Aquael Glossy i rozbudowa oświetlenia- prośba o opinie - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Aquael Glossy i rozbudowa oświetlenia- prośba o opinie

Liczba wyświetleń: 1371·Odpowiedzi: 3
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Zaloguj się, aby zmienić widok
ArturI Cegłów
Witam zdecydowałem się na zakup Aquael Glossy 80x35x55cm [wys].
Przekonał mnie design akwarium.
Pod pokrywą znajduje się jednak tylko oświetlenie LED 2x12W. Jest to dla mnie wielka niewiadoma, wiem jednak że trzeba będzie dołożyć Watów. Ze względu na wymiary akwa optymalne bedzie według mnie 2x28W t5. Taka rozbudowa nie jest dla mnie problemem.

Akwarium ma być roślinne - o CO2 i filtrację zadbam więc o to nie pytajcie ;P
Nie potrzebuję jednak rozpędzonego HT z współczynnikiem 1,5W światła na litr wody... Podstawą będą mchy i rośliny wolnorosnące, marzy mi się jednak też trawniczek z Micranthemum Monte Carlo bo ostatnio dobrze sobie z nim radzę [przy 0,75W/L].

I teraz pytania:
Co myślicie o samym oświetleniu LED z Aquael Glossy?
Czy połączenie o jakim piszę 24W LED + 56W T5 w akwarium 150L o takiej wysokości POZWOLI NA HODOWLĘ ŚREDNIO WYMAGAJĄCYCH ROŚLIN +trawnik?
A może przychodzi Wam do głowy jeszcze inne rozwiązanie?

Dzięki za opinie. Chciałym rozważyć wszystkie za i przeciw nim dokonam wcale nie tanich zakupów...

ArturI
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Cegłów

Piotr Baszucki Nowa Ruda
Tak, śmiało dokładaj, jeśli będzie za jasno - zawsze możesz sterować świetlówkami oddzielnie (wyłączać na wieczór).
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

mud
Jeżeli zastanawiasz się nad 2x28w t5 to lepiej wstawić 2x35w t5. Będziesz miał boki doświetlone, a świetlówka spokojnie wejdzie.

mud
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Wg mnie to co masz wystarczy dla średnio wymagających roślin, problemem może być trawnik ale nie wiem jak zachowuje się Monte Carlo przy mniejszej ilości światła, moim zdaniem powinieneś pozostać przy oświetleniu aquaela, mają w ofercie też moduły led o barwie bardziej odpowiadającej roślinom czyli około 8500 Kelvinów, wydaje mi się ze 3 listwy po 12 W w Ledach powinny pociągnąć to co sobie planujesz, sam mam ten zestaw tylko nieodpalony i światła wcale nie jest w nim strasznie mało, pod microzoria, anubiasy czy mniej światłolubne rośliny spokojnie wystarczy, nawet z ludwigią mini superred możesz spróbować bo ona też nie potrzebuje nie wiadomo czego.

kaboom
Ranga: Aktywny użytkownik

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

20260606_164644.jpg

Zamiana oświetlenia w akwarium Juwel

Zbigniew w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 1861
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte? Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq. Czy ...

Aquael Leddy Slim BT - inteligentne belki LED z WRGB i UV-A

Piotr Baszucki w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1489
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/aquael-leddy-slim-bt-inteligentne-belki-led-z-wrgb-i-uv-a_1_intro.jpg Nowa generacja kultowych belek Aquaela. Aquael zaprezentował nową linię oświ...

Aquael SELVA - mini terrarium ze sterowanym oświetleniem WRGB

Piotr Baszucki · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/aquael-selva-mini-terrarium-ze-sterowanym-oswietleniem-wrgb_1_intro.jpg Polski producent rozszerza ofertę o terrarystykę. Marka Aquael wprowadziła...
129611 Ultra Slim 60_13.jpg

Lampy AquaEl Ultra Slim - nowość

Piotr Baszucki w Oświetlenie · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 25876
129611 Ultra Slim 60_13.jpg Aquael wypuścił kolejną nowość - lampy Ultra Slim, w załączniku udostępniłem Wam instrukcję i fotki. Poniżej opis producenta: UltraSlim Światło jest niezbędnym czynniki...
suwaki lampa.jpg

Pomoc w ustawieniu oswietlenia

kajnia w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2747
Witam, posiadam lampę Chihiros Led Rgb C II Serie 20-36Cm 20W, oraz akwarium 22L 36x22x28cm. W akwarium posadziłem Micranthemum tweediei Monte Carlo (in-vitro) i Rotala rotundifolia BLOOD RED (in-vitr...
YouTube

Film "Porównanie oświetlenia"

Jacek Pawłowski w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2537
Hej Jeśli jesteś ciekawy jak świecą topowe marki to obejrzyj te porównanie. &t=?si=9eszQrLYDkU5Ifdu

Sinkor maister opinie

ravenice8888 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 4522
Witam. Ktoś może posiada i się wypowie na temat Sinkor Maister.

Upgrade oświetlenia DIY - Power Led >>>> Samsung Bridgelux

biju w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1092
Witam Szanowne Grono :) Noszę się z zamiarem upgradu mojego oświetlenia. Akwa to high tech o wym 200x40x60 Wtej chwili oświetla go belka na profilu 160 mm długa na 180 cm a na niej 88 power led 3...

Oświetlenie do 200l Aquael Optiset - prośba o radę

lukaszsz w Oświetlenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3371
Dzień dobry. Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie. Na ten moment mam: 1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm 2. Diversa LED Expert ...

Oświetlenie - Aquael vs Chihiros

arkadiuszsroka3 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3413
Cześć Planuje założyć zbiornik HT, wysokość koło 45cm. Zastanawiam się nad kilkoma lampami. Najpierw był spór pomiędzy Aquael Ultra Slim a Chihiros WRGB ultra slim. Wybrałem Chihiros ale potem ...

Statystyki

Ten temat przegląda 520 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570933
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36922

•  Najnowszy użytkownik: wiewiórka_małkowicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 520 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.