Reaktor CO2 jakie elementy?
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Witam. Czy ktoś może mi wypisać jakie elementy potrzebuje,żeby zbudować reaktor do CO2? Wiem,że filtr narurowy jest potrzebny i złączki. Zakupy raczej będę robił,więc chciałbym wiedzieć co zamówić... Różnica między spiekiem a reaktorem? Spiek+prąd wody z filtra=pełno bąbelków w wodzie,wygląda jak gazowana. Reaktor+prąd wody z filtra=super wygląd bomblujących roślin i nie ma efektu gazowanej wody W jakim stopniu reaktor ogranicza przepływ wody,mam Tetra EX600 Plus Pozdrawiam!!
-
IronBody14
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Andrychów
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Witam można jeszcze tak: u mnie sprawuje się świetnie, jasna rurka jest od filtra podaje wodę od góry aby dawała opór CO2 i od dołu czarna do aqwa.
-
piotreksliwa11
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Mięrzyrzecz
W ktora strone leci woda w tym reaktorze. Z gory do dolu
-

risen28
●
- Ranga: Stały bywalec
Link który podał Piotr fajnie wszystko jest ogarnięte, ja mam podobnie jednak bez grzałki i sprawdza się dobrze. Choć denerwujące jest chlupanie wody w reaktorze szczególnie gdy chcemy zasnąć. Dlatego u siebie o 20 wyłączam CO2 bo nie mogę spać ( reaktor stoi za szafką ).
-

Rafik25
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Radzymin
Tak CO2 lecąc od dołu napotyka na opór wody lecącej w reaktorze od góry co powoduje że gaz nie jest zabierany od razu do aqwa tylko kotłując się w reaktorze tam zostaje rozpuszczony i rozbity na malutkie bąbelki.
-
piotreksliwa11
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Rafik25. Sprobuj zmnieszyc ilość gazu jak robi Ci sie poduszka. Wygląda na to że gazu jest za dużo, albo za słaby przepływ w filtrze.
-
slipknot1989
●
Kolega ma rację w moim reaktorze przy zbyt obfitym podawaniu CO2 w rurce robiło się 3 cm. wolnej przestrzeni i słychać było jak by woda gdzieś wyciekała, musiałem wypuszczać gaz odpowietrznikiem.
-
piotreksliwa11
●
Zmontuje ten reaktor do CO2,bo mój szklany dyfuzor już zaczyna puszczać coraz większe bąble i przez to gaz ucieka w atmosfere... Niepotrzebna strata gazu 
-
IronBody14
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Andrychów
U mnie podaję dużo gazu ale nigdy nie robi się większa poduszka żeby było widać ją spod niebieskiej pokrywy. A i tak ledwo daję radę zagazować na ~25ppm CO2. Dlatego musi lecieć dużo gazu. Filtr do jbl e900.
-

Rafik25
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Radzymin
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
Witam
Ktoś używa tego reaktora ?
Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija .
Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam
Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...
Dzień dobry Drodzy Forumowicze,
Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...
Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu).
Pomyslalem przy okazji o ...
|
|