Wysoki poziom NO2 od 6 tyg. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Wysoki poziom NO2 od 6 tyg.

Liczba wyświetleń: 771·Odpowiedzi: 1
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.

19 lip 2015, 19:12 Wysoki poziom NO2 od 6 tyg.  (#1)  

Witam serdecznie!

Kolejny raz proszę Szanownych Forumowiczów o poradę. 6 tygodni temu wystartowałem mini-low tech, 9l. 3cm ziemi doniczkowej, 2cm piasku zmieszanego ze żwirem.

Nie podawałem bakterii, filtr tylko gąbkowy bez napowietrzania. Lampa 6W LED. Woda - kranówka.

Roślinki rosną dobrze, przetrwały nawet jeden atak glonów i zapowiada się sympatyczne akwarium roślinne, gdyby nie to że żona chce ryby :twisted: I to jest problem bo:

Po 4 tygodniach NO2 i NH4 było tak wysokie że testy nie miały już skali.
Zacząłem podawać Tropical BactoActive, po następnych dwóch tygodniach NH4 w normie, NO2 dalej poza skalą. Zmieniłem na Tetra FilterActive i bez zmian, tzn. NO2 dalej ok 1,4 mg/l.

Skąd to może się brać? Czy coś zabija te bakterie?

Pozostałe parametry wody są jak najbardziej w normie.

Z góry dziękuję za pomoc.
początkujący

54l, 30l semi-HT, 9l LT

MasterOfFlamaster
Ranga: Początkujący

Miasto: Kraków

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Witam,

Jest pewien postęp więc postanowiłem się podzielić, może komuś pomoże.

Wygląda że problem był w braku napowietrzania, w końcu bakterie potrzebują tlenu żeby zamienić NO2 w NO3.
Po 4 dniach gdzie było napowierzanie 1 godzinę dziennie, NO2 jest na poziomie 0,1mg/l, NH4 niemierzalne.

Przy okazji - mam tam filtr Aquael Fan Micro Plus. Standardowo ma on taką samą mało gęstą gąbkę jak np. Pat Mini, którą w innych filtrach wymieniałem na bardzo gęstą, ale w tym nie da rady - jego wydajność jest dużo słabsza niż nawet Pat Mini i przy bardzo gęstej gąbce prawie nic nie leci.
początkujący

54l, 30l semi-HT, 9l LT

MasterOfFlamaster
Ranga: Początkujący

Miasto: Kraków

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Poziom PO4 a podłoże aktywne

Michal_Pl w Nawożenie · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 28393
Spotkałem się na jakieś grupie na FB z stwierdzeniem, że w akwarium roślinnym postawionym na podłożu aktywnym powinno się utrzymywać poziom PO4 = 0 w słupie wody. W przeciwnym razie zaowocuje to glona...

Wysoki potas

Robcio12 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3593
Witam założyłem akwarium 2 tygodnie temu na podłożu rotala intens. Zauważyłem że mam wysoki potas ok 30ppm . Dodam że przechodzę z wody kranowej na ro i mineralizację produktami qualdrop czy dodawać d...

Zagadkowo wysoki potas

mk77 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2462
Witam na początku opiszę troszkę swój zbiornik. Akwarium wielkości 325 litrów o wymiarach 130x50x50. Grzałka 150 wat filtr EHEIM professionel 3 1200XL 2080. Butla co2 sterowana komputerem.Oświetlenie ...

Wysokie NO2

Geskam w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3856
Witam Słowem wstępu, 12.03 założyłem akwarium 63l. Zbiornik wystartowany z bakteriami Easy-Life EasyStart podanymi 1, 7 i 14 dnia, filtr FZN-1 z 2 gąbkami W dniu 26.03 kupiłem na początek 5 Neonów c...

Nagły skok NO3 i NO2

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5738
W jednym z moich akwariów 75L zapchał się miesiąc temu prefiltr podłączony do starego okrągłego Eheima o poj ok 3L. Wkłady też były zasyfiałe. Doszło wtedy do wzrostu NO2 (zaobserwowałem to po tym jak...

Który test, No2 czy No3, wyznacza poziom azotu w wodzie?

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 7156
Witam Jako że z chemii w podstawówce byłem noga więc mam pytanie. Którym testem, No2 czy No3 oznacza się poziom azotu w wodzie? A może czymś innym o którym nie wiem? Prosze o pomoc.

Czy duży poziom fosforu w kranie jest pobierany przez roslin

Furyan w Nawożenie · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 9722
Witam , od półtorej roku mam baniak 200 litrowy. Pół roku temu dołożyłem CO2 i miesiąc temu wymieniłem oświetlenie z oryginalnego juwela na dwie belki Superfish 56W suny + aquael plant 32w. Rośliny po...

Wysoki poziom NO3

Anonim 4156 w Nawożenie · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 8216
Co może być powodem stałego, wysokiego poziomu NO3? W zeszłym tygodniu NO3 miałem na poziomie 40-50 mg/l. Podmieniłem 30 litrów wody z kranu i dalej mam ten sam poziom NO3. Reszta parametrów: Stały ...

Mineralizacja wody RO a utrzymanie odpowiedniego poziom KH

pt123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3166
Mam prośbę o poradę/opinie związaną z mineralizacją wody RO. Mam akwarium ok. 240 l z CO2. Używam mineralizatora Vimi reminamin, z którego zasadniczo jestem zadowolony, ale mam problemy z utrzymaniem ...

Potas, a poziom NO3 i PO4

Krzysiu w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2157
Na niemieckich blogach wyczytałem, że podawanie potasu (K) w akwariach roślinnych z rybami, zbija i to dość mocno poziomy NO3 i PO4, bo rośliny wtedy więcej składników pobierają i do tego ładniej rosn...

Statystyki

Ten temat przegląda 292 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571606
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 291 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.