|
|
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Akwarium 60x35x45 ok. 96 litrów , oświetlenie 2x24W , filtr unimax 250 Proszę o rozpoznanie tych roślin .
I mam pytanie gdyż wybieram sie na urlop a nawożę solami i nikt nie będzie tego nawoził , czy po 10 dniach będzie po roślinach ?? I jeszcze dozuję co2 przez reaktor i nie wiem czy nie wyłączyć na ten czas bo jakby brakło prądu to może cofnąć do filtra i może zachwiać całą biologię . Co radzicie ???
-

coolfon1988
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
1. Cryptocoryne, ale nie widzę jaka. 2. Lobelia mini (?) 3. Bacopa jakaś (?) 4. Rotala ? nie wiem jaka 5. Pogostomon Erectus (?) 6. Heteranthera Zosterifolia (przytnij ją koniecznie bo zabiera światło pozostałym roślinom) 7. ? 8. Parvula (?) To założyłeś akwarium i nie wiesz co kupiłeś? Jeśli przestaniesz nawozić to zredukuj światło. Ale wtedy trawnik może szlag trafić. Możesz podmienić wodę przed wyjazdem i i wlać dawkę nawozów na tydzień, ale nie możesz wyłączyć wtedy gazu. Ale to teoretyczne rady - za mało informacji - solisz, ale czy metodą EI? Światło - ile i jakie? Podaj wszystkie informacje, wtedy ktoś będzie mógł Ci poradzić konkretnie.
-

Dorotek
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Kraków
7 to może być rotala rotundifolia - mam podobną u siebie roślinę i tak ona się nazywa
-

Jpski
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Jelenia Góra
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Mi się zdaje z 7ka to Bacopa Caroliniana
-
skalar11
●
skalar11 napisał(a):Mi się zdaje z 7ka to Bacopa Caroliniana
Jest taka opcja, że to Bacopa...
-

Jpski
●
- Miasto: Jelenia Góra
A 3-cia to chyba BACOPA MONNIERI szkoda ze foto nie jest zrobine ciut bliżej
-
skalar11
●
3 - a ja myślę,że to Hedyotis salzmannii  Mam tą roślinkę w dużym.
-

tomaszsu75
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wrocław
- Wspieram stronę kontem Premium
Powiązane tematy
Hej
Film po niemiecku.
Pachi omawia zagadnienie jak przycinać rośliny w akwarium. ?si=IWYDhJdsmvKhOg3L
Cześć, mam takie wyzwanie. Zacząłem rok temu akwarium bez ryb, nie miałem czasu i słabo o nie dbałem, żyło swoim życiem, dolewałem wody.
3 miesiące temu zrobiłem restart, ale zostawiłem stary filtr,...
Witam wszystkich miłośników akwarium :)
Po regularnym podawaniu nawozów i CO2 rośliny zaczęły rosnąć jak szalone.
Chciałbym je trochę wymodelować poprzez przycinkę, ale nie mam pomysłu jaką przyjąć ...
Chciałbym poznać jakie stosujecie metody na przycinanie roślin, gdy już zbytnio się rozrosną.
W swoim akwarium obecnie stosuję dosyć brutalną metodę, ale jak sądzę chyba nie wszyscy tak robią.
Metoda...
Zapraszam do pooglądania.
Zapraszam do obejrzenia filmu z serii "Gosia i Tomek - w akwarium". Tym razem autorzy omawiają tematykę przygotowania roślin po zakupie, która sprawia często problem osobom początkującym....
Zapraszam do obejrzenia i podjęcia prób z hobbystyczną mini hodowlą w domowych warunkach.
Wśród wielu niedoświadczonych akwarystów funkcjonuje następujący mit:
Rosliny z uprawy emersyjnej (nadwodnej) gorzej przyjmują się w akwarium niż rośliny uprawiane pod wodą.
Wyjaśnienie:
Formy em...
rosliny-cienia.jpg
Zachęcam do zapoznania się z najnowszym poradnikiem ADA:
https://www.adana.co.jp/en/aquajournal/nature-in-the-glass-289d/?fbclid=IwAR2nhJBH5o67no9Bszgt8ogwGsr2f2fj7Xt3ctQ3ZEREsxzL...
Witam kolegów!
Jestem po raz pierwszy na forum, więc proszę o wyrozumiałość. Problem z moim akwarium polega na tym, ze od około dwóch m-cy moje rośliny przestały rosnąć i mają mocno zniekształcone li...
|
|