Dobre media filtracyjne jak ułożyć ? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Dobre media filtracyjne jak ułożyć ?

Liczba wyświetleń: 1010·Odpowiedzi: 1
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Wygląd listy:
Witam mam filtr zewnetrzny eheim profesionel 350 z orginalnymi wkladami , chcial bym wlozyć do niego watę i wegiel tylko nie wiem co najlepiej wywalic , myslalem zeby niebieska gąbke zamienic na wate a ten dolny plastik na węgiel co wy o tym myslicie ?

Bartek007
Ranga: Zainteresowany tematem

tomaszsu75 Wrocław
Nie wiem czy dobrze kojarzę ale wygląda na to,że przepływ ma z góry do dołu i ostatni kosz jest tym decydującym o czystości chemicznej.Jeżeli to prawda,to na sam dół dałbym media biologiczne a w pierwszym watę (pod niebieską gąbką),wtedy gąbka wyłapie większy brud a wata mniejszy i media "bio" będą zabezpieczone przed zanieczyszczeniami.Węgiel zostaw sobie na później,jak będziesz leczył ryby.A jeśli się mylę....?.

Drugi sposób,to przepompowywanie wody z dołu ku górze.Wtedy węgiel będzie oczyszczał wodę ze szkodliwych substancji ale nie wyobrażam sobie aby co miesiąc,dwa rozbierać cały filtr aby go wymienić na nowy (jeżeli ktoś stosuje węgiel przez cały czas).Jeśli to jest właściwy kierunek,to watę możesz dać w ostatnim koszu "bio" (tuż pod gąbką) a na sam dół dać owe krążki ceramiczne.

Tetra tak ma,że brudna woda leci pierw w dół i potem przechodząc przez kolejne kosze trafia na ten z watą JBL (ona jest na samej górze).Ja mam w swoich trzech filtrach tej marki tak,że na dole są krążki ceramiczne Cermec,które ładnie rozprowadzają wodę po całym koszu.Następnie Matrix (w 700) lub gąbki x 6 (w 600).W 400ce jest: w pierwszym koszu tak samo jak w pozostałych wymienionych a w drugim jedna duża niebieska gąbka (brykiet 25x25x5cm,przycięty na wymiar) + wata.
Zapraszam do obejrzenia moich zbiorników:
112l. MT
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 56541.html wyróżniony - IAPLC2015 - 768, EAPLC2015 - 122 :?:
72l. LT
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 59909.html czyżby EAPLC - :?:
30l. krewetkarium
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 65744.html
W planach małe krewetkarium 25x25x25 (część materiału jest)
Pozdrawiam Tomasz

tomaszsu75
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wrocław

Wspieram stronę kontem Premium

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

IMG_20250717_205034 (1).jpg

Własne media do Aquael FZN Pro 400

bleiddze w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3271
Cześć, czy możliwe jest zaimplementowanie własnych mediów filtracyjnych do najmniejszego modelu z serii fzn pro? Czy mógłby podzielić się ktoś jak to zrobić? Niestety ta wersja w odróżnieniu od więks...
20250406_131355.jpg

Jak zrobić deszczownicę

tom8621 w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2540
Witam Posiadam filtr wewnetrzny aqua-flow 100,ale mam krótką deszczownicę jak ją mogę przedłużyc lub zrobić nową?
YouTube

Jak to jest z tymi Ultramaxami?

ribidi w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2721
Witam, nie chciałam odkopywać starych wątków, więc postanowiłam założyć nowy z nadzieją, że może ktoś mi coś podpowie. Jakiś czas temu zdecydowałam się na kubełek, wybór padł na Aquael Ultramax 1500,...
YouTube

Film Jak prawidłowo ułożyć media filtracyjne w filtrze

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1498
Hej Jak prawidłowo ułożyć media filtracyjne w filtrze. Film po niemiecku 😁. ?si=G1e7WmI-_o4a7602
52-200323.jpeg

Wkłady ceramiczne Neo Media

roslinyakwariowe.pl w Filtracja · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5402
52-200323.jpeg Poszerzyliśmy naszą ofertę o nowe wkłady ceramiczne Neo Media. Są one dostępne w trzech odmianach: PURE, SOFT i HARD a ich cechą charakterystyczną jest opcja korekty pH i twardości wo...
20240301_150004.jpg

6 letnie wkłady filtracyjne

KubaGsxR w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2856
Hej, Jako, że wracam do Hobby mam pytanie bo znalazłem dużo starych rzeczy i stąd moje pytanie czy są przeterminowane, czy nadają się jeszcze do użytku, czy lepiej może nie ryzykować i kupić nowe. T...

Neo media soft czy ktoś używa ?

TheMixer w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1185
Cześć, zastanawiałem się nad możliwościami Neo Media Soft. Czy ktoś używa tego produktu i jest w stanie go zrecenzować? Osobiście mam około 2 litrów wersji Pure w jednym kubełku i, jeśli chodzi o biol...

Jak podgrzać wodę RO

bkoz w Filtracja · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5097
Cześć Wodę do podmian podaję bezpośrednio z filtra ro i mam problem z jej temperaturą w okresach około-zimowych. Proszę o radę, może ktoś już coś kombinował w tym obszarze. Mam dwa pomysły: 1. Zamont...

Media filtracyjne eheim substrat pro

Rafik2323 w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1594
Witam , czy ktoś uzywa wypelnienia eheim substrat pro, zastanawia mnie czy podnosi ono twardość wody. Dzieki

Ultramax 2000 nowa wersja jak poznać ?

DarekSlim w Filtracja · Odpowiedzi: 58 · Wyświetlenia: 32978
Witam. Jak poznac że kupujemy nowa wersje filtra ultramax 2000 (nową tzn: tą z poprawionymi zaworami) Można je jakoś odróżnić po filtrze lub opakaowaniu ?? Pozdrawiam

Statystyki

Ten temat przegląda 394 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571618
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36918

•  Najnowszy użytkownik: mateusz_

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 394 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.