Witam! Muszę zapytać Was bardziej doświadczonych akwarystów o poradę. obecnie mam 240l które bardzo dobrze sobie hula ale będę sie niebawem przeprowadzał...
Nadażyła mi się okazja kupna 600l w baaardzo okazyjnej cenie z sumpem 120cm i oświetleniem HQI 2x70W + 10w jaki led...
Otóż mój problem jest taki iż jest to dość nietypowe akwarium dla rośliniaka.. 165x55x65 cm :/ i to właśnie ten problem 65cm wysokie... są do tego te lampy HQI ale one są w belce co nie bardzo mi się podoba... wolałbym zabudować akwa pokrywą jaką mam obecnie.. jestem z niej bardzo zadowolony.. oczywiście DIY z 4x54w.
czy macie pomysł na jakieś inne oświetlenie tego zbiorniczka:) bo wiadomo zwykłe t5 nie doświetlą dna,, już nie mówiąc o kosztach prądu.. myślałem nad ledami ale za chiny nie mam pojęcia jak je dobrać, jakie barwy itp
Po całym dniu w poszukiwaniu rozwiązania doszedłem do power ledów, czy znajdzie się ktoś chętny by pomóc mi w dobraniu odpowiedniej ilości/mocy/siły tego oto oświetlenia??
podjąłem już decyzje wykonania pokrywy ze sklejki, a w niej oto wlasnie te diody
Nie jestem pewny żeby power ledy dały radę przy takiej wysokości zbiornika.. Pomyśl może o halogenach ledowych, tak zwanych naświetlaczy, są dość płaskie więc w pokrywę DIY je zmieścisz tyle że będziesz musiał zamontować wentylatory żeby odprowadzały ciepło z pod pokrywy.
no właśnie tak szukam i szukam rozwiązania i natrafilem na aledrogo na power ledy 30w takie wlasnie chyba montuje sie w naswietlaczach o ktorych piszesz.. ale 160zł 1szt szukam dalej i czekam na Wasze pomysły.
Dadzą dadzą. W galerii kakarota moja lampa świeci od podłoża jakieś 90cm i spokojnie dno jest oświetlone, a większość światła zasłania filek. Kolory trochę przekłamane.
mar2509 napisał(a):Nie jestem pewny żeby power ledy dały radę przy takiej wysokości zbiornika.. Pomyśl może o halogenach ledowych, tak zwanych naświetlaczy, są dość płaskie więc w pokrywę DIY je zmieścisz tyle że będziesz musiał zamontować wentylatory żeby odprowadzały ciepło z pod pokrywy.
Tak sie zastanawiam czy wiesz jakie ledy sa własnie w tych halognach ledowych..??
A do autora tematu.. zastanów się nad tą pokrywą skoro masz juz gotową lampę.. miałem pokrywe i nigdy juz do niej nie wróce.. 4 x 54 w tym litrazu mozesz sobie zrobic LT, zreszta z tymi hqi tez..
Troszeczkę źle mnie zrozumiałeś. 4x54 mam w 240l, która z całym zestawem wędruje do znajomego a ja przechodzę na tą 600, wiem że te HQI to za mało, gość tam trzymał piasek i jakąś pielęgnice, ja chcę coś posadzić, a pokrywa będzie robiona nowa, to tylko kwestia gustu. Po prostu bardziej mi się podoba zamknięty baniak stąd też szukam porady dotyczącej oświetlenia led bo HQI musi być ponad zbiornikiem z tego co się doczytałem,
No właśnie znalazłem power ledy o mocy 70W coś o takiej nazwie Power Integrated 70W 6000-6500K H-1 za 45zł więc ten koszt nie byłby aż tak ogromny, dodam że kupuje to akwa w mega okazyjnej cenie 900zł przednia szyba opti white klejone 8 mcy temu, do tego sump z pompą + stelaż stalowy + jakies tam korzenie etc + 2 te lampy 70w HQI i do tego 2 x 10w naswietlacze led
Witaj ravrav. Problemu nie ma czytam i czytam, do ogarnięcia.. choć im więcej sie czyta tym człowiek głupszy jakiś i już sam nie wie na co się zdecydować:) wiem, że też lubicie cudować z baniakami więc pytam o opinie co omijać szerokim łukiem a nad czym warto pomyśleć, i tak też udowodniłeś mi, że power ledy jak najbardziej mogą być w 65cm wysokim akwa
mxel87 napisał(a):No właśnie znalazłem power ledy o mocy 70W coś o takiej nazwie Power Integrated 70W 6000-6500K H-1 za 45zł więc ten koszt nie byłby aż tak ogromny, dodam że kupuje to akwa w mega okazyjnej cenie 900zł przednia szyba opti white klejone 8 mcy temu, do tego sump z pompą + stelaż stalowy + jakies tam korzenie etc + 2 te lampy 70w HQI i do tego 2 x 10w naswietlacze led
Nieźle, ja chyba też wybiorę te 1-5w ze względu na ciepło i ten rozstaw, łatwiej będzie oświetlić boki, co do samych ledów zobaczę jutro co mi poleci znajomy, ma sklep właśnie tylko z ledami, a że zostawiam u niego nie raz troche kasy klientów to może mi coś poleci w dobrej cenie.
Czy rozwiązałeś problem zasilacza?? mi pomoże to wszystko poskładać do kupy znajomy elektronik, już wstępnie z nim gadałem to mówił coś, że zrobi mi zasilacz właśnie z regulowanym napięciem by nie świecić pełną mocą. ew, mogę z nim zagadać by zrobił i dla Ciebie.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 202 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej