Nie wiem czy dobrze kojarzę ale wygląda na to,że przepływ ma z góry do dołu i ostatni kosz jest tym decydującym o czystości chemicznej.Jeżeli to prawda,to na sam dół dałbym media biologiczne a w pierwszym watę (pod niebieską gąbką),wtedy gąbka wyłapie większy brud a wata mniejszy i media "bio" będą zabezpieczone przed zanieczyszczeniami.Węgiel zostaw sobie na później,jak będziesz leczył ryby.A jeśli się mylę....?.
Drugi sposób,to przepompowywanie wody z dołu ku górze.Wtedy węgiel będzie oczyszczał wodę ze szkodliwych substancji ale nie wyobrażam sobie aby co miesiąc,dwa rozbierać cały filtr aby go wymienić na nowy (jeżeli ktoś stosuje węgiel przez cały czas).Jeśli to jest właściwy kierunek,to watę możesz dać w ostatnim koszu "bio" (tuż pod gąbką) a na sam dół dać owe krążki ceramiczne.
Tetra tak ma,że brudna woda leci pierw w dół i potem przechodząc przez kolejne kosze trafia na ten z watą JBL (ona jest na samej górze).Ja mam w swoich trzech filtrach tej marki tak,że na dole są krążki ceramiczne Cermec,które ładnie rozprowadzają wodę po całym koszu.Następnie Matrix (w 700) lub gąbki x 6 (w 600).W 400ce jest: w pierwszym koszu tak samo jak w pozostałych wymienionych a w drugim jedna duża niebieska gąbka (brykiet 25x25x5cm,przycięty na wymiar) + wata.