Dobór temperatury barwowej - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Dobór temperatury barwowej

Liczba wyświetleń: 1110·Odpowiedzi: 4
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Zaloguj się, aby zmienić widok

13 lip 2015, 23:26 Dobór temperatury barwowej  (#1)  

Serdecznie witam jako nowy na forum.
Oczywiscie od razu podaję najważniejszy fakt - dopiero uczę się akwarystyki roslinnej. Temat dotyczy akwarium o pojemności 112l.
Obecnie mam w nim 2x24w t5 i dodatkowo 1x 8w t5 - nie chcę od razu szaleć z silniejszym światłem, może później, jak już będę miał większą wiedzę.
Chodzi mi o optymalny dobór temperatury barwowej.
Obecnie mam: jbl solar natur ultra 9000k , jbl solar tropic ultra 4000k i tą małą 8w zwykłą 6500k... myślicie, że tak może być? dodam, że mam sylvanie grolux 24w, której obecne nie stosuję, czy mogę ją zastosować zamiast tej 6500k?
Czy bedzie dobrze "współgrać" z tymi świetlówkami jbl?
I teraz następne pytanie: Przepis na NAPRAWDE stabilny zacier do bimbrowni... przepisów jest wiele, wiem o tym, ale czy ktoś poleci jakiś taki naprawde stabilny? żeby nie waliło gazem na początku mocarnie a po upływie np 2 tygodni ledwo co... z góry dziekuję za odp.

sian
Ranga: Początkujący

kprusak Venlo
9000k, 6500k to dobre barwy i fajnie że masz świetlówki firmowe.
Może to i niewiele da, ale sprawdza sie jeszcze barwa 4500k, myślę że jak na 500k to wielkiej różnicy nie będzie. Masz dwie bardzo jasne wiec 4000k bym zostawił, chcby na próbę. Świetlówki łatwo się zmienia. :D
Groluxa nigdy nie lubiłem ze względu na kolor, ale nie neguję że jest niedobra.
Nie znam się na bimbrowni, odkąd zajmuję się akwarium od zawsze miałem butlę.

kprusak
Ranga: Znający temat

Miasto: Venlo

salava8 Kraków
Zmiana barwy oświetlenia na dojrzałym i funkcjonującym baniaku nie jest ryzykowna? Czytałem na forum , że może to powodować problemy. Ja świetlówki zmieniam tylko przy okazji restartu.

Był też temat z którego wynikało grolux dobrze współgra z 6500K. Poszukaj na forum w dziale oświetlenie.

salava8
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Kraków

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
salava8 napisał(a):Zmiana barwy oświetlenia na dojrzałym i funkcjonującym baniaku nie jest ryzykowna? Czytałem na forum , że może to powodować problemy. Ja świetlówki zmieniam tylko przy okazji restartu.

Był też temat z którego wynikało grolux dobrze współgra z 6500K. Poszukaj na forum w dziale oświetlenie.

Tu się zgadzam.Też jestem przeciwny zmianie na pracującym baniaku.
Raz tak zrobiłem i zakończylo sie wegetacją.
Pozdrawiam

Adrian Anioł
Ranga: Początkujący

Piotr Baszucki Nowa Ruda
Świetlówki wymieniamy po kolei z odstępem minimum 2-tygodniowym. W artykułach na serwisie są poradniki dotyczące oświetlenie i różnych kombinacji świetlówek - można też porównać wizualnie jak będzie wyglądało akwarium.

Przy 3 świetlówkach dobre połączenie to:
10000K (przód), 6500K (środek), 8000K (tył).

środek można też zmienić na 5000K - są fajne świetlówki do tego.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

Dobór oświetlenia do zbiornika

z.krzysztof w Oświetlenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 4732
Witam Dawno mnie tu nie było w sensie dodania wątku :) Planuję założenie zbiornika o wymiarach 130 dł x 45 szer. i 50 wys. szkło opti. Chciałbym poznać Wasze propozycje odnośnie oświetlenia - będzie ...

Dobór diod do belki Power LED 80x40x50

tomasz bracki w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2767
Zakupiłem w okazyjnej cenie niedokończoną belkę o długości 100 cm, chce ja zastosować w swoim akwarium obcinając profil. Diody Power led 1W Epistar jakie na niej wystepują: -6500k, -Full Spectrum, -Bl...

Dobór oświetlenia do akwarium 90 cm - hyperbar czy entriq

krzychu777 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3147
Dzień dobry. Planuje akwarium 90x45x45 i zastanawiam się nad doborem oświetlenia. Po pierwsze, czy lampa skylight hyperbar 75 cm nie będzie pozostawiać niedoświetlonych miejsc po bokach? I drugi...

Temperatury bezpieczne dla diód led.

tomto1 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 7047
Cześć. Posiadam lampę Chichiros A801 plus, obecnie świecąc na poziomie 6/7 temperatura radiatora wynosi 50 stopni. Czy to nie zbyt dużo? Chce żeby lampa posłużyła jak najdłużej stąd rozważania na tema...

dobór zasilacza i rezystorów

budynio w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6395
Koledzy potrzebuję podpowiedzi od osób które faktycznie się znają lub mają jakieś doświadczenie. Buduję lampę na power led i mam dwie sprawy: 1) na 48 diod 1w wybrać zasilacz 60w czy 100w? teoretycz...

Dobór belki do "jamnika"

szczytek w Oświetlenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4129
Witam. Jestem na etapie planowania i pierwszych zakupów do swojego nowego zbiornika. Szkiełko o dość nietypowej proporcji: dł.55cm, sz.30cm, wys.25cm, czyli nieco ponad 40l. Akwarium na pewno nie high...

Belka Led 96L Dobór Led

Gnioniojad w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 982
Witam. Postanowiłem sam zbudować belkę led. Chce użyć Power Led Epistar 1W 45mil.Profil aluminiowy 80x16. Ilość led: 12 szt 6000-6500k 12szt 8500-10000k 10szt Full Spectrum 380-840nm Całość chciałby...

Akwarium 85x50x50 - dobór belki LED

lwiatko w Oświetlenie · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 9605
Witam. Poszukując światła do mojego nowego akwarium natknąłem się na takie oświetlenie: AQUAEL LEDDY Slim Plant 32W BELKA LED 80-100cm I teraz pytanie. Połowa dna akwarium będzie zakryta przez korzeń...

Dobór oświetlenia 37,5l

Edwardo w Oświetlenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 4731
Siemka od niedawna mam akwarium z zestawu diversa startup 50 w tym zestawie jest świetlówka 0,29W/L i troche słabo z roslinkami nic mi praktycznie rosnac nie chce + jeszcze na tej świetlówce kompaktow...

Dobór ledów pod zbiornik 128l

opned w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1251
Witam Wszystkich :) Czy ktoś mniej lub bardziej wprawiony mógłby zerknąć i doradzić odnośnie doboru barw i mocy oświetlenia pod zbiornik? Akwarium 128l, bez co2, podłoże żwir i substrat podżwirowy lu...

Statystyki

Ten temat przegląda 292 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571025
 •  Liczba wątków: 48815
 •  Użytkownicy: 36939

•  Najnowszy użytkownik: meoowu77

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 292 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.