|
|
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Rozrósł mi się na całą taflę i robi się już zdecydowanie za gęsto. Czytałem sporo różnych informacji w necie, że należy ciąć u samego podłoża, albo jak się chce, np - w połowie. Ale są też opinie żeby tym 2 sposobem nie bo marnieje. Jakie jest Wasze zdanie ?
-
marcin_akwarysta
●
- Ranga: Poznaje temat
Ja ostatnio przyciąłem swojego pod taflą - widzę, że dwa liście trochę pożółkły ale reszcie nie zrobiło to różnicy.
-
kretos
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Można i tak i tak. Jeśli przytniesz ostrym narzędziem w połowie to nie zmarnieje, pamiętaj że zawsze wyrasta od dołu - jak paznokieć.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
-
marcin_akwarysta
●
- Ranga: Poznaje temat
Moje zdanie na ten temat jest takie, że Nurzańca się nie przycina. A już na pewno nie w połowie jego wysokości. Wygląda to tandetnie i sztucznie. To to samo jakby chciał przycinać Kryptokoryne. Jedyne przycięcie jakie byłbym w stanie zaakceptować to obcięcie nadwyżki pływającej po tafli. Tak aby nie było widać tego patrząc się w zbiornik.
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
weder napisał(a):Moje zdanie na ten temat jest takie, że Nurzańca się nie przycina. A już na pewno nie w połowie jego wysokości. Wygląda to tandetnie i sztucznie. To to samo jakby chciał przycinać Kryptokoryne.
Jedyne przycięcie jakie byłbym w stanie zaakceptować to obcięcie nadwyżki pływającej po tafli. Tak aby nie było widać tego patrząc się w zbiornik.
Jak najbardziej, trzeba go ciąć, bo inaczej trudno by było utrzymać jakąkolwiek estetykę zbiornika. A co do drugiej części cytatu odnośnie miejsca cięcia, to zgoda w 100% 
-

ramiras
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Barnstaple/Devon/UK
W książce pani Diany Walstad pisze wyraźnie ,że nurzańca się nie przycina z długości wogóle jak już co to liść przy samym dnie ,żeby go po prostu nie było...
-
IronBody14
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Andrychów
weder napisał(a):Moje zdanie na ten temat jest takie, że Nurzańca się nie przycina. A już na pewno nie w połowie jego wysokości. Wygląda to tandetnie i sztucznie. To to samo jakby chciał przycinać Kryptokoryne.
Jedyne przycięcie jakie byłbym w stanie zaakceptować to obcięcie nadwyżki pływającej po tafli. Tak aby nie było widać tego patrząc się w zbiornik.
Dokładnie jak piszesz. Kiedyś mi nie przeszkadzało cięcie jak zwykły trawnik, no ale teraz już tak. Ładniej wygląda kiedy się liście wyrywa przy samym dnie lub ucina paznokciem. Można też (jeśli sytuacja pozwala) wyrwać delikatnie najdłuższe rośliny i zostawić tylko pożądane nowe sadzonki.
-

kprusak
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Venlo
Powiązane tematy
Hej
Film pokazujący jak dbać o akwarium według poleceń japońskiego mistrza aquascaping'u.
Hej
Film Liquid nature. ?si=sgfPHclIDXHl4pLq
Hej
Film po niemiecku. Pielęgnacja akwarium omówiona przez Stefana z Liquid nature. ?si=yt3L3MqrPMjfnN9G
Cześć,
Ciekawy jestem czy komuś wyrosły grzyby nad akwarium ;)
Ja narazie dorobiłem się jednego i mam dylemat, czy go zostawić.
Wyrósł w korzeniu, nad taflą wody.
Witam,
Mam głupie pytanie. Jak mocno mozna naciskać szybę w akwarium 6mm (przed edycja napisałem 4mm co było błędne) i 72l?
Mam troche nitek zawsze na szybie wiec je ścieram karta bankomatowa i zaw...
Witam,
Mam od 14/11/23 akwarium 72l. 3 rodzaje roślin. Moczarkę, kryptokoryny i anubiasy.
Czy da się prowadzić jakos akwarium zeby ciagle nie testować wody co tydzień? Obecnie co niedziele robie p...
Cześć
Poniżej film jak rozebrać (zlikwidować) aranż krok po kroku.
Chłopaki prośba o pomoc.
W załączniku zestaw roślin które już idą pocztą.
Jak je ogarnąć w sensie rozkładu w akwarium . 1. Jak je rozpisać na kartce ? Będę prosił o sugestie co gdzie jaką posadzić a...
Cześć
Jak się pozbyć tej rośliny z akwarium? Czy tylko ręcznie czy można np. carbo polać, testował ktoś ten sposób z carbo?
Witam
Kupiłem i odebrałem dziś ze sklepu roslinyakwariowe.pl bulwe lotosa zielonego. Bulwa jest już w akwarium i widać że wypuszcza ze 2 albo 3 liscie. Ale nigdy nie miałem do czynienia z bulwami, ta...
|
|