Akwarium jako hobby rodzinne.
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam wszystkich. Ostatnio zastanawiałem się jak to jest z tym akwarium. Mamy zbiornik który stara się być dekoracją wnętrza naszego domu, kawałkiem żywej natury. Jest czymś co nas interesuje pochłania i fascynuje.Ale czy tylko was czy całą resztę domowników? U mnie żona często robi podmiany, przycinkę , podaję nawozy, jest w stanie spokojnie poprowadzić zbiornik. Jednym słowem podziela i popiera moje hobby. I tu pytanie do Was jak to jest w waszym przypadku czy akwarium stało się częścią rodzinnego hobby?
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
U moich domowników wszystko sprowadza się do: "wow" "fajne" itp. itd tylko oglądają 
-

87Brad87
●
- Miasto: Ruda Śląska
Czasami jak wyjeżdżam na 1-2 m-ce,to mama karmi,podaje nawozy i czasami przytnie Rotale.Nic więcej!.
Reszta,tzn.siostra z córką,tylko się zachwycają jak wpadną do mnie w odwiedziny.
Niestety cała reszta zostaje w moich rękach!.
-

tomaszsu75
●
- Miasto: Wrocław
No ja sie tylko sprzętem zajmuje od strony technicznej, resztę konkubina ogarnia:)
-
grzeniu 73
●
- Ranga: Znający temat
grzeniu 73 napisał(a):No ja sie tylko sprzętem zajmuje od strony technicznej, resztę konkubina ogarnia:)
Butlę Co2 ja ładuję  ale kubełek już spokojnie wyczyści i zainstaluje.  Ps.Nawozy w sobotę i niedziele rano też podaję bo ja często gęsto lubię pospać 
Ostatnio edytowano 29 mar 2015, 22:09 przez weder, łącznie edytowano 2 razy
-

weder
●
No to u mnie ma gorzej,bo ja rzadko w domu bywam:)
-
grzeniu 73
●
Dobra sprawa jak się ma w domu kogoś na kim można polegać w kwestii akwarium. Bo czasami nieumiejętna pomoc może być opłakana w skutkach A jak się ma sytuacja w domu w którym są dzieci, czy podpatrują się z ciekawością hobby taty lub mamy? W moim przypadku akwarium zostało wyniesione właśnie z domu ojciec miał i ma do tej pory LT.
-

weder
●
Ja powiem tak. Podczas pobytu w delegacji na początku był problem ale z czasem żona opanowała temat do takiego stopnia że mogę na niej polegać. A teraz najbardziej się obawiam małego łobuziaka który ma 1,7 roku i bardzo się interesuje wężykami,zaworkami itd i stukaniem ręką w samo szkło które ma 450L.
-

dadors
●
- Miasto: Iława
U mnie to niestety tylko Ja się zajmuję,ale gdybym wytłumaczył co i jak nawozy by podali 
-

kakarot
●
- Miasto: Kraków
żonie się podoba syn często ustawia ludziki przed akwarium ale koszty niestety ukrywam 
-

hate
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Edinburgh
z powodu mojej pracy bardzo czesto nie ma mnie w domu wiec wszystko jest na glowie mojej zony.nawozenie ,przycinka,podmiany i (czego ja nie lubie a ona ma na tym punkcie obsesje)czyszczenie szyb z nalotu.widze po niej,ze zaczyna sprawiac jej przyjemnosc opieka nad akwarium zapewnie dlatego,ze widac efekty jej pracy.akwa jest zawsze w idealnym stanie co do dzieci to corce najbardziej podobaja sie rybki i krewetki i to tylko przez momet jak dokupie jakies nowe.
-
maciek rusznica
●
- Ranga: Poznaje temat
U mnie cała pomoc rodziny ogranicza się do pomocy przy wymianie wody - ktoś musi "pociągnąć rurę" rozciągniętą z sypialni do łazienki  Żona bardzo chętnie doradza, jakie rybki by jeszcze widziała w akwarium, ograniczając się do opisu kolorystycznego - gatunków nie zna  Aaaa, zapomniałbym - rodzina pełni u mnie rolę systemu wczesnego ostrzegania o glonach... jak tylko jakaś kropeczka na szybie się pojawi, to zaraz po mnie "jeżdżą", że porządku w akwa nie trzymam 
akwarystyka - szkoła cierpliwości
-

djmk
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Gdańsk
U mnie pomoc rodzinna ogranicza się do "nie przeszkadzania" w pracach serwisowych:). A tak poważnie, żona lubi podziwiać efekt końcowy jako kawałek natury w domu, w całą resztę nie próbuje się zagłębiać, co oczywiście rozumiem:). Ponieważ ja również w pasjach żony lubię podziwiać efekt końcowy, ale w szczegóły nawet przez myśl mi nie przeszło by wchodzić haha, i to się nazywa równowaga w naturze:).
-

Pita
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
U mojej rodziny akwarium budzi podziw i zainteresowanie. Często z żoną wypoczywamy przy nim, ale pielęgnuje je osobiście choć jestem pewien, że gdybym wytłumaczył jej co i jak to dała by rade. Ogólnie wole wszystko robić sam bo jakoś osobom trzecim nie ufam. Mimo wszystko jestem wdzięczny żonie, że nie przeszkadza mi w pracach i nie marudzi przy zakupach 
-
Tarzanboy
●
- Miasto: Gliwice
A ja słyszę często: Znowu coś kupic musiałeś do akwarium,to kosztuje nas podobnie jak utrzymanie samochodu!....więc nie wiem czy podziela moje hobby;)
-
radekhk
●
Tarzanboy napisał(a):U mojej rodziny akwarium budzi podziw i zainteresowanie. Często z żoną wypoczywamy przy nim, ale pielęgnuje je osobiście choć jestem pewien, że gdybym wytłumaczył jej co i jak to dała by rade. Ogólnie wole wszystko robić sam bo jakoś osobom trzecim nie ufam. Mimo wszystko jestem wdzięczny żonie, że nie przeszkadza mi w pracach i nie marudzi przy zakupach 
Tarzanboy poczeka niech to żona przeczyta to Ci da osobę trzecią 
-

weder
●
dodam od siebie, ze ojciec do każdego mojego akwarium kupiłby mi skalara  jak dotąd kończy się na gadaniu i dobrze.
-

87Brad87
●
87Brad87 napisał(a):dodam od siebie, ze ojciec do każdego mojego akwarium kupiłby mi skalara  jak dotąd kończy się na gadaniu i dobrze.
To jest dobrze widać tata ma chęci. Pogadaj z nim o LED Razor kto wie 
-

weder
●
U mnie wszystko sam robię. A domownicy tylko patrzą na akwarium. Jak bym kogoś poprosił o dawkowanie nawozów lub podmianę pewnie by ogarnęli sytuację. Póki co narazie wole sam to ogarniać. Jak będę miał jakieś wyjazdy to oczywiście małe poduczenie co i jak i było by dobrze.
-

dariuszmachander
●
weder napisał(a):To jest dobrze widać tata ma chęci. Pogadaj z nim o LED Razor kto wie 
Jest tylko mała różnica przy skalarze nawet z odłowu za 150 zł a lampą za 1500 zł  Nawet im nie mówię ile co kosztuje pomimo własnych pieniędzy( pracy) bo nie chcę widzieć palca wskazującego na czole 
-

87Brad87
●
Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu
Ten wątek zawiera 22 odpowiedzi...
i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.
Powiązane tematy
Witam
Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
Witam szanowne grono tego forum.
Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię.
Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu.
Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to
Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki
CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
|
|