Malutkie ślimaki w krewetkarium - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Malutkie ślimaki w krewetkarium

Liczba wyświetleń: 3633·Odpowiedzi: 5
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Mam małe ślimaczki w akwarium (niżej zdjęcie), ktoś wie co to za odmiana w ogóle? To nie są małe, tylko tak wszystkie wyglądają. Wiem, że jest wiele sposobów na usunięcie ślimaków, ale po pierwsze zbiornik to krewetkarium, a po drugie 25l, więc dodatkowe rybki odpadają. Co polecacie? Zastanawiałem się nad gotowaną marchewką, ktoś wie czy to naprawdę pomaga ograniczyć ilość ślimaków? Trochę boję się, że zmętnieje mi woda...

qevo
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dorotek Kraków
To zatoczki czy coś. Będzie ich baaaaaaardzo dużo jak nic nie zrobisz.
Możesz wyławiać ręcznie. Możesz też kupić Helenkę, tylko ona się zakopuje, a jak zje ślimaki to może się zabrać za krewetki. Ale skuteczna jest :-)

Dorotek
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Kraków

ArturI Cegłów
Mikrozatoczki - zupełnie nieszkodliwe - nie każdy je ma - z reguły pojawiają się okresowo - na dłużej występują w stabilnych czystych akwariach więc ich obecnośc dobrze świadczy o zbiorniku.

ArturI
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Cegłów

kaniutek Końskie
Też polecam Helenkę, mam w swoim akwarium 3 szt i mam też krewetki nie nie zauważyłem, żeby coś się z nimi działo.

kaniutek
Ranga: Początkujący

Miasto: Końskie

Anonim 45314
Z helenkami jest jeden zasadniczy problem, gdyż po pewnym czasie same mogą stać się plagą. :?

Anonim 45314

kprusak Venlo
Eleocharis napisał(a):Z helenkami jest jeden zasadniczy problem, gdyż po pewnym czasie same mogą stać się plagą. :?

Ja wiem czy to problem?
To chodliwe ślimaki, można na nich zarobić.
Wielu akwarystów z chęcią odkupi.
W moim akwarium roślinnym np. nie chcą się rozmnażać. Może przez co2 i nawozy, bo w LT mnożą się.

kprusak
Ranga: Znający temat

Miasto: Venlo

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

20250410_203113.jpg

Identyfikacja: ślimaki w akwarium

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 70285
slimaki.jpg Na zdjęciach: Clea helena (Anentome helena) Apple snail (Pomacea diffuse) Brotia (Brotia pagodula) Blue turbo snail (Celetaia persculpta) Nerite snails (Neritina natalensis sp.) Dusky N...
1Koszyk.PNG

Filtracja do krewetkarium

guzi75 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5277
Witam, wiem, że w typowych krewetkariach stosuje się filtry gąbkowe ja mam w swojej kostce 31L kubełek, pre filtr, jak, kto woli HW 630B, mam pytanie odnośnie wlotu wejście rurki zasysającej, a mianow...
16685224561698142198565002694892.jpg

Ślimaki w akwarium

Vsgekk w Zwierzęta · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 7919
Borykał się ktoś z plagą ślimaków w akwarium? Helenki dają radę tylko jeśli ślimaki są na dnie, a ślimaki złożyły mnóstwo jajek na roślinach, szybach i na mchu. Wygląda to tak
02447C24-DFF8-460B-A9C2-604758E22EB2.jpeg

Krewetki Blue Velvet - ile sztuk do krewetkarium 25l?

Ewenement81 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 18303
Witam. Mam takie pytanko ile sztuk krewetek kupić do akwarium 25l odmiana Blue Velvet? Dodatkowo proszę podanie stosunku samców do samic. Z góry dziękuję za odpowiedź.
YouTube

Krewetkarium - start na żwirku

draft w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3070
Witam wszystkich. Trochę nieśmiało zapytam o rzecz niby dla wszystkich oczywistą, a jednak strasznie trudną do znalezienia w internecie. I to nawet na forach związanych bezpośrednio z hodowlą krewetek...

Co jedzą ślimaki Neritiny i Helmet ?

Takamo w Zwierzęta · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 6207
Czy dokarmiacie ślimaki, a jeśli tak to czym? Helmeta i Neutriny próbowałam karmić tabletkami zawierającymi glony, pokarmem dla krewetek, gotowaną marchewką sparzoną pokrzywą,sałatą sepią dla ślimakó...

Padające ślimaki

Ciechan w Zwierzęta · Odpowiedzi: 38 · Wyświetlenia: 16989
Cześć mam od dłuższego czasu problem ze ślimakami w akwarium. Po aklimatyzacji i wpuszczeniu ich do akwarium padają w maks kilka dni. Ostatnio rekord pobiła Ampularia i padła po kilku minutach. Od cze...

Raki i ślimaki

Gabriel 123456 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1578
Potrzebuję pomocy mam akwarium 240 l temperatura 23º c pH 7 gh 20 Akwarium ma 120 cm długości 50 cm wysokości i 40 cm szerokość Mam 20 neonów czerwonych 6 żałowników 3 piskorki 10 ampularii 5 kiryskó...

Ślimaki helmety niszczą aranżację...

pk77 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1460
Cześć. Mam problem ze ślimakami helmetami. Przez swój "sposób bycia" :lol: (nie wiem jak to nazwać) zdemolowały mi trawniczek z monte carlo. Trzymam je w kostce nano i teraz wygląda to tak, ...

Ślimaki jedzą korzenie

Daro w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2945
Dzień dobry mam ślimaki zebry i czarne zauważyłem że siedzą non stop na korzeniach i je zjadają po czym na dnie mam pełno resztek czarnych po korzeniach wyglądają jak małe kupki co z tym zaradzić pros...

Statystyki

Ten temat przegląda 310 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 310 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.