Serdecznie witam jako nowy na forum. Oczywiscie od razu podaję najważniejszy fakt - dopiero uczę się akwarystyki roslinnej. Temat dotyczy akwarium o pojemności 112l. Obecnie mam w nim 2x24w t5 i dodatkowo 1x 8w t5 - nie chcę od razu szaleć z silniejszym światłem, może później, jak już będę miał większą wiedzę. Chodzi mi o optymalny dobór temperatury barwowej. Obecnie mam: jbl solar natur ultra 9000k , jbl solar tropic ultra 4000k i tą małą 8w zwykłą 6500k... myślicie, że tak może być? dodam, że mam sylvanie grolux 24w, której obecne nie stosuję, czy mogę ją zastosować zamiast tej 6500k? Czy bedzie dobrze "współgrać" z tymi świetlówkami jbl? I teraz następne pytanie: Przepis na NAPRAWDE stabilny zacier do bimbrowni... przepisów jest wiele, wiem o tym, ale czy ktoś poleci jakiś taki naprawde stabilny? żeby nie waliło gazem na początku mocarnie a po upływie np 2 tygodni ledwo co... z góry dziekuję za odp.
9000k, 6500k to dobre barwy i fajnie że masz świetlówki firmowe. Może to i niewiele da, ale sprawdza sie jeszcze barwa 4500k, myślę że jak na 500k to wielkiej różnicy nie będzie. Masz dwie bardzo jasne wiec 4000k bym zostawił, chcby na próbę. Świetlówki łatwo się zmienia. Groluxa nigdy nie lubiłem ze względu na kolor, ale nie neguję że jest niedobra. Nie znam się na bimbrowni, odkąd zajmuję się akwarium od zawsze miałem butlę.
Zmiana barwy oświetlenia na dojrzałym i funkcjonującym baniaku nie jest ryzykowna? Czytałem na forum , że może to powodować problemy. Ja świetlówki zmieniam tylko przy okazji restartu.
Był też temat z którego wynikało grolux dobrze współgra z 6500K. Poszukaj na forum w dziale oświetlenie.
salava8 napisał(a):Zmiana barwy oświetlenia na dojrzałym i funkcjonującym baniaku nie jest ryzykowna? Czytałem na forum , że może to powodować problemy. Ja świetlówki zmieniam tylko przy okazji restartu.
Był też temat z którego wynikało grolux dobrze współgra z 6500K. Poszukaj na forum w dziale oświetlenie.
Tu się zgadzam.Też jestem przeciwny zmianie na pracującym baniaku.
Raz tak zrobiłem i zakończylo sie wegetacją.
Pozdrawiam
Świetlówki wymieniamy po kolei z odstępem minimum 2-tygodniowym. W artykułach na serwisie są poradniki dotyczące oświetlenie i różnych kombinacji świetlówek - można też porównać wizualnie jak będzie wyglądało akwarium.
Przy 3 świetlówkach dobre połączenie to: 10000K (przód), 6500K (środek), 8000K (tył).
środek można też zmienić na 5000K - są fajne świetlówki do tego.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
z.krzysztof w Oświetlenie· Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 4732
Witam
Dawno mnie tu nie było w sensie dodania wątku :)
Planuję założenie zbiornika o wymiarach 130 dł x 45 szer. i 50 wys. szkło opti.
Chciałbym poznać Wasze propozycje odnośnie oświetlenia - będzie ...
tomasz bracki w Oświetlenie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2767
Zakupiłem w okazyjnej cenie niedokończoną belkę o długości 100 cm, chce ja zastosować w swoim akwarium obcinając profil. Diody Power led 1W Epistar jakie na niej wystepują:
-6500k,
-Full Spectrum,
-Bl...
krzychu777 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3147
Dzień dobry.
Planuje akwarium 90x45x45 i zastanawiam się nad doborem oświetlenia.
Po pierwsze, czy lampa skylight hyperbar 75 cm nie będzie pozostawiać niedoświetlonych miejsc po bokach?
I drugi...
tomto1 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 7047
Cześć. Posiadam lampę Chichiros A801 plus, obecnie świecąc na poziomie 6/7 temperatura radiatora wynosi 50 stopni. Czy to nie zbyt dużo?
Chce żeby lampa posłużyła jak najdłużej stąd rozważania na tema...
budynio w Oświetlenie· Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6395
Koledzy potrzebuję podpowiedzi od osób które faktycznie się znają lub mają jakieś doświadczenie.
Buduję lampę na power led i mam dwie sprawy:
1) na 48 diod 1w wybrać zasilacz 60w czy 100w? teoretycz...
szczytek w Oświetlenie· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4129
Witam. Jestem na etapie planowania i pierwszych zakupów do swojego nowego zbiornika. Szkiełko o dość nietypowej proporcji: dł.55cm, sz.30cm, wys.25cm, czyli nieco ponad 40l. Akwarium na pewno nie high...
Gnioniojad w Oświetlenie· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 982
Witam. Postanowiłem sam zbudować belkę led. Chce użyć Power Led Epistar 1W 45mil.Profil aluminiowy 80x16. Ilość led:
12 szt 6000-6500k
12szt 8500-10000k
10szt Full Spectrum 380-840nm
Całość chciałby...
lwiatko w Oświetlenie· Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 9605
Witam.
Poszukując światła do mojego nowego akwarium natknąłem się na takie oświetlenie:
AQUAEL LEDDY Slim Plant 32W BELKA LED 80-100cm
I teraz pytanie. Połowa dna akwarium będzie zakryta przez korzeń...
Edwardo w Oświetlenie· Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 4731
Siemka od niedawna mam akwarium z zestawu diversa startup 50 w tym zestawie jest świetlówka 0,29W/L i troche słabo z roslinkami nic mi praktycznie rosnac nie chce + jeszcze na tej świetlówce kompaktow...
opned w Oświetlenie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1251
Witam Wszystkich :)
Czy ktoś mniej lub bardziej wprawiony mógłby zerknąć i doradzić odnośnie doboru barw i mocy oświetlenia pod zbiornik?
Akwarium 128l, bez co2, podłoże żwir i substrat podżwirowy lu...
Statystyki
Ten temat przegląda 292 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571025
• Liczba wątków: 48815
• Użytkownicy: 36939
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 292 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej