Zdychające kiryski panda . - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Zdychające kiryski panda .

Liczba wyświetleń: 6765·Odpowiedzi: 6
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.

15 cze 2015, 17:38 Zdychające kiryski panda .  (#1)  

Siemka mam do was takie pytanie ,mianowicie co jakiś czas regularnie zdychaja mi kiryski dodam ze tylko kiryski co może im nie pasować ? na co trzeba zwracać szczególną uwagę przy ich hodowaniu dodam tylko ze przed smiercią kiryski leżą i się ledwo co ruszają są jakieś wyblakłe i cięzko oddychają :?

Bartek007
Ranga: Zainteresowany tematem

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Bent423 Wałbrzych
Cieżko powiedzieć bo przyczyn może być wiele. Kiryski kopią w podłożu może dokopują się do czegoś co im szkodzi .Ostatnio byłem z kolegą który ma hodowlę ryb i zaopatruje sklepy na giełdzie we Wrocławiu i trochę mnie uświadomił .Ponoć większośc ryb jakie są w handlu jest to import z Chin. Są tanie i sklepy wolą je kupować z importu niż od hodowców Kolega mówił że szprycują je tam jakimiś hormonami . Następnie trafiają do odbiorcy koncowego i przeważnie zadługiego żywota tam nie mają Odróżnić je można po tym że zamiast pływać i zachowywać się naturalnie przeważnie stoją w miejscu.
pozdrawiam Bent

Bent423
Ranga: Znający temat

Miasto: Wałbrzych

ArturI Cegłów
Trochę mało informacji - może kupiłeś je jednocześnie z jednego źródła i wszystkie są czymś zarażone?
Pokaż zdjęcie akwarium - może cos do glowy przyjdzie.
Kirysy raczej nie mają jakichś szczególnych wymagań - nie ma też popularnych chorób które by nękały tylko je a reszta obsady zdrowa...

ArturI
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Cegłów

To znaczy tak zródło mam nadzieje jest dobre jest to dobry sklep akwarystyczny w niemczech, więc wątpie zeby byl to jakiś szit ale też nie mówie że nie ,co do podloża to mam depomitmix 9w1 od dennerale i wątpie zeby kiryski się do niego dokopywały rybki zachowują się prawidlowo kopią czyszczą itd zdjęcie akwarium postaram się dodać jak najszybciej a tak na marginesie to jeżeli zdechnie mi w krótkim czasie jeszcze jakiś kirysek to kupię je już w innym sklepie również mam nadzieje bardzo dobrym , dzieki za odpowiedzi :P

Bartek007

kprusak Venlo
Od lat hoduję i rozmnażam kiryski, sporadycznie na potrzeby sklepu.
Wyspecjalizowałem się w rozmnażaniu corydoras julie, trochę wiem o ich kaprysach.
Nic nie powiem dopóki kolega nie opisze swojego akwarium.
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 30717.html
Ale skoro pandziaki padają, to nie ciekawie się dzieje w akwarium.
Zawsze w takim przypadku potrzebny jest opis zbiornika.

kprusak
Ranga: Znający temat

Miasto: Venlo

Ok a więc dodaje opis akwarium , dodam tylko ze te zdychające kiryski to nie jest jakaś plaga , ale od czasu do czasu zdechnie mi jakiś a z tego co wiem to raczej nie powinny więc prosze bardzo:
Wymiary : 120x51x60 350l
4x54W T5 10h doba
Podłoże depomitmix 9w1 od dennerale
Co2 z butli od dennerale 24h doba
Filtracja eheim professionel 350 ceramika ,gąbka ,wata 24h
temperatura 27-28stopni
KH okolo 8
PH 7,1
NO3 0,5
PO4 0,02
POZIOM CO2 OKOLO 20-30 MG/L CIEMNAWO ZIELONY
NO2 0,01
FE 0,05
NAWOZY DENNERALE SET V30 V15 S7
CARBO OD EASY LIFE
UZDATNIACZ WODY SOLL
WODA PODMIANKA 20% TYGODNIOWO
KORZENIE SĄ NIE WIEM JAK SIĘ NAZYWAJĄ W RAZIE POTRZEBY POSZUKAM DOKLADNIE
ROBIĘ COŚ POWIEDZMY 1 NA TYDZIEN
LEKÓW UŻYWAŁEM ALE TO JESZCZE W STARYM AKWARIUM NIE WIEM CZY MA TO JAKIEŚ ZNACZENIE BYLO TO ESHA 2000
NIE MAM LAMPY UV
RYBKI KARMIE RAZ DZIENNIE 1 DZIEN W TYGODNIU GLODÓWKA
RYBEK OKOLO 55 WRAZ Z KREWETKAMI KIRYSKAMI OTOSKAMI ITP.
AKWARIUM FUNKCJONUJE OKOLO MIESIĄCA :)

MAM NADZIEJE ZE OPIS JEST WYSTARCZAJĄCO DOKŁADNY WRAZIE COŚ POSTARAM SIĘ ODPOWIEDZIEĆ ;)

Bartek007

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
rafahgd Möckmühl
Jak na kiryski panda masz bardzo wysoką temperaturę, pandy żyją w wodzie o temp. 22-25, źle znoszą wyższe temperatury.

rafahgd
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Möckmühl

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

7fc20c5a-231c-451b-88a0-9c48cbe879bd.jpeg

Zdychające ryby

wojtekszuminski w Zwierzęta · Odpowiedzi: 40 · Wyświetlenia: 20210
Witam założyłem watek bo nie wiem co się dzieje z rybami a raczej na co chorują. Co jakiś czas wyławiam martwa rybę. Obsada to 30 danio różno kolorowe. 10 neonów innesia, 9 razbora klinowa. 2 kosiarki...
YouTube

Zdychajace red cherry

holenderskiebartek90 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 101 · Wyświetlenia: 21878
Witam nie wiem dlaczego codziennie po jednej czasami jednej na kilka dni zdychaja mi krewetki red cherry ? Prosilbym o pomoc . Akwarium ma 6miesięczy. Miesiac pozniej wpuszczone krewetki . Na początku...

Zdychające kiryski

cristiano9 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 8530
Witam W ciągu 2 dni padło mi 5 z 7 kirysków, które miałem już od około roku albo i dłużej. Co może być tego przyczyną?? Każdy z nich miał mocno zaczerwiony brzuch(wnętrzności). Parametry wody prawie c...

Kirys panda i krewetki Golden line

explosion_x w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2605
Witam. Czym karmić kirysy i krewetki aby wszyscy byli syci. Jak wrzucę tabletkę z pokarmem. To kirysy jej pilnują i mam wrażenie że krewetki nie jedzą. Czy jest coś co zapewni krewetka pożywienie a ni...

Znam przyczyne śmierci ryb. Jednak zostały kiryski ale się s

pewien_akwarysta w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2551
Witam. Dzisiaj domyśliłam się czemu padły mi ryby. Jednak kirysy zostały, ale z nerwów ich nie zauważyłam, pochowały się. Myślałam że ryb niema. Wyrwałam rośliny które mączył krasnal i zaniedbałam pod...

Kiryski/piasek/podłoże aktywne

nuendo w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4272
Jak wygląda sprawa z Kiryskami w akwarium z podłożem aktywnym i np plażą,ścieżką z piasku?Robią dużo bałaganu?

Kirys panda

Kowmar w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1618
Witam. Mam w swoim baniaku żwirek 1-3mm i trawnik z Monte Carlo. Jak myślicie kirysy pandy rozkopią mi ten trawnik czy mogę je spokojnie wpuscic?

Pytanko o otoski, kiryski i mieczyki.

początek mojego akwarium w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3235
Witam. Mam pytanko Jestem małym =młodym akwarystom. Zamierzam kupic akwarium 72l i w związku z tym chciałbym się dowiedziec, czy otoski oraz kiriski i mieczyki. Czy to jest dobre połączenie i czy ni...

Kiryski pigmeja

Adamsky41 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5070
Witam. Mam zamiar kupić parę sztuk tych Kiryskow jednak boje się czy nie "wykopia" mi Monte Carlo. Czy te Kiryski bardzo przekopuja dno?

Kiryski umierają

polskianimal w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3985
Witam. 2 młode osobniki kiryska zdechły mi w przeciągu 3 dni. Zostaje jeszcze stary osobnik i jeden młody. Akwarium : Zbiornik - 50 l Stoi od 6 tygodni (po 1 tygodniu dojrzewania zarybiłem zbiornik ,p...

Statystyki

Ten temat przegląda 207 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571607
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 207 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.