Zielonkawa/zoltawa woda po starcie - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Zielonkawa/zoltawa woda po starcie

Liczba wyświetleń: 3042·Odpowiedzi: 10
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam, opisze krotko co tu sie wydarzylo i pokaze fotki, moze ktos z Was moglby mi pomoc - dopiero zaczynam, staralem sie postepowac wg zasad, ale cos jest nie tak (chyba). Do rzeczy:

Zaczalem zbiornik 60L, wbudowana lampa w pokrywe + filtr wewnetrzny (wszystko w komplecie, dostalem od znajomego). Na dno poszla "New Amazonia" (ok. 6L), kilka malych korzeni i do tego kamienie. Woda lekko zabarwila na brazowo, jak herbata (pewnie przez korzen). Odczekalem pare dni i postanowilem zmienic calosc na wiekszy zbiornik, bo fakt posiadania prywatnego krajobrazu na biurku bardzo mi sie spodobal.

Nowe akwarium: 140L, filtr Eheim 2426, grzalka 100W i lampa GroBeam 1500 Ultima (LEDowa, nie podaja zadnych W). Na dno rzucilem lekko przeplukana Amazonie z poprzedniego zbiornika i dodalem ta sama tylko z wiekszymi granulkami (w sumie 18L podloza). Wrzucilem kamienie, korzenie olalem zeby nie barwic wody (beda dojrzewac w innym zbiorniku), posadzilem kilka Elechoarisow i zaczalem zalewanie. Woda zrobila sie od razu bardzo metna, pewnie od mokrej ziemii z poprzedniego zbiornika (fotka nizej). Na koniec dodalem SafeStart. Z dnia na dzien filtr klarowal wode, ale w ostanim czasie nie widac zmian, a woda pozostaje jakby zielono-zolta. Elechoaris lekko zolknieje i pojawiaja sie brazowe wloski, wyglada jakby brunatnica (mysle, ze przez chmure z ziemii mial za malo swiatla).
Pytane brzmi co moge zrobic zeby woda byla jak krysztal (jak walczyc z brunatnica czytalem)? Po prostu czekac dalej? Podmieniam codziennie wode - 10-15%, testy pokazuja, ze woda jest OK. Zbiornik ma ok. 8 dni. Rybki poki co czekaja w zbiorniku obok. Moze jakas wata filtracyjna do filtra? A moze powinienem zaczac od nowa? : oo

pogostemon
Ranga: Początkujący

weder Gdynia
Najbardziej ciekawa jest 2 fotka ( ta w trakcie zalewania ). Pytanie jak Ty to zalewałeś, że się dokopałeś do szyby na dnie. Prawy dolny róg ? Osobiście pierwsze co bym zrobił to filtr wewnętrzny z watą na trzpieniu zmienianą kilka razy w ciągu dnia. Powinno dość szybko wykrystalizować wodę. Kolejne pytanie to gdzie masz rośliny?
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdynia

Wspieram stronę kontem Premium

Przed zalaniem odgarnalem troche ziemi i wrzucilem wlasnie w ten rog 2 kamienie zeby po nich zlewac wode, caly ten osad zaczal unosic sie samoistnie, wydaje mi sie ze przez zmoczona wczesniej glebe. Wlewalem wode delikatnie i wezykiem, a potem z wiaderka, rowniez delikatnie. Rosliny sa na tylach zbiornika - za kamieniami i w rogu, reszta w innym zbiorniku czeka az wyjasni mi sie cala sytuacja.

Edit:
Czy jest choc cien szansy zeby woda byla zblizona do tej w Twoich zbiornikach? (bardzo ladnych swoja droga)

pogostemon

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
:mrgreen: Z wiaderka. Ja zalewalem przec wezyk od co2 :mrgreen: Pewnie ze jest szansa. Dobra filtracja i koniecznie ale to koniecznie wiecej roslin, przynajmniej 70% podloza obsadzone. Jak chcesz jakis trawnik bez co2 to monte carlo swietna roslina.

risen28
Ranga: Stały bywalec

Czeka 7 Eleocharisow 1-2 grow (te z zelu) do posadzenia na calej ten nizince z prawej strony, nie bylem tylko pewien czy moge to zrobic przy takiej wodzie. Jesli do tego bedzie potrzebne CO2 (dobrze wnioskuje?) to jutro zmontuje jakies urzadzenie. Ogolnie rzecz biorac - nie musze obawiac sie niechcianych glonow, tak? Czy do Eheima moge po prostu dolozyc tej waty zamiast jednej z niebieskich gabek? No i przy okazji - jakie roslinki moglyby sie ladnie prezentowac pomiedzy skalami?

pogostemon

Ja zalewałem Amazonie wężem od co2 lub napowietrzacza około 30 - 40 minut. I woda prawie czysta. A zwiadra to przesadziłes przy Amazonii. Weź wypompuj wodę i od nowa zalej i będzie ok.

dariuszmachander
Ranga: Znający temat

W takiej sytacji szkoda mi tylko SafeStart'a, nie zmarnuje sie?

P.S
z jakiego tam wiadra zaraz.. Z wiaderka, delikatnie jak wody bylo ponad 60 litrow, strumien nawet nie dolatywal do podloza

pogostemon

salava8 Kraków
Ja prawie zawsze leje z wiaderka przy Amazonii i jest ok.

W tym przypadku chyba pomogłoby kilka dużych podmian. Gdzieś w poradniku na temat Amazonii czytałem nawet że w takim przypadku należy wymienić całą wodę.

Dodatkową filtracja z wata też na pewno nie zaszkodzi. Zasadź wszystkie rośliny :)

salava8

Miasto: Kraków

Wielkie dzieki za odpowiedzi, woda juz jest w znacznie lepszym stanie! Jedynym problemem jest takie cos na roslinach (fotka nizej), czy ktos wie co to? Wyczyscilem wczoraj wieczorem (bylo mniej), a dzis rano powrocilo..

pogostemon

Przed posadzeniem roslinek wylalem 90% wody, od zalania mija dzis 4-5 dzien. Woda jest nadal jakby nieco zolta, co to moze byc? Jakies pomysly? (za akwarium jest biala sciana)

pogostemon

tomaszsu75 Wrocław
Jeszcze unoszą się w wodzie drobinki podłoża.Z czasem filtr je wyłapie.
Rób systematycznie podmiany ale w normalnej zalecanej ilości.

Zrób jak radził Ci weder w 2 poście.Szybciej się wyklaruje.

Ps.
W moim LT przez 3 tygodnie woda była mleczna.Teraz kryształ.
Zapraszam do obejrzenia moich zbiorników:
112l. MT
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 56541.html wyróżniony - IAPLC2015 - 768, EAPLC2015 - 122 :?:
72l. LT
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 59909.html czyżby EAPLC - :?:
30l. krewetkarium
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 65744.html
W planach małe krewetkarium 25x25x25 (część materiału jest)
Pozdrawiam Tomasz

tomaszsu75

Miasto: Wrocław

Wspieram stronę kontem Premium

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

IMG_5010.jpg

Purigen - mleczna woda po pierwszym użyciu

TheRendash w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2638
Witam serdecznie, Akwarium bardzo amatorskie, założone 22.07.2024. Zestaw gotowy AQUAEL LEDDY 60XL - 60 x 30 x 40 cm (zmieniony wyłącznie filtr) Filtracja AQUAEL Turbo Filter 500 filtr wewnętrzny - t...
IMG_9640.jpg

Problem z mleczną wodą,

Martino w Filtracja · Odpowiedzi: 40 · Wyświetlenia: 19187
Hej, piszę tutaj ponieważ nie mogę sobie poradzić z mleczną wodą w moim zbiorniku, powoli tracę cierpliwość już, a więc kilka słów o moim zbiorku. Gdy wleje Tetra Crystal Water woda klaruję się na 1 d...
IMG_20230328_150311.jpeg

Seachem purigen - mleczna woda

akwaAmator w Filtracja · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 10152
Dzisiaj włożyłem 100ml purigen do filtra w celu pozbycia się zabarwionej wody od korzenia. Co mnie zszokowalo to 30 min po włożeniu purigenu woda w akwarium mleko!. Wkład przepłukany przed włożeniem...
IMG_0109.JPG

Woda przezroczysta

Juta w Filtracja · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 8927
Witam wszystkich, mam akwarium od miesiąca co zrobić żeby woda byla przezroczysta ? Wysłane z iPhone przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl

Po zmianie filtra zewnętrznego woda śmierdzi

afka81 w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3716
Witam, ostatnio zmieniłem filtr z Jbl e-1502 na aquela ultramax 2000, ze starego przełożyłem ceramikę i dołożyłem nowej, dodałem bakterie nitrifikacyjne na start nowego. Od 2 tygodni woda zaczęła śmie...

Woda z zmiękczacza do stałej podmiany

hexagon_2005 w Filtracja · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 12006
Witam, mam pytanie czy woda z domowego zmiękczacza np. Aquahome 20 nadaje się do stałej podmiany wody w akwarium? Tj. Mam taki plan. Buduje akwarium 1500 litów Mam podprowadzona wodę pod akwarium i...

Mętna woda

krystian5513 w Filtracja · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4444
Witam chciałbym się poradzić 2 tygodnie temu założyłem nowe akwarium 72l. I od tego czasu zrobiłem 2 razy podmianę jakieś 20% i przy podmianie podałem Tropical Antychlor i Tropical Bacto-Active i od ...

Mętna woda

Yoda40 w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2369
Witajcie mam mały problem . Chyba już ok miesiąc. Wyjazd z rodzinka weekend w tym czasie nie było prądu nie działał filtr..... Wróciłem w nocy wszystko działało po powrocie z pracy woda mętna jak by...

Mętna woda

Yoda40 w Filtracja · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 5056
Witam. Mam problem związany z wodą. Jakiś czas temu miałem awarię prądu. Nie było prawie 2 dni pradu. Akurat tego samego dnia co wymieniłem wodę wyłączyli mi prąd. I od tamtej pory mam problem z woda...

Woda ze zmiekczacza domowego

pi3cho82 w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1878
Witam, Szukam kogoś kto ma w domu zmiękczacz wody, taki którego główną rolą jest zmiękczenie wody w domu a nie w akwarium. Z tego co wiem to taka woda nie bardzo się nadaje do akwarium, nawet po uzdat...

Statystyki

Ten temat przegląda 173 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570997
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 173 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.