Malutkie ślimaki w krewetkarium
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Mam małe ślimaczki w akwarium (niżej zdjęcie), ktoś wie co to za odmiana w ogóle? To nie są małe, tylko tak wszystkie wyglądają. Wiem, że jest wiele sposobów na usunięcie ślimaków, ale po pierwsze zbiornik to krewetkarium, a po drugie 25l, więc dodatkowe rybki odpadają. Co polecacie? Zastanawiałem się nad gotowaną marchewką, ktoś wie czy to naprawdę pomaga ograniczyć ilość ślimaków? Trochę boję się, że zmętnieje mi woda...
-
qevo
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
To zatoczki czy coś. Będzie ich baaaaaaardzo dużo jak nic nie zrobisz. Możesz wyławiać ręcznie. Możesz też kupić Helenkę, tylko ona się zakopuje, a jak zje ślimaki to może się zabrać za krewetki. Ale skuteczna jest 
-

Dorotek
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Kraków
Mikrozatoczki - zupełnie nieszkodliwe - nie każdy je ma - z reguły pojawiają się okresowo - na dłużej występują w stabilnych czystych akwariach więc ich obecnośc dobrze świadczy o zbiorniku.
-

ArturI
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Cegłów
Też polecam Helenkę, mam w swoim akwarium 3 szt i mam też krewetki nie nie zauważyłem, żeby coś się z nimi działo.
-
kaniutek
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Końskie
Z helenkami jest jeden zasadniczy problem, gdyż po pewnym czasie same mogą stać się plagą. 
-
Anonim 45314
●
Eleocharis napisał(a):Z helenkami jest jeden zasadniczy problem, gdyż po pewnym czasie same mogą stać się plagą. 
Ja wiem czy to problem? To chodliwe ślimaki, można na nich zarobić. Wielu akwarystów z chęcią odkupi. W moim akwarium roślinnym np. nie chcą się rozmnażać. Może przez co2 i nawozy, bo w LT mnożą się.
-

kprusak
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Venlo
Powiązane tematy
slimaki.jpg
Na zdjęciach:
Clea helena (Anentome helena)
Apple snail (Pomacea diffuse)
Brotia (Brotia pagodula)
Blue turbo snail (Celetaia persculpta)
Nerite snails (Neritina natalensis sp.)
Dusky N...
Witam, wiem, że w typowych krewetkariach stosuje się filtry gąbkowe ja mam w swojej kostce 31L kubełek, pre filtr, jak, kto woli HW 630B, mam pytanie odnośnie wlotu wejście rurki zasysającej, a mianow...
Borykał się ktoś z plagą ślimaków w akwarium? Helenki dają radę tylko jeśli ślimaki są na dnie, a ślimaki złożyły mnóstwo jajek na roślinach, szybach i na mchu. Wygląda to tak
Witam. Mam takie pytanko ile sztuk krewetek kupić do akwarium 25l odmiana Blue Velvet? Dodatkowo proszę podanie stosunku samców do samic.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Witam wszystkich. Trochę nieśmiało zapytam o rzecz niby dla wszystkich oczywistą, a jednak strasznie trudną do znalezienia w internecie. I to nawet na forach związanych bezpośrednio z hodowlą krewetek...
Czy dokarmiacie ślimaki, a jeśli tak to czym?
Helmeta i Neutriny próbowałam karmić tabletkami zawierającymi glony, pokarmem dla krewetek, gotowaną marchewką sparzoną pokrzywą,sałatą sepią dla ślimakó...
Cześć mam od dłuższego czasu problem ze ślimakami w akwarium. Po aklimatyzacji i wpuszczeniu ich do akwarium padają w maks kilka dni. Ostatnio rekord pobiła Ampularia i padła po kilku minutach. Od cze...
Potrzebuję pomocy mam akwarium 240 l temperatura 23º c pH 7 gh 20
Akwarium ma 120 cm długości 50 cm wysokości i 40 cm szerokość
Mam 20 neonów czerwonych
6 żałowników
3 piskorki
10 ampularii
5 kiryskó...
Cześć.
Mam problem ze ślimakami helmetami. Przez swój "sposób bycia" :lol: (nie wiem jak to nazwać) zdemolowały mi trawniczek z monte carlo. Trzymam je w kostce nano i teraz wygląda to tak, ...
Dzień dobry mam ślimaki zebry i czarne zauważyłem że siedzą non stop na korzeniach i je zjadają po czym na dnie mam pełno resztek czarnych po korzeniach wyglądają jak małe kupki co z tym zaradzić pros...
|
|