Zawiodła mnie marka Tetra swoją linią EX 1200. Jestem posiadaczem dwóch takich kanistrów w 300-litrowej bańce, z których po paru latach oba (niejednocześnie) zaczęły cieknąć, a z wyciekami nie mogę sobie poradzić. Źródła wycieków nie mogę zlokalizować. Woda wlewa się do niewidocznych z zewnątrz komór głowicy i, gdy je wypełni, sączy się po ściankach na zewnątrz. Wydaje mi się, że nie jest to wina uszczelki głównej głowicy. Być może pompa do zalewania kubła bądź zawór aqua stop (z króćcami do węży), ale ten ostatni wymieniałem już kilkukrotnie, co nie eliminowało awarii.
By spać spokojnie, postanowiłem zmienić linię. Wybór padł na 2 x Eheim Classic 600 (2217/2217+). Przekonania wprawdzie nie mam, choć większość chwali tę linię za sprawdzoną prostą konstrukcję (której legenda ponoć podupadła, od kiedy produkcję przeniesiono do Chin). Może zasugerujecie jeszcze coś innego? Zastanawiałem się też pomiędzy linią Proffesionel3 600 Eheima, ale wydaje się bardziej złożona, przez co być może bardziej niż Classic podatna na przecieki - większa liczba miejsc potencjalnej awarii, czym zraziła mnie Tetra EX, i jest trochę droższa. Zależy mi na: bezawaryjności liczonej w latach (w sensie: brak przecieków i ciągłych obaw, czy po czyszczeniu mediów i ponownym uruchomieniu filtra będę miał powódź) oraz dużej wydajności pompy, choć pewnie - podobnie jak w Tetrach - wyjmę oryginalny wirnik i zastąpię go pompą do wymuszania obiegu centralnego ogrzewania w domach jednorodzinnych - znacznie wydajniejsza i na pewno cichsza.
Po przesiadce na Classica, jako odwieczny posiadacz Tetry EX, niemal nie wyobrażam sobie nie posiadać zaworów, które ułatwiają wyjęcie filtra na czas konserwacji. W Tetrze (aqua stop) to rozwiązanie jest wg. mnie genialne. Ciach, dźwigienka w górę, co powoduje zamknięcie zaworów i zwalnia króćce, które można wyciągnąć z głowicy. W ten sposób bez uronienia kropli wody uwalniamy kubeł, który należy tylko przenieść do wanny, zdjąć głowicę i koszyk po koszyku przemyć media. A propos koszyków... to kolejne fantastyczne rozwiązanie, którego, poprawcie mnie, jeśli się mylę, pozbawiony jest Classic Eheima. Jednakże to może wcale nie jest takie fajne z tymi koszykami?
1. Jeśli nie wybijecie mi Classica z głowy, to powiedzcie, proszę, jak sobie radzicie z odłączeniem kubła na czas płukania w wąskiej szafce w wersji bez "plusa" (czyli bez zaworów)? Innymi słowy, czy warto dopłacić do wersji "plus" wg. Was? Napotkałem gdzieś na forum stwierdzenie, że te zawory to tylko więcej strat niż pożytku, ale czytałem to jakiś czas temu i nie umiem sobie przypomnieć argumentów, a znaleźć w chwili pisania tego posta nie mogę ponownie. 2. Jak wygląda odłączanie kubła w wersji bez zaworów? Cała szafka zalana? 3. Czy linia Classic jest wyposażona w koszyki na media filtracyjne? Jeśli nie, jak wygląda ich wyciąganie do płukania? No chyba, że tam tylko gąbki i wata, to w sumie łatwo je pewnie wyjąć. 4. Czy wersja z "plusem" jest wyposażona w komplet mediów filtracyjnych? Wydaje mi się, że nie, co oznacza, że trzeba jeszcze zarezerwować pewien budżet na nie. 4. Jakie media filtracyjne wkładać do takiego kubła? Co najlepiej kupić? Zakładam, że prznajmniej część będę mógł wykorzystać z Tetry (ceramika, plastikowe kulki = bio-balls chyba). Założenie: 300 litrów akwarium HT (wymiary standardowe: 120x50x50), gęsto zarośnięte roślinami, CO2, obsada ryb niewielka (ok. 20 neonów, 8 otosków), dwa identyczne kubły, aby "technology stack" był jednakowy, park części zamiennych z jednej stajni, w razie awarii łatwiej.
To chyba na tyle pytań. Jeśli nasuną mi się kolejne (pewnie po Waszych odpowiedziach), pozwolę sobie pisać kolejne.
Z góry dzięki!
Ostatnio edytowano 02 maja 2015, 20:45 przez ma.us, łącznie edytowano 1 raz
Nie wiem jak sie sprawum te ehaimy i tetry mam od 2 lat prostego jak cep chinola hw302 i nie nazekam jest prosty i łatwy w naprawie to po co sobiutrudniać życie .
meniek napisał(a):Nie wiem jak sie sprawum te ehaimy i tetry mam od 2 lat prostego jak cep chinola hw302 i nie nazekam jest prosty i łatwy w naprawie to po co sobiutrudniać życie .
Cena tych filtrów niewątpliwie znacznie atrakcyjniejsza od Eheimów... Boję się jednak braku niezawodności. Wprawdzie Classic Eheima też już ponoć w Chinach produkują i HW302 to może jeden sort, ale jakoś nie mam przekonania. Już chyba prędzej rodzimą produkcję bym kupił.
meniek napisał(a):Nie wiem jak sie sprawum te ehaimy i tetry mam od 2 lat prostego jak cep chinola hw302 i nie nazekam jest prosty i łatwy w naprawie to po co sobiutrudniać życie .
Posiadam ten sam filterek co kolega.
Nie promuje bo kto ma to powie a widzę dużo ludzi na forum ma te filtry
WH to chińska kopia tetry z małymi zmianami..lepsza bo nie cieknąca Nie mogę przeboleć rurek w tetrze jak odplyw od pralki.(wymiana to koszta) małe ale koszta
Czy te tetry ciekną tylko po czyszczeniu wkładów, czy np. po miesiącu pracy? Jaka seria I czy II?
Pierwszy objaw wycieków już przy pompowaniu w czasie zalewania - w czasie pompowania silny strumień tryskającej w górę wody spod klawisza pompki ręcznej.
Potem jest na paredziesiąt minut spokój - teoretycznie filtr jest ok, po czym leje się woda po ściance kubła. Zatrzymuję go, zakręcam zawory, ostrożnie wysuwam z szafki, transport do wanny w łazience, odpinam klamry, zdejmuję kopułę, z której leje się woda z komór pod obudową. Głowica jest jednocześnie znacznie cięższa niż wynikałoby to z jej masy własnej. Oczywiście, niewielka ilość wody może się zatrzymać w okolicy wirnika, ale to są znikome ilości. Tymczasem wylewam z niej co najmniej kilkaset mililitrów wody. Już ją nawet rozkręcałem i wstawiałem dla testu bez tej górnej obudowy. Po prostu skądś jest wyciek, który wypełnia komory głowicy (normalnie niewidoczne) i po ich wypełnieniu powoli zaczyna się na zewnątrz kubła.
Identycznie jest w obu kanistrach. Pompa zalewania (któej tryskająca fontanna nie przeszkadza mi w czasie zalewania, bo kładę na klawiszu grubą szmatę, która chłonie tą wodę. Problemem jest dla mnie brak szczelności kubła w pierwszej godzinie pracy.
Oba filtry to pierwsza generacja - mają jakieś 6-7 lat. Ale wkładałem w nie zawory aqua-stop z podwójnym uszczelkami (czyli te po face-liftingu - posługując się nomenklaturą motoryzacyjną) i to nie rozwiązuje problemu.
Pierwszy objaw wycieków już przy pompowaniu w czasie zalewania - w czasie pompowania silny strumień tryskającej w górę wody spod klawisza pompki ręcznej.
Potem jest na paredziesiąt minut spokój - teoretycznie filtr jest ok, po czym leje się woda po ściance kubła. Zatrzymuję go, zakręcam zawory, ostrożnie wysuwam z szafki, transport do wanny w łazience, odpinam klamry, zdejmuję kopułę, z której leje się woda z komór pod obudową. Głowica jest jednocześnie znacznie cięższa niż wynikałoby to z jej masy własnej. Oczywiście, niewielka ilość wody może się zatrzymać w okolicy wirnika, ale to są znikome ilości. Tymczasem wylewam z niej co najmniej kilkaset mililitrów wody. Już ją nawet rozkręcałem i wstawiałem dla testu bez tej górnej obudowy. Po prostu skądś jest wyciek, który wypełnia komory głowicy (normalnie niewidoczne) i po ich wypełnieniu powoli zaczyna się na zewnątrz kubła.
Identycznie jest w obu kanistrach. Pompa zalewania (któej tryskająca fontanna nie przeszkadza mi w czasie zalewania, bo kładę na klawiszu grubą szmatę, która chłonie tą wodę. Problemem jest dla mnie brak szczelności kubła w pierwszej godzinie pracy.
Oba filtry to pierwsza generacja - mają jakieś 6-7 lat. Ale wkładałem w nie zawory aqua-stop z podwójnym uszczelkami (czyli te po face-liftingu - posługując się nomenklaturą motoryzacyjną) i to nie rozwiązuje problemu.[/quote]
Ja osobiście posiadam nowszą serie filtrów EX 600 i 700. Filtry mają około 4 lat, 700-tka jest o pół roku młodsza. Fontanny póki co nie mam przy pompce. U mnie wodę puszcza 700 przy zatrzaskach jak nie wyleję dokładnie wody z głowicy. Woda dostaje się do środka, w ex 600 podobna sytuacja tylko tam wycieków nie ma. Podobno stara wersja była wadliwa, nowsza też chyba do końca nie jest to co powinno. Wyszła kolejna generacja z plusem, ciekawe jak się będzie sprawować po jakimś czasie.
Piotr Baszucki w Filtracja· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 789
wkladka.jpg
Czy wiecie, że aktualnie w opakowaniach Skimmerów Eheim Skim 350 producent dodaje do zestawu zabezpieczenie wlotu pływaka?
To odpowiedź na zapotrzebowanie akwarystów, którzy szybko dost...
densen w Filtracja· Odpowiedzi: 56 · Wyświetlenia: 16013
Witam
Zastanawiam się na zakupem filtra kaskadowego do 300 L. Od razu pisze że kubełek odpada bo nie mam miejsca. Więc musi być kaskada. Mój baniak ma te wzmocnienia wzdłuż długiej szyby. Pozatym mam...
Łoś w Filtracja· Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4909
Witam
Mam akwarium i do niego filtr kubełkowy Eheim Professional 4+ 600. Filtr chodzi od niedawna. Ogólnie jestem zadowolony tylko jedna rzecz mnie martwi. Chodzi mi o mocowanie węży na króćcach przy...
rawracer w Filtracja· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 502
Witam.
Czy przerabiał ktoś temat ze zmianą zaworów w Eheim experience 250 na zawory z 350 ?
Czy wielkosciowo to to samo ? Czy cala głowica jest większa ?
W środku średnice ładne jednak dusi go pewni...
pk77 w Filtracja· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1665
U mnie przygotowania do usprawnienia akwarium ruszyły pełną parą. Właśnie rozpakowałem Eheima (model w temacie), i planuję go jutro podłączyć pod moje akwarium "z robakami" :D
Jest jeden pr...
Łoś w Filtracja· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5078
Cześć
Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...
Statystyki
Ten temat przegląda 230 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571007
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36935
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 229 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej