jaka odleglosc swietlowi od lustra wody ?? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

jaka odleglosc swietlowi od lustra wody ??

Liczba wyświetleń: 2081·Odpowiedzi: 2
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam zamontowalem 4swietlowki w akwarium 135X50x55 na wysokosci okolo 1cm od lustra woy. Po jakis 2 godzinach temperatura wody w akwarium podniosla sie o 4stopnie.
W jakiej odleglosci macie zainstalowane swietlowki.
Pozdrowienia
Piotrek

Piotrek

11 paź 2003, 23:10   (#2)  

W obecnym mam około 10cm ale to stanowczo za dużo,obecnie robie nową pokrywe do nowego akwa i napewno nie dam więcej niż 4cm-zobacze ile będę mógł dać-postaram się jak najbliżej ale nie wiem na jakiej wysokości będą poprzeczki.
Ps. Grzałka z termostatem powinna rozwiązywać problem,chyba że masz powyżej 26 C w pomieszczeniu :lol:

Sebastian Stopinski
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Jawor

Marcin Baranowski Białystok

12 paź 2003, 15:58   (#3)  

Odległość świetlówek od wody IMHO nie ma desydującego wpływu na nagrzewanie się wody. Za to gdy rury są blisko powierzchni są mniejsze straty światła. Jeżeli temperatura jest za wysoka polecam zamontowanie w pokrywie wiatraków od zasilacza komputerowego lub procesora w przypadku mniejszych akwariów.

Marcin Baranowski
Ranga: Moderator

Miasto: Białystok

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

DSCN2297.JPG

Jaka to wtyczka?

j666 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5539
Mam lampę z osobnym zasilaczem "cegiełką" i sterownikiem. Zasilacz 24 V łączy się ze sterownikiem kablem za pomocą wtyczki i kontrwtyczki ( gniazda ), na oko uszczelnianych ( części z gumy i...
YouTube

Jaka lampa do 100l, 80x35x40

Adam1476 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4726
Hej, proszę o podpowiedź jaką lampę LED do kwoty ok 1000 zł do typowo roślinnego akwarium 100l 80x35x40, podłoże aktywne, CO2, nawożenie. Mam aktualnie Chihiros RGB60 i chce ja wymienić. Mam możliwość...

jaka najlepsza taśma ledowa do oświetlenia?

Mr_Teaaa w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2689
Mam akwarium o wymiarach 100x30x30 Zamierzam w nim trzymać gupiki i średnio wymagające rośliny Chciałbym budżetowo zrobić oświetlenie do akwarium stąd moje pytanie: Jakie jest najlepsza taśma ledowa...

Ile lumenów na litr wody w akwarium?

Evanthas w Oświetlenie · Odpowiedzi: 79 · Wyświetlenia: 105536
Witam, chciałbym się dowiedzieć ile w akwarium roślinnym powinno być lumenów na jeden litr. Zakupiłem lampkę diversa led intenso 10,1w i jestem trochę przerażony bo wychodzi mi 26 lumenów na litr....

Jaka belka do akwarium 54l

Janaski w Oświetlenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 6851
Tak jak w tytule, chciałabym prosić o pomoc w wybraniu dobrego i odpowiedniego oświetlenia do akwarium roślinnego. Zbiornik póki co wygląda słabo. Zalany 2 tygodnie temu. Trawa nie chce w ogóle ruszyć...

Wysokość belki na taflą wody?

JaroGL w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1917
Witam Niedługo stawiam nowy zbiornik i będę tam miał świetlówki T5 4x80W. Na jakiej wysokości umieścić oświetlenie? Zbiornik ma być otwarty. Planowałem ok. 10 - 15 cm, ale widziałem, że niektórzy mont...

Jaka świetiówka

darek8585 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1288
Witam.Jaką inną tańszą świetlówką można zastąpić arcadie plant pro :roll:

Jaka moc oswietlenia led do akwarium 39 l

Zibi2019 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2309
Witam Proszę o pomoc w wyborze belki led do akwrium 45x25x35 39l brutto. Zastanawiam się nad belką Chihiros A251 15W 2350 lumenow. Akwarium będzie w stylu Iwagumi, rosliny trawnikowe typu maly heniek ...

Jaka świetlówka t8 do 72l LT

Paulaa w Oświetlenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2952
Witam. Posiadam zbiornik 72l na ziemi ogrodowej, typowy lt. W standardowej pokrywie obecnie świecą dwie świetlówki LED (takie:https://archiwum.allegro.pl/oferta/oswietlenie-led-do-akwarium-50-cm-5630-...

Jaką świetlówkę dobrać do istniejącego oświetlenia

rolllooo w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1416
Witam, mam pytanie do bardziej doświadczonych graczy akwariowego świata. Mam obecnie dwie belko-świetlówki ledowe Leddy Retro Fit Tube sunny od aquela w wersji 6500K 1650 lm 16W https://www.aquael.pl/...

Statystyki

Ten temat przegląda 376 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570949
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 376 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.