję nawozy zawsze staram się podawać je w miejsce gdzie nie ma ryb.

U mnie ciężko jest uniknąć ryb podczas podawania nawozów,gdy tylko podejdę do akwarium podpływają pod tafle wody i czatują tylko aż coś wpadnie.

dadors

Miasto: Iława

weder Gdynia
Taką sytuację można zaobserwować pewnie w większości przypadków. Może jak ktoś ma ryby typowo denne to nie. Machasz łapką z jednej strony zbiornika wabiąc rybcie a za plecami po drugiej stronie zbiornika walisz z grubej rury mikstury tajemne dla zioła :mrgreen:

Osobiście nie mam z tym większego problemu bo jedyne co podaje codziennie to potas. Raz w tygodniu No3 i Po4 ale to leci już z wodą do podmiany. :)

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder

dadors Iława
weder napisał(a):Osobiście nie mam z tym większego problemu bo jedyne co podaje codziennie to potas.

A resztę podaje zapewne pan Józek z PEWIK Gdynia :wink:

dadors

Miasto: Iława

weder Gdynia
Nie, nie Pan ( Kapsułka ) w glebę. :P Od kilku ładnych miesięcy jadę na 100% RO.
Dawniej jak jechałem na kranie PEWIK Gdynia podawał mi mikro którego nie podawałem przez rok.

weder

zaborek Kielce
U mnie przy dozowaniu nawozów zawsze ryby się meldują jako pierwsze do "wyżerki", wpływając w chmurę nawozu. A tak się zbiegło, że w ostatnich dwóch tygodniach padły mi dwie ryby.
No i właśnie stąd moje pytanie, bo ja nie znam się do końca na chemii, czy aby wszystko w dużym stężeniu jest takie obojętne dla ryb.
Jeśli nie jest, to jak sobie z tym radzić? Zwłaszcza, że nawozy podaje się zazwyczaj codziennie.

zaborek

Bent423 napisał(a):Myślę że jak rybka wpłynie w taką skoncentrowaną chmurę nawozu to

..się xxxxxx!! :mrgreen:

sory - musiałem ;)

marlowe

tomaszsu75 Wrocław
marlowe:

Nie dziwię się,że w dzisiejszych czasach ktoś sięga po "coś" ... wynika z tego,że rybki też potrzebują "koksu",więc...... - w woli ścisłości ja nic nie biorę,prócz kawy!. :mrgreen:

Ja wlewam tak jak Bent423 - do wylotu.

Fakt,jakaś zawsze podpłynie i zaraz zawraca,bo się zawiodła gdyż to nie jedzenie.
Reszta już się nauczyła aby nie wpływać w coś co niezbyt apetycznie wygląda.

Nie ma się co dziwić,że podpływają za każdym razem jak coś podajemy - wynika z tego,że zachował się pierwotny instynkt wyewoluowany od iluś tam milionów lat.... Rybcie są już tak zaprogramowane - na poszukiwaniu papu.Zbiornik to już zamknięty obszar gdzie na to nie mają szans - czekają na nas!. :D
Zapraszam do obejrzenia moich zbiorników:
112l. MT
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 56541.html wyróżniony - IAPLC2015 - 768, EAPLC2015 - 122 :?:
72l. LT
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 59909.html czyżby EAPLC - :?:
30l. krewetkarium
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 65744.html
W planach małe krewetkarium 25x25x25 (część materiału jest)
Pozdrawiam Tomasz

tomaszsu75

Miasto: Wrocław

Makawity małe
Marlowe, chciałeś powiedzieć "...się odurzy" :wink:

Ja robię podobnie jak Weder - wabię ryby w jeden róg zbiornika, a po przeciwnej stronie leję nawozy.

Ten sposób jest użyteczny zwłaszcza jak się ma gupiki, bo te łajzy chyba zatraciły instynkt samozachowawczy i trudno się od nich opędzić jak tylko zauważą jakiś ruch przy powierzchni, a za żarciem to wlazłyby do ręki. :D

Makawity
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: małe

zaborek Kielce
No a propos gupików, to mi właśnie dwa endlery padły. I sam nie wiem czy łączyć to z tym, że one wpływały w chmurę nawozu bezpośrednio po podaniu. Równie dobrze mogła być inna przyczyna, ale tak mi to dało do myślenia w tej kwestii.

zaborek

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Dozownik nawozów jaki ?

akwaAmator w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4000
Witam Rozglądam się za jakimś sensownym dozownikiem nawozów ,niestety z braku czasu często zapominam albo nie ma mnie w domu i te nawozy leje od czapy jak się przypomni ,a dobrze wiecie jakie są tego ...
IMG-7725.JPG

Dozownik nawozów - powietrze w wężykach

piotrale w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 6271
Witam, Mam pewien problem z zapowietrzaniem się wężyków w dozowniku Jebao. System zapowietrza się w jakiś tajemniczy sposób. Przy instalacji wężyki były odpowietrzone ( żadnych bąbli). Po powrocie z ...
HTB10uzBaOnrK1RjS.png

Dozownik nawozów AquaNova / Jebao a zaworek przeciwzwrotny

Oman w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3577
Cześć. Posiadam dozownik nawozów jak z tytułu wraz z zamontowany na wezunwlotowym do akwarium zaworkiem przeciwzwrotny. Odnoszę jednak wrażenie, że albo nawóz jest tak gęsty (w co wątpię) albo jakiś...
tropica.jpg

Trwałość nawozów

Totik w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3586
Mam nawozy Tropiki, które dość długo stały w zamkniętej szafce. Kupiłem ich kilka, później używałem innego nawozu i one sobie tak stały. Teraz mocno pociemniały. Jak były nowe to były jasnozielone i j...
p.jpg

Twardość wody a przyswajalność nawozów i kondycja roślin

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 47 · Wyświetlenia: 21472
Czy może ktoś wytłumaczyć jak twardość wody a w szczególności KH ma wpływ na przyswajalność nawozów lub na ilość ich podawania? Przy małej twardości potrzeba chyba mniejszych dawek nawozów zgadza się?...
1news-40123.jpeg

Dozownik nawozów Chihiros

roslinyakwariowe.pl w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2387
1news-40123.jpeg Z przyjemnością przedstawiamy nowość w naszej ofercie - dozownik płynów Chihiros. Dzięki niemu łatwo i wygodnie możesz rozwiązać kwestię regularnego podawania nawozów i... Czytaj wi...

Dozownik nawozów 4 kanały - podział nawozów

BB w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5285
Dotychczas stosowałem gotowe mieszanki soli mikro + makro. Składam dozownik, który ze względu na elektronikę i gabaryty chciałbym ograniczyć do czterech kanałów. Tu pojawia się pytanie, jak najlepiej ...

Linia nawozów Growise

Cinek_m w Nawożenie · Odpowiedzi: 40 · Wyświetlenia: 20241
Witam Mam pytanie odnośnie nawozów Growise. Czy ktoś używa może ich i jaką ma ewentualnie opinie o nich.

Czas reakcji na podawanie nawozów

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2155
Jakie macie doświadczenia z czasem reakcji odbudowy chlorofilu od rozpoczęcia podawania nawozów? Zapewne jest to zależne od gatunku, warunków itd. Czy można ogólnie powiedzieć jak to się w akwarysty...

Skład markowych nawozów

Coniaq w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3959
Witam Czy orientuje się ktoś z was co popularni producenci nawozów oprócz podstawowych soli dodają do swoich wyrobów? Wiem że to jest tajemnica handlowa, ale może ktoś się orientuje np. czym producenc...

Statystyki

Ten temat przegląda 331 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 331 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.