|
|
Podłoże aktywne vs ryby kopiące
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Witam, Do tej pory prowadziłem akwaria na bazie ziemi ogrodowej + żwir. Przymierzam się powoli do zmierzenia się z podłożem aktywnym, a że mam w obsadzie kilkanaście kirysów z różnych gatunków, zwracam się do Was z zapytaniem o najcięższe podłoże. Nie chciałbym zastosować podłoża, które przy każdym działaniu moich "kopaczy" pozostawi w toni tuman kurzu. Z tego co wyczytałem na forum, pisano o podłożu CAL Black Earth i uznano je jako ciężkie. Jakieś propozycje od Was ? Pozdrawiam Marek
akwarystyka - szkoła cierpliwości
-

djmk
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Gdańsk
Ja użyłem w swoim dużym ProSoila (też mam kiryski - 8 szt.). Czasami się zdarza,że samica Gosse'a jak się wystraszy,to uciekając wzbije lekki tuman kurzu ale tragedii nie ma. Jedynie "jej" facet pełni straż,wylegując się na plaży a reszta w ciągu dnia chowa się w gąszczu roślin.
-

tomaszsu75
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wrocław
- Wspieram stronę kontem Premium
planuje mieć pielęgniczki 2+1 kakadu lub parkę ramireza plus stadko kirysków albinosów, panda, karłowatych, pigmejek w zależności które uda mi się zdobyć. Czy 4 cm piasku do piaskownicy wystarczy czy dać więcej?
-
piotrasta
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
U mnie jest 0,5cm ale wszystko zależy od wystroju.Nie mam pielęgnic,więc tak dużo nie musiałem sypać. Jako piasku na plażę użyłem "akwarystycznego" a nie tego z piaskownicy osiedlowej,bo wiadomo,że tam psy i koty......  .
-

tomaszsu75
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wrocław
- Wspieram stronę kontem Premium
myślę że w castoramie nie wyprowadzają psów i kotów i wogule 
-
piotrasta
●
Powiązane tematy
Hej
Film po niemiecku.
Stefan wyjaśnia jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium, oraz czym jest podłoże aktywne i jakie ma właściwości. &t=?si=gwXjdWEc5W9LvtRy
Hej
Pięć błędów jakie najczęściej popełniasz przy doborze podłoża do akwarium. Film niestety po niemiecku 😑 ?si=k91iDplkH2m0I2RL
Cześć,
Planuję wymienić piasek, który tworzy plażę w moim akwarium, na aktywne podłoże H.E.L.P Advanced Soil. Chciałbym to zrobić bez większego stresu dla ryb i krewetek oraz bez negatywnego wpływu n...
Zapraszam na film.
Uprzedzam, po niemiecku ;-)
Jest zamysł założenia kostki na podłożu aktywnym. Nigdy nie prowadziłem zbiornika na podłożu aktywnym, a wodę ma GH=24. Mogę zejść poprzez dolanie wody RO powiedzmy do GH=18 lecz nie mam ochoty zabawy...
Pisałem o tym w swoim wątku, ale może zapytam jeszcze tutaj. Pytanie bardziej do osób które to wykonały a nie dla teoretyków. Chodzi mi o o podłoże aktywne w wersji super powder 1-2mm pod spód a na to...
Cześć, chce założyć małe akwarium żeby trzymać tam bystrzyki Amandy plus jakieś krewetki. Chce utrzymać ph w okolicy 6,5 ale bez co2. Jakie podłoże aktywne byście polecili? Nie chcę podłoża aktywnego ...
Cześć, mam małe krewetkarium na podłożu aqua art shrimp sand założone miesiąc temu. Po miesiącu kh zbija mi ciągle do 0. A chce trzymać na nim neocaridina więc KH chce na poziomie 3. Jak długo takie p...
Mam 10kg podloża Yokuchi Jiban soil. Czy tego typu podłoże nadaje się do paludarium? A może trzymać się typowo akwarystycznych zastosowań?
Cześć, czy wedlug was zastosowanie żwirku i pod niego jakiegoś rodzaju kapsułek nawozowych może dać podobny efekt jak podłoże aktywne? Pytanie takie dlatego ze chce wystartować akwarium ale bez co2 i ...
|
|