Belka LED - którą wybrać?
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Kupiłem nowe szkiełko OptiWhite 112l (80x35x40) i chciałbym do tego oświetlenie LED W cenie max. 300 zł. W akwarium nie będzie wymagających roślin. Mam trzy opcje do wyboru. Proszę o porady, którą wybrać. Opcja 1:DIVERSA LED INTENSO 21,6WSpecyfikacja: Długość: 84cm Moc: 21,6 W Temperatura: 6500 K Opcja 2:BeamsWork POWER LED 400Charakterystyka: moc 9 W, aluminiowa, lekka obudowa, wysoka jakość lakieru - malowanie proszkowe, idealnie przeźroczysta osłona zabezpieczająca świetlówki przed wilgocią, Liczba diod LED: 78 (72 białych 6500 K + 6 niebieskich nocnych) wymiary belki 60 x 12,5 x 3,5 cm, przeznaczona do zbiorników o długości 60-80 cm. Opcja 3:JENECA LED DJ-800Temperatura światła 7500-8000 k jest naturalna i komfortowa dla żyjących w zbiorniku ryb i roślin Zasilanie 12V (zasilacz w zestawie) Nadają się do zbiorników o szerokości od 70-80 cm Możliwość ustawienia dwóch rodzajów mocy światła LED w kolorze niebieskim i białym Moc 15 W Opisy są z sieci. W sumie najmocniejszej mocy jest wersja 1 i jest "chyba" (z fotek) najładniejsza. Proszę o poradę Samoróbki nie wchodzą w grę - brak umiejętności 
-
Anonim 35279
●
Beamswork odradzam. Kupiłem raz właśnie Power Led 400 i czym prędzej wymieniłem, do akwarium roślinnego w ogóle się nie nadaje. Fakt, dobrze wykonana i wygląda ładnie, ale przydatna może być co najwyżej w biotopie czarnych wód. Prawdopodobnie strzałki, zwartki, z pewnością mchy, dałyby pod nią radę.
-
Makawity
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: małe
Moim zdaniem nad Twoje akwarium jedna Tobie nie wystarczy. Chyba, ze nie będziesz potrzebował dużo światła. Ze 40W by Ci się przydało.
-
grzeniu 73
●
- Ranga: Znający temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Taniej ci wyjdzie jak zlecisz komuś budowe belki z power ledow 1w
-

dhanyy
●
- Ranga: Stały bywalec
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Ciekawa propozycja. Troszkę wykracza poza przewidziany budżet. Czy taka belka o dł. 60 cm wystarczy na akwarium 80 cm. Brakuje po 10 cm z każdej strony? W sumie świetlówki np. T5 też mają około 60 cm a LEDy świecą mocniej. Chyba sam sobie odpowiedziałem na pytanie. Widziałem w necie, że ktoś wsadził żarówki led w lampki wiszące nad akwarium - też fajnie wygląda, ale czy to właściwie cos daje. Innym pomysłem było zamontowanie trzech lampek led z nano akwariów - ale to już chyba kiepski pomysł ? 
-
Anonim 35279
●
Mam identyczny zbiornik i dylemat jaką lampę kupić!. Nad moim zbiornikiem świeci 2x24W i ledówki 6W Aquael (nad roślinami w rogach,centrum oświetlają T5).Niestety u mnie nie da się zamocować wzdłuż tylnej szyby takich lampek,gdyż biegnie wzmocnienie.Te lampki przeznaczone są do zbiorników gdzie wysokość nie przekracza 35 cm.Trochę głupio to wygląda ale spełnia swoje zadanie.  Jednakże najwyższy czas to zmienić!.
-

tomaszsu75
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wrocław
W sumie akwarium ma 40 cm, więc chyba te 5 cm różnicy nie robi. Kupując takie 3 lampki mieszczę się w budżecie, ale czy to dobry pomysł? Czytam o tych ledach i czym więcej czytam to mniej wiem.  Wychodzi, że trzeba szukać takiej z mocą ponad 30 wat, ale te juz za dużo kosztują.
-
Anonim 35279
●
Jeśli chcesz kupić 6W led od Aquaela to za 300zł będziesz miał 4, a przy dobry wiatrach 5 sztuk.
-
Anonim 34970
●
2 lampki przy małym akwarium jeszcze fajnie wyglądają, ale przy większym kilka to już średnio. Do tego więcej gimnastyki z wycieraniem kurzu.
Jedna lampa, która możemy przesunąć na nóżkach w każdej chwili albo zdjąć to wygodniejsze i estetyczniejsze rozwiązanie jak dla mnie.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
-
Akwaria
dhanyy napisał(a):Taniej ci wyjdzie jak zlecisz komuś budowe belki z power ledow 1w
Dokładnie, też jestem tego zdania.
-
mateuszurad
●
- Miasto: Krzeszyce
Wracając do lampki LED Aquaela, to mam ją w akwarium o wys. 45 cm, jako doświetlenie trawnika ( podstawowe światło to t5 i t8 ) i daję słowo, że nie robi tam wyłącznie za ozdobę, bo gdy ją wyłączę, to różnica jest dość znaczna. I do tego ma przyjemną barwę.
P.s. Zdaje się, że tu na forum ktoś prezentował jamnikowaty zbiornik z chyba czterema takimi lampkami w szeregu i wyglądało to zupełnie przyzwoicie.
-
Makawity
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: małe
Makawity napisał(a):Wracając do lampki LED Aquaela, to mam ją w akwarium o wys. 45 cm, jako doświetlenie trawnika ( podstawowe światło to t5 i t8 ) i daję słowo, że nie robi tam wyłącznie za ozdobę, bo gdy ją wyłączę, to różnica jest dość znaczna. I do tego ma przyjemną barwę.
P.s. Zdaje się, że tu na forum ktoś prezentował jamnikowaty zbiornik z chyba czterema takimi lampkami w szeregu i wyglądało to zupełnie przyzwoicie.
Właśnie, gdzieś widziałem taki zbiornik i też mnie to zaciekawiło. Decyzja co wybrać bardzo trudna 
-
Anonim 35279
●
To jakie rozwiązanie wybrałeś?
-
mateuszurad
●
- Miasto: Krzeszyce
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/aquael-leddy-slim-bt-inteligentne-belki-led-z-wrgb-i-uv-a_1_intro.jpg
Nowa generacja kultowych belek Aquaela. Aquael zaprezentował nową linię oświ...
Szanowni zainteresowały mnie belki led takie na 120cm długości sprzedawane w granicach 500 600zl znanych firm .Chciałbym zapytać posiadaczy jaka jest zywotnosc takich lamp .Przykładowo przy świeceniu ...
Witam serdecznie
Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi.
Zacznę od początku, c...
Wysiadła mi belka w Juwel LIDO, rozebrałem samą belkę i w środku jest taki zasilacz - jak na zdjęciu.
Żarówki świecą, ale jaki zasilacz im podłączyć, może ktoś coś podpowiedzieć?
Witam Szanowne Grono :)
Noszę się z zamiarem upgradu mojego oświetlenia.
Akwa to high tech o wym 200x40x60
Wtej chwili oświetla go belka na profilu 160 mm długa na 180 cm a na niej 88 power led 3...
Dzień dobry, zakładam akwarium i zastanawiam się nad oświetleniem pod pokrywę myślę o 2x Aquael Leddy Tube Retrofit Plant 2.0 14W + np AquaEl LEDDY TUBE Day & Night 14W czy 2x Aquastel oświetlenie...
Witajcie
Po 15 latach wracam znowu do akwa;) i chce własnoręcznie zrobić sobie belkę oświetleniową na diodach powel led. Akwarium o długości 60cm i szer. 30 cm. Większośc materiałów mam (pozostałoś...
Witam,
Planuję powrót do akwarystyki po latach. Najprawdopodobniej wybiorę zbiornik VIV 80x45x45.
Chcę wykonać pokrywę z własnym oświetleniem LED (DIY). Na razie nie chcę rozmawiać o doborze diod / dr...
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Czy lampa led, która ma ok 4 lata może powodować problemy w zbiorniku, typu brak wzrostu roślin, albo problemy z glonami? Nie wiem, na ile takie rzeczy się "starzeją". Wizualnie "świeci...
|
|