Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Używa ktoś może? Właśnie zaczęłam przechodzić powoli na testy JBL'a. Dziś pierwszy raz badałam wodę tym testem. Postąpiłam zgodnie z instrukcją obsługi (10ml wody, 2 łyżeczki proszku i 6 kropelek odczynnika, mieszanie). Nie rozpuszcza mi się proszek do końca... Dlaczego? Dodam, że test ma termin ważności do 01.2017r.
-

Dorotek
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Kraków
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Rozpuścić się nie musi z tego co pamiętam, barwa jest ważna i trzeba odczekać 10min...
-

matu
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdańsk
Nie czytasz instrukcji tam jest wszystko opisane. Ale też od czego jest forum  Wszystko jest jak najbardziej OK. Musisz potrząsać silnie i energicznie. Ten proszek nie rozpuszcza się całkowicie, musisz lekko przechylić próbkę aby ten proszek przesuną się na ściankę a wtedy będziesz mogła lepiej rozróżnić kolor.
-

dadors
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Iława
Dorotek - A może Ci chodzi o takie "szare opiłki" ,które zalegają na dnie fiolki?. U mnie jest tak samo.Rozpuszcza się tylko część "biała".
-

tomaszsu75
●
- Miasto: Wrocław
- Wspieram stronę kontem Premium
Dzięki. Faktycznie nie doczytałam instrukcji 
-

Dorotek
●
Chodzi mi nie tylko o te "opiłki", ale jakby sam proszek też niezupełnie się rozpuszczał, mimo długości i intensywności potrząsania probówką...
A co myślicie o dokładności testów JBL'a? Chodzi mi o wiarygodność, do tej pory używałam Zooleka i było z tym różnie - dlatego zdecydowałam się na zmianę.
-

Dorotek
●
U mnie też proszek nie rozpuszcza się w 100%, to normalne. Jeżeli chodzi o test NO3 z JBLa to jest on bardzo wiarygodny. Badałem na kilku różnych wodach i wynik był bardzo ok.
-
maniak344
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Gorlice
Dorotek napisał(a):A co myślicie o dokładności testów JBL'a? Chodzi mi o wiarygodność, do tej pory używałam Zooleka i było z tym różnie - dlatego zdecydowałam się na zmianę.
Niedawno opisywałem swoje odczucia w stosunku do w/w testów właśnie na NO3 i powtórzę, że moim zdaniem, mimo iż Zoolek jest w zdecydowanej większości opinii niedokładny, to jest bardziej przystępny do odczytu wartości jeśli chodzi o skalę barwną. W przedziale 5-20 mg/l znacznie łatwiej moim zdaniem odczytać i zidentyfikować kolor, niż jest to w przypadku JBL'a z którym jednak miałem problemy. Ten żółty jest zbyt podobny, i o ile jeszcze jakoś ujdzie odczyt 5mg/l w JBL'u o tyle przedział 10-20mg/l to już loteria i domyślanie się. Z Zoolekiem nie mam praktycznie żadnych problemów do wartości 20mg/l, loteria zaczyna się u nich powyżej bodajże 40mg/l. I to chyba nie tylko moje odczucie, bo już ktoś inny również potwierdził moje zdanie dotyczące JBL'a. A jeśli chodzi o dokładność, to Zoolek wcale nie jest taki niedokładny, moim zdaniem działał dobrze. Przy praktycznie zerowych wartościch NO3 wyskakiwały mi sinice, po dodaniu KNO3 i zmierzeniu poziomu mniej więcej do 20mg/l na teście zaczęły znikać, więc test mówił prawdę. Ja sobie Zooleka chwaliłem i chwalę nadal 
-
60d
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Siedlce
-
Dorotek napisał(a):Chodzi mi nie tylko o te "opiłki", ale jakby sam proszek też niezupełnie się rozpuszczał, mimo długości i intensywności potrząsania probówką...
A co myślicie o dokładności testów JBL'a? Chodzi mi o wiarygodność, do tej pory używałam Zooleka i było z tym różnie - dlatego zdecydowałam się na zmianę.
Osobiście używam testów JBL combiset (walizka) problemów nie było. Co do wiarygodności wszystkich testów jest to takie +/- w porównaniu z profesjonalnymi laboratoryjnymi testami. Ale na warunki akwarystyczne dają radę. Jeżeli chodzi o JBL vs ZOOLEK zdecydowanie JBL.
-

dadors
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Iława
@60d -> w Zooleku też jest skala 10-20 i to też kwestia domysłu. Oprócz tego każda buteleczka 'kropli' inaczej, trzeba wycierać końcówki bo bez przerwy się leje... I zawsze na koniec mi proszek zostaje a płynu brak... No i kropla kropli nie równa jest... W JBL'u wygląda na to, że tak się nie dzieje.
-

Dorotek
●
Dorotek, oczywiście że jest skala, bo mam te dwa testy przy sobie i mierze raz jednym raz drugim. Dlatego właśnie mogę obiektywnie stwierdzić, że moim zdaniem łatwiej odczytać wartość na Zooleku. Mierzyłem i jednym i drugim równocześnie, właśnie dlatego żeby sprawdzić czy ten JBL jest aż tak fantastyczny, jednoznaczny i dokładny jak wszyscy zachwalają. I jakie było moje zdziwienie kiedy w Zooleku odczytałem wartość a w JBL'u się zastanawiałem pomiędzy żółtym a żółtym. Nie wiem, mnie bardziej pasuje Zoolek. Co do wielkości kropli to nie przesadzajmy, mają one marginalne znaczenie, dla potrzeb takiego testu który i tak dokładny nie jest (mam tutaj na myśli wszystkie testy do wody).
-
60d
●
-
zgadzam się z przedmówcą. mam spory problem z odróżnieniem barw w JBL NO3. Np odróżnienie 10 od 20 masakra - pokazywałem 3 innym osobom (2 kobiety i 1 mężczyzna) - efekt podobny do mojego. MASAKRA  Czyli nie tylko ja mam problem z JBL - fajnie. Mam jeszcze końcówkę S era NO3 i tam absolutnie nie ma żadnego problemu! Ja również przeszedłem na JBL kupiłem NO3, PO4, Fe. Problem mam tylko z NO3 - ale wiem jak go rozwiąże. Zrobię sobie 3 roztwory z wody RO i KNO3 takie aby stężenie wynosiło w każdym 5, 10 i 20 - skalibruję testy i oko 
-

Sacrum
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Lublin
Niestety ale kalibracja raczej nie zadziała.Miałem ten sam problem. Jeżeli chodzi o kolory w JBL myślałem, że jest ok jako chyba jedyna firma używa komperatora barw to ten pojemnik do którego wkładamy probówki. Bez niego patrząc z boku jak w innych testach dostaniemy błędne wyniki. Wszystko z testem JBL na NO3 myślałem że jest ok. Z ciekawości kupiłem fotometr i niestety były bardzo duże rozbieżności. Test pokazywał czasem 10 mg a fotometr 30 mg. Zrobiłem więc roztwór wzorcowy 10 mg. Tyle pokazywał także test a fotometr około 20 mg. Myślę ten fotometr to lipa. Kupiłem inny test gdzie była próbka referencyjna zrobiona przez producenta i ten test pokazywał wartości zbliżone raczej do fotometru. Zacząłem kombinować i co się okazało moja woda po przejściu przez filtr RO na fotometrze pokazuje około 5 mg więc nie mogę nią zrobić roztworu wzorcowego. Doszedłem do wniosku że jednak chyba dobrze pokazuje fotometr a test jbl na NO3 nie jest tak wiarygodny może kiedyś zrobią dokładniejszy tak jak na PO4. Azotany są w małym stopniu usuwane przez osmozę i dlatego nie bardzo jest jak zrobić na takiej wodzie roztwór wzorcowy.Niedokładność testów na NO3 nie pozwala zweryfikować stosunku azotu do fosforu. I na koniec jeszcze jedna uwaga test JBL na amoniak zawsze mi pokazuje 0 a fotometr czasem do 0,25 mg więc nie wiem czemu ale z testami na wszystkie formy azotu jest coś nie tak
-
lesniowka
●
- Ranga: Poznaje temat
Czyli jednak ze mną i moimi oczami wszystko w porządku skoro znajdują się kolejne osoby mające jednak problem z testem JBL'a. A szkoda, bo ten test jest zdecydowanie droższy niż wspomniany Zoolek. W przyszłości z pewnością nie kupię ponownie testu na NO3 JBL'a. Firma jest doskonała jeśli chodzi o filtry oraz podłoże Manado, gdyż posiadam obie te rzeczy i sobie ogromnie chwalę, jednak test na NO3 z pewnością wybitny nie jest, co już kilka osób potwierdziło. Ja, powiem szczerze, mocno się zawiodłem. Nawet jeśli test jest bardzo dokładny, to skala barwna w przedziale 10-20mg/l na pewno taka nie jest.
-
60d
●
-
Odświeżę temat. Ja z kolei nie mam problemów z tym testem, używam od 2 lat i zawsze wyniki były wiarygodne. Zauważyłem jednak, że JBL wprowadził w tym roku (chyba) nową wersję testu. Z tego co widzę na na zdjęciach, to zmienili nieco ten wzorzec kolorystyczny. Czy ktoś z Was używa może tego nowego testu i mógłby napisać, czy kolory na wzorcu różnią się od tych ze starszej wersji? Zastanawiam się, czy kupować nowy, kompletny zestaw, czy wystarczy uzupełnienie, jak do tej pory.
-
pio386
●
Widzisz , ja już zrezygnowałem z testów na no3 jbl. Od 3 tygodni używałem jbl i zawsze azot miałem ok 3-5. Coś nie dawało mi spokoju , wiec kupiłem testy zooleka - wynik pokazał ok. 50 , zdębiałem. Nie wierzyłem i szybko poleciałem po trzeci test sery , który potwierdził wskazania zooleka. Po tej przygodzie przestałem używać testu jbl no3
-

ace85
●
- Miasto: Bydgoszcz
Wyżej stara skala Zmieniły się też odczynniki. Teraz daje się 1 miarkę proszku i nie miesza się przez minutę. Proszek rozpuszcza się całkowicie. Moim zdaniem łatwiej odczytać wynik Na pewno wiem, że zmienił się też test na Po4 i Fe. Co do reszty, to jeszcze nie sprawdzałem.
-
Dark
●
Dzięki serdeczne, tak właśnie podejrzewałem, że będą różnice. Kupiłem ten nowy zestaw i właśnie jestem po pierwszym testowaniu. Jestem dość mocno zaskoczony, bo wyniki znacznie się różnią w stosunku do starej wersji testu. Z tego nowego testu wyszedł mi wynik 10 ppm, ze starego 5 ppm. Różnica bardzo duża. I teraz zastanawiam się w co tutaj wierzyć 
-
pio386
●
Jeśli chodzi o test Mg JBL to nie ma różnicy, między starym a nowym. Nawet pod względem skali kolorystycznej.
-

Krzysztof Radziszewski
●
- Miasto: Zamość PL, Manchester UK.
-
Cześć.
Cholera. Dobrze, że znalazłem ten temat. Okazuje się, ze mam stare instrukcje do testów a nowe uzupełnienia. Zabieram się za szukanie instrukcji i skal barwnych.
-
Knopfler
●
Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu
Ten wątek zawiera 26 odpowiedzi...
i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.
Powiązane tematy
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
dyf1.jpg
JBL przygotował kolejną nowość dedykowaną dla akwarystów roślinnych. Tym razem będzie to dyfuzor przepływowy (z wymiennym spiekiem) dostępny na 3 różne średnice węży filtracyjnych...
Czyt...
Hej
MJ się postarał. ?si=Ir9nMspFDuRxfMhg
Witam.
Ponieważ po internecie krążą różne opinie na temat testów Zooleka, postanowiłem sam sprawdzić, czy rzeczywiście jest aż tak zły jak są o nim opinie :)
Przeprowadziłem "kalibrację" tes...
Hej
Nowa lampa firmy Diversa. &t=?si=9nw40-sS8azy5Gge
Hej
Bardzo prosto pokazane i łatwo wytłumaczone. Niestety po niemiecku , ale warto zobaczyć. &t=?si=mNlh1Rr8MVou5lP7
Cześć!
Mam możliwość zakupu filtra JBL e901. Chciałbym w nim wymienić prefiltr na ten z e902. Chciałbym zapytać czy warto kupić ten filtr. Słyszałem że biorą lewą wodę. Jak rozpoznać model który bier...
Cześć. Przyszedł czas, gdy ponownie zdecydowalem się na zakup kubełka do mojego akwarium 72L. Wstepnie chciałem kupić jakiegoś solidnego Eheima, ale niestety mam bardzo mało miejsca wokół akwarium i p...
Witam.
Przepalił mi się właśnie zasilacz od sterownika jbl do co2.
Zasilacz ma output 12v 300mA.
Niestety nigdzie nie mogę zjeść takiego zasilacza najczęściej są 12v 2-3A, czy mogę użyć takiego zasila...
Witam.
Chcialbym zapytac, jakie konsekwencje może wywołać nagły spadek azotanów w akwarium slodkowodnym.?
Wywolac to może jakiś konkretny glon?
Pozdrawiam serdecznie grupe i forumowiczów.
|
|