|
|
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Proszę o poradę.....
akwa (120 x 40 x 50 cm) oswietlone 3 swietlówkami + odbłyśniki (Juwela);
rośliny : E. Amazonicus, 2 x E. Rubin, E. Bleheri, E. Magalensis,
Valisnerie, Anubiasy oraz plaga zielenic.....
Czy przytej ilości światła można podawać CO2 (z bimbrowni). Mam obawy czy
mam wystarczające oświetlenie
aby podawać CO2 ....
--
J. Zieliński
-
Gość
●
Jesli masz pH powyzej 7,5 to spokojnie mozesz (a nawet powinienes) dodawac CO2, ale tak, aby nie spasc ponizej 6,8.
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
-
Moje parametry wody :
KH - 3
GH -5
PH - 7,2 - 7,4 (jeśli włoże torfu do filtra) bez torfu PH - 7,8
Słyszałem że jeśli w akwa jest za słabe oświetlenie to nie ma sensu dozowanie CO2 (rośliny bedę i tak słabo rosły)
-
Jerzy ZIEIŃSKI
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Skoro bez torfu pH wynosiło aż 7,8 znaczy to, że twoje rośliny zużywają praktycznie cały dostępny CO2. Jego dodatek zdecydowanie by im pomgół. Pozwoliłoby to również zapewne ograniczyć wzrost glonów. Jeżeli chodzi o sens stosowania CO2 w akwariach ze słabym oświetleniem to polecam niniejszy artykuł. Inną sprawą jest to, że z racji na obecność torfu standardowe tabele na dwutlenek węgla przestają mieć zastosowanie.
Ps. Proszę żebyś na przyszłość nie dublował tematu.
-

Marcin Baranowski
●
- Ranga: Moderator
- Miasto: Białystok
Trzy świetlówki przez całą długość akwarium plus odbłyśniki to średnie, a przy niższym niż Twoje nawet więcej niż średnie oświetlenie. CO2 przyśpieszy rozwój roślin i pobieranie składników pokarmowych z wody.
Pozdrowienia
Waldek
-

Waldek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Wrocław
Powiązane tematy
Witam,
Mam problem w swoim akwarium, prawdopodobnie związany z zbyt dużą ilością wapnia (112 mg/l), która jest obecna w mojej kranówce. Powoduje to w efekcie blokady innych pierwiastków, zwłaszcza mag...
Do tej pory lałem zgodnie z zaleceniami producenta mikro i makro Ferki. Po kilku miesiącach stosowania nie jestem zadowolony do końca. Owszem teść mówi że akwarium piękne, zielone, wygląda ładnie, ale...
Witam mam takie pytanie podaje dawki dzienne nawozu aquaforest makro i mikro
I to jest ok azotu 0.6
A dlaczego po zmierzeniu w słupie wody pokazuje 0 mierząc testem kropelkowym
Dodam że posiadam akwa...
Cześć,
rozpoczynam nowy wątek, aby nie mieszać w innych założonych przeze mnie.
Chciałbym rozpocząć nawożenie w moim Iwagumi. Akwarium ma miesiąc i dojrzało.
Mam dwa gatunki roślin Eleocharis parvula...
Orientuje się ktoś ile 1 dawka k plus daje ppm samego K na 40 litrów ???
Witam posiadam zbiornik 112l z oświetleniem 2x28w. Swiatlo swiece od 8 do 20-22 czyli okolo 16 godzin i tu pytanie czy to nie za dlugo?? Rosliny dostają co2 non stop z bimbrowni jak na zdjeciu ponizej...
Witam!
Przedstawiam wam dwa zdjęcia poniżej z roślinami z którymi mam problem..
Jak widać u bacopy niektóre liście stają się taki jakby przezroczyste a u hygrophili polysperma rosanervig górne liści...
Witam.
Czy dobrze główkuje jeżeli chodzi o skład procentowy poszczególnych pierwiastków w soli np KNO3 :
KNO3 - suma mas atomowych:
40 + 14 + 16 *3 =54+48=102
K
102 -100%
40 = 39,21 %
N
...
witam mam takie pytanie podaje co2 w postaci gazowej moje pytanie takie czy wyłączać je po zgaszeniu światła? drugie pytanie czemu wyłączać tylko ze względu na oszczędności? co się stanie jeżeli nie b...
Jak prawidłowo korzystać z kalkulatorów EI(jaką wartość wpisywać w polu poj. zbiornika), i jak prawidłowo odczytywać dawkowanie podane przez producenta o ile nie podaje on nam dawkowania, tylko do pod...
|
|