Robaki/glisty/pasożyty (?) w akwarium? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Robaki/glisty/pasożyty (?) w akwarium?

Liczba wyświetleń: 4384·Odpowiedzi: 4
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
chozi Cieszyn
Cześć!
Dziś zauważyłem na szybie swojego 240l "holendra" dziwne ustrojstwo, spacerujące sobie dość żwawo w górę zbiornika, po czym powędrowało w dół i schowało się w podłożu! Okazalo sie, ze również na lignicie żeruje sobie kilka jego koleżków, ale bardzo ciężko zrobić im ostre zdjęcie, bo wszystkie są max. 2cm długości (udało się tylko z tym na szybie).
Spotkał się już ktoś z Was z czymś podobnym i wie może, co to za organizmy? Czy są szkodliwe dla innych mieszkańców i roślin w akwarium?
Dodam tylko, że w ostatnim czasie kupiłem (wyjątkowo) 3 ciekawe krzaczki w sklepie akwarystycznym w moim mieście i nie wiem czy przypadkiem, zaistniała sytuacja nie jest tego efektem :(

chozi
Ranga: Początkujący

Miasto: Cieszyn

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Planaria. Można wytępić za pomocą no-planaria. Groźne (podobno) dla krewetek, rybom nie zaszkodzi.

szymon 82

ArturI Cegłów
Ja takie coś odkryłem z miesiąc temu w akwa gdy zapaliłem w nocy oświetlenie.
Widziałem jednego prawdziwego olbrzyma - więc pewnie i koledzy by się znaleźli. W akwa mam cristale, amano i jakieś kundle - dziwnych zgonów nie miałem [to tyle jesli chodzi o zagrożenie dla krewetek].
Od tamtego czasu rozgladam się regularnie za tą "pijawką" ale już jej nie widziałem.

ArturI
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Cegłów

To nie pijawka lol tylko wypławek.
Prawdopodobnie przekarmiasz ryby lub zostają jakieś niedojedzone resztki i dlatego masz to :) dosłownie tak jak ja.
Wyłowić jej nie wyłowisz bo się rozpadnie, dla krewetek większych to ona zagrożenia nie robi bo miałem w 50l 10 krewetek i mnożyły się bardzo szybko bez zgonów.
Mimo to są mięsożerne i potrafią zeżreć młodą krewetkę, ślimaczka czy narybek. No i też najważniejsze, wypławki + ikra = marny wylęg, wiem bo z mymi razborami też tak się zrobiło ;) jednym słowem, wypławki to zagrożenie dla ikry, narybku, krewetek itd.
Tutaj masz bardzo obszerny artykuł o tym. A na wyleczenie tego to no-planaria powinna dać rade, no i później nie przekarmiać ryb i dawać im skąpo to nie powróci.
http://akwa-mania.mud.pl/archiwum/a6/a6,2.html
Nie wiem czy reklama i szczerze mówiąc to mnie to nie obchodzi, nie zamierzam kraść czyjegoś artykułu więc wklejam link do niego.

PermDude

rafahgd Möckmühl
Tak jak pisze kolega wyżej to są wypławki. Dla zdrowych krewetek są niegroźne, krewetki są za szybkie, również te małe, natomiast potrafią upolować osłabionego lub chorego osobnika. Najbardziej groźne są dla ikry, więc jeśli zamierzasz rozmnażać jakieś rybki musisz się ich pozbyć.

rafahgd
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Möckmühl

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

1625319620024.jpg

Identyfikacja - robaki w akwarium

Wątek wspólny w Zwierzęta · Odpowiedzi: 114 · Wyświetlenia: 198138
Witam Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
YouTube

Tak wygląda ławica w akwarium

Totik w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1683
Miłego oglądania &t=&t=
20250410_203113.jpg

Identyfikacja: ślimaki w akwarium

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 70274
slimaki.jpg Na zdjęciach: Clea helena (Anentome helena) Apple snail (Pomacea diffuse) Brotia (Brotia pagodula) Blue turbo snail (Celetaia persculpta) Nerite snails (Neritina natalensis sp.) Dusky N...
20250531_094104.jpg

Robaki w akwarium

kubus____123 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1860
Mam problem, w akwarium pojawiły się takie robaki. Są bardzo żarłoczne i z dnia na dzień jest ich coraz więcej. Co to może być? Jak je zwalczyć?

Obsada akwarium 63l

ormiel w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3774
Posiadam akwarium 63l. Planuję do 5 krewetek Amano dorzucić 8 neonków i 4-5 kirysków. Czy taka obsada będzie odpowiednia (będą ze sobą żyły "w zgodzie"?), czy dodać/odjąć jakąś ilość rybek?...

Jaka polecacie obsade rybek z krewetkami do akwarium 125 L

sqban w Zwierzęta · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6038
Witam forumowiczow, Jak w temacie planuje zalozyc moje perwsze akwarium bardziej naturalne z latwymi rybkami do chodowli dla poczatkujacego oraz z takimi roslinami aby nie bylo duzo przycinania. Obec...

Zbrojnik terroryzuje akwarium

aureum w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2457
Witam, Akwa 72l, 60cm długość, filtracja ultramax 1500. Obsada: 6 gupikow dorosłych i kilka sztuk narybku 4 danio 6 brzanek wysmuklych Kilka krewetek 1 zbrojnik pospolity... No i właśnie... Syn ż...

Krewetki w 8L "akwarium"?

pk77 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1909
Czy w zbiorniku 20X20X20 mogę trzymać krewetki? A jeśli tak, to ile? Zastanawiam się nad restartem mojego zbiornika 72L, w którym mam ze 25-35 krewetek i szukam im "tymczasowego domu". Tak s...

Jakie ryby do akwarium 60l?

igor123 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3968
Jakie ryby do akwarium z brzankami ktorymi jest 6 i jedna molinezja oraz 2 kryskami chcial bym cos jescze dorzucic zeby ladnie to wygaldalo

Pasożyty ślimaków Anentome helena

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1497
Zapraszam do przeczytania wyników badań: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/24750263.2022.2065039?fbclid=IwAR28FQ3blMm_tvKgjEKltPsJBVpYz4BWsLDXUVg8fSNdTFeJ50zXlRGsfF8

Statystyki

Ten temat przegląda 1950 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571603
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1950 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.