CO2a ilość światła - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

CO2a ilość światła

Liczba wyświetleń: 3019·Odpowiedzi: 4
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

13 paź 2003, 21:31 CO2a ilość światła  (#1)  

Proszę o poradę.....
akwa (120 x 40 x 50 cm) oswietlone 3 swietlówkami + odbłyśniki (Juwela);
rośliny : E. Amazonicus, 2 x E. Rubin, E. Bleheri, E. Magalensis,
Valisnerie, Anubiasy oraz plaga zielenic.....
Czy przytej ilości światła można podawać CO2 (z bimbrowni). Mam obawy czy
mam wystarczające oświetlenie
aby podawać CO2 ....
--
J. Zieliński

Gość

Grzegorz Guzik Kraków

13 paź 2003, 21:38   (#2)  

Jesli masz pH powyzej 7,5 to spokojnie mozesz (a nawet powinienes) dodawac CO2, ale tak, aby nie spasc ponizej 6,8.
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik
Ranga: Znający temat

Miasto: Kraków

Jerzy ZIEIŃSKI

13 paź 2003, 22:21   (#3)  

Moje parametry wody :
KH - 3
GH -5
PH - 7,2 - 7,4 (jeśli włoże torfu do filtra) bez torfu PH - 7,8
Słyszałem że jeśli w akwa jest za słabe oświetlenie to nie ma sensu dozowanie CO2 (rośliny bedę i tak słabo rosły)

Jerzy ZIEIŃSKI

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Marcin Baranowski Białystok

13 paź 2003, 22:52   (#4)  

Skoro bez torfu pH wynosiło aż 7,8 znaczy to, że twoje rośliny zużywają praktycznie cały dostępny CO2. Jego dodatek zdecydowanie by im pomgół. Pozwoliłoby to również zapewne ograniczyć wzrost glonów. Jeżeli chodzi o sens stosowania CO2 w akwariach ze słabym oświetleniem to polecam niniejszy artykuł. Inną sprawą jest to, że z racji na obecność torfu standardowe tabele na dwutlenek węgla przestają mieć zastosowanie.

Ps. Proszę żebyś na przyszłość nie dublował tematu.

Marcin Baranowski
Ranga: Moderator

Miasto: Białystok

Waldek Wrocław

20 paź 2003, 14:56   (#5)  

Trzy świetlówki przez całą długość akwarium plus odbłyśniki to średnie, a przy niższym niż Twoje nawet więcej niż średnie oświetlenie. CO2 przyśpieszy rozwój roślin i pobieranie składników pokarmowych z wody.

Pozdrowienia

Waldek

Waldek
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Wrocław

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_20220115_135328.jpg

Zbyt duża ilość wapnia?

Krzysiuzkap w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4922
Witam, Mam problem w swoim akwarium, prawdopodobnie związany z zbyt dużą ilością wapnia (112 mg/l), która jest obecna w mojej kranówce. Powoduje to w efekcie blokady innych pierwiastków, zwłaszcza mag...
test K.jpg

Jak zmierzyć ilość makroelementów w akwarium

Kredu w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5362
Do tej pory lałem zgodnie z zaleceniami producenta mikro i makro Ferki. Po kilku miesiącach stosowania nie jestem zadowolony do końca. Owszem teść mówi że akwarium piękne, zielone, wygląda ładnie, ale...

Dawki codzienne nawozu a ilość w słupie wody

Robcio12 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1557
Witam mam takie pytanie podaje dawki dzienne nawozu aquaforest makro i mikro I to jest ok azotu 0.6 A dlaczego po zmierzeniu w słupie wody pokazuje 0 mierząc testem kropelkowym Dodam że posiadam akwa...

Nawożenie Iwagumi - 120 l - mała ilość roślin

brunonatura w Nawożenie · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 9588
Cześć, rozpoczynam nowy wątek, aby nie mieszać w innych założonych przeze mnie. Chciałbym rozpocząć nawożenie w moim Iwagumi. Akwarium ma miesiąc i dojrzało. Mam dwa gatunki roślin Eleocharis parvula...

Aqua art K plus ilość potasu w nawozie

karol8888 w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1213
Orientuje się ktoś ile 1 dawka k plus daje ppm samego K na 40 litrów ???

Jak nawozić dużą ilość roślin??

dariuszmachander w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 2702
Witam posiadam zbiornik 112l z oświetleniem 2x28w. Swiatlo swiece od 8 do 20-22 czyli okolo 16 godzin i tu pytanie czy to nie za dlugo?? Rosliny dostają co2 non stop z bimbrowni jak na zdjeciu ponizej...

Niedobór światła, żelaza, magnezu...?

rafalowy w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1270
Witam! Przedstawiam wam dwa zdjęcia poniżej z roślinami z którymi mam problem.. Jak widać u bacopy niektóre liście stają się taki jakby przezroczyste a u hygrophili polysperma rosanervig górne liści...

Ilość cukru w cukrze czyli ile czego w soli :-)

Mr.Salmon w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1240
Witam. Czy dobrze główkuje jeżeli chodzi o skład procentowy poszczególnych pierwiastków w soli np KNO3 : KNO3 - suma mas atomowych: 40 + 14 + 16 *3 =54+48=102 K 102 -100% 40 = 39,21 % N ...

CO2 - czy wyłączać po zgaszeniu światła?

przema99 w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 3584
witam mam takie pytanie podaje co2 w postaci gazowej moje pytanie takie czy wyłączać je po zgaszeniu światła? drugie pytanie czemu wyłączać tylko ze względu na oszczędności? co się stanie jeżeli nie b...

Ilość podawanych nawozów/poj. zbiornika ?

mardow w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1671
Jak prawidłowo korzystać z kalkulatorów EI(jaką wartość wpisywać w polu poj. zbiornika), i jak prawidłowo odczytywać dawkowanie podane przez producenta o ile nie podaje on nam dawkowania, tylko do pod...

Statystyki

Ten temat przegląda 402 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570951
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 401 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.