Przycinanie i zagęszczanie roślin łodygowych - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Przycinanie i zagęszczanie roślin łodygowych

Liczba wyświetleń: 2422·Odpowiedzi: 4
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Wygląd listy:
Witam

Rośliny typu rotalam, ludwigia u siebie przycinam w taki sposób: Roślinę wyciągam z podłoża odcinam część i wsadzam ponownie. Wyczytałem, że to zła metoda i należy roślinę odcinać i zostawić. Na jakiej wysokość? przy samym podłożu?

wnusiu
Ranga: Poznaje temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
kprusak Venlo
Nie przy samym podłożu.
Należy zostawić kilka zdrowych międzywęźli z których wyrosną odrosty.

kprusak
Ranga: Znający temat

Miasto: Venlo

tomaszsu75 Wrocław
To zależy co chcesz uzyskać ale zasada jest jedna - nie wyciąga się roślin z podłoża.No chyba że robisz całkowity restart połączony z jego wymianą.

Jeżeli chcesz wyciąć całkowicie i przesadzić w nowe miejsce,to wycinasz tuż przy dnie a resztę zasadzasz.Z Ludwigi usuwasz dolne liście,u Rotali jest to trochę kłopotliwe.Ja się tym nie przejmuję,sadzę normalnie 3-4 szt. w jednej wiązce (gęsto).

Jeżeli chcesz uzyskać tylko szczepki,np. do zagęszczenia,to Rotalę tniesz jak Ci pasuje (ja w LT tnę ok.10 cm nad podłożem a szczyty zasadzam.W MT przycinam tylko górę,dół zostaje taki jaki jest).Ludwigię tnie się tuż nad liściem,który chcesz aby został.Z kącików (międzywęźli) wypuszczą nowe szczepki.

Kiedyś kupiłem na start 6 koszyków Rotali Indici a po roku systematycznego cięcia i zasadzania miałem obsadzony cały tył zbiornika o długości 62cm.
Zapraszam do obejrzenia moich zbiorników:
112l. MT
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 56541.html wyróżniony - IAPLC2015 - 768, EAPLC2015 - 122 :?:
72l. LT
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 59909.html czyżby EAPLC - :?:
30l. krewetkarium
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 65744.html
W planach małe krewetkarium 25x25x25 (część materiału jest)
Pozdrawiam Tomasz

tomaszsu75
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wrocław

Wspieram stronę kontem Premium

Z rozmnazaniem nie mam problemu sam mialem po 3-4szt sadzonek a teraz jest optymalnie a ile poszło do kosza to niewspomne. Raz zaniedbałem trochę akwa przez jakieś 2-3 tyg to rośliny rozrosły się na cała tafle

wnusiu

tomaszsu75 napisał(a):To zależy co chcesz uzyskać ale zasada jest jedna - nie wyciąga się roślin z podłoża.No chyba że robisz całkowity restart połączony z jego wymianą.

Można wyciągnąć roślinę z podłoża, odciąć jej nieatrakcyjną dolną część i wsadzają pozostałą atrakcyjną górną część z powrotem do podłoża.
Jest to praktyka stosowana powszechnie przez wielu akwarystów holenderskich.
Czy jest to metoda zdrowe dla zbiornika? Sprawa dyskusyjna, niemniej jednak są rośliny (nie wszystkie), które po standardowej przycince wyglądają bardzo nieatrakcyjnie, a dzięki tej metodzie mamy zawsze pięknie wybarwiony zbiornik.

kicker

Powrót do Sprzątanie

Powiązane tematy

YouTube

Film - Dwie ważne porady przy przycinaniu roślin

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2618
Hej Film po niemiecku. Pachi omawia zagadnienie jak przycinać rośliny w akwarium. ?si=IWYDhJdsmvKhOg3L
IMG_20240916_120442569_HDR.jpg

Ludwigia Repens Rubin - przycinanie

VooDoo w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 5391
Cześć! Mam pytanie co do przycinania roślin łodygowych. Przeczytałem, że takie rośliny przycina się w międzywęźlach (rozumiem, że chodzi o odcinek między miejscami, gdzie wyrastają liście). Na obrazk...
IMG_20240907_152757.jpg

Słaby wzrost roślin

Grzegorzm w Sprzątanie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 7464
Cześć, mam takie wyzwanie. Zacząłem rok temu akwarium bez ryb, nie miałem czasu i słabo o nie dbałem, żyło swoim życiem, dolewałem wody. 3 miesiące temu zrobiłem restart, ale zostawiłem stary filtr,...
1.jpg

Przycinanie roślin

brunonatura w Sprzątanie · Odpowiedzi: 29 · Wyświetlenia: 21689
Witam wszystkich miłośników akwarium :) Po regularnym podawaniu nawozów i CO2 rośliny zaczęły rosnąć jak szalone. Chciałbym je trochę wymodelować poprzez przycinkę, ale nie mam pomysłu jaką przyjąć ...
YouTube

Metody przycinania roślin

Witold Sławiński w Sprzątanie · Odpowiedzi: 146 · Wyświetlenia: 221466
Chciałbym poznać jakie stosujecie metody na przycinanie roślin, gdy już zbytnio się rozrosną. W swoim akwarium obecnie stosuję dosyć brutalną metodę, ale jak sądzę chyba nie wszyscy tak robią. Metoda...
YouTube

ProTip - jak przycinać rozłogi roslin akwariowych

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3153
Zapraszam do pooglądania.
YouTube

Przygotowanie roślin do posadzenia w akwarium

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 7568
Zapraszam do obejrzenia filmu z serii "Gosia i Tomek - w akwarium". Tym razem autorzy omawiają tematykę przygotowania roślin po zakupie, która sprawia często problem osobom początkującym....
YouTube

Hodowla roślin akwariowych dla każdego

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3102
Zapraszam do obejrzenia i podjęcia prób z hobbystyczną mini hodowlą w domowych warunkach.

Przyjmowanie się roślin emersyjnych i submersyjnych w akwarium

roslinyakwariowe.pl w Sprzątanie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 12743
Wśród wielu niedoświadczonych akwarystów funkcjonuje następujący mit: Rosliny z uprawy emersyjnej (nadwodnej) gorzej przyjmują się w akwarium niż rośliny uprawiane pod wodą. Wyjaśnienie: Formy em...

Pielęgnacja mchów i innych epifitów (roślin cienia)

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2128
rosliny-cienia.jpg Zachęcam do zapoznania się z najnowszym poradnikiem ADA: https://www.adana.co.jp/en/aquajournal/nature-in-the-glass-289d/?fbclid=IwAR2nhJBH5o67no9Bszgt8ogwGsr2f2fj7Xt3ctQ3ZEREsxzL...

Statystyki

Ten temat przegląda 125 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 125 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.