|
|
Problem z pływającym pyłem / kurzem prośba o porady
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Witam, 04-03-2015 założyłem po wielu latach nowy zbiornik 360 l Akwarium z szczelną pokrywą i oświetleniem 4 x 39w (2x 6500K i 2x 10000K) Baniak założony w zamyśle Low Tech w moim przypadku na ziemi ogrodowej oraz na gorę żwirek ceramiczny 2-4mm jako filtracja działa JBL e1901 z wkładami licząc od dołu zeolit +wata oddzielająca od kolejnego koszyczka kulki ceramiczne JBL włóknina filtracyjna jako wypełnienie reszty wkładów Po kilku dniach od zalania zbiornika obsadzonego roślinami, w toni wodnej pojawił się pływający "kurz" - białe drobinki których nie da się uchwycić aparatem, jednak są bardzo widoczne gołym okiem - niestety. Przekopałem bardzo dużo wątków na ten temat, każdy mówił o jak najdrobniejszej włókninie filtracyjnej - od tygodnia zbiornik na takiej pracuje, zmieniana jest co kilka dni. wodę podmieniam na razie co 5 dni w ilości 1/3 na kranówkę. jednak efekt zakurzonej wody pozostaje bez jakiejkolwiek zmiany :/ Przekopując się przez kolejne fora znalazłem informacje o preparacie azoo cloudy treatment - w opisie wspomaga rozwój bakterii nitro filtracyjnych oczyszcza wodę etc. dolałem tego specyfiku i po 2 dniach bez zmian - ręce mi opadają... Bardzo proszę o jakie kolwiek możliwości walki z tym pyłem. z góry dziękuję za pomoc poniżej foto zbiornika
-

pawlik123
●
- Ranga: Początkujący
Lej na starcie do wody przy każdej podmianie bakterie nitryfikacyjne np seria bio nitrivec. Jeżeli czyścisz włókninę bądz też gąbkę to rób to tylko w wodzie z akwarium, broń boże pod bieżącą wodą z kranu bo zabijasz wtedy korzystne bakterie które sobie z takim zmętnieniem wody poradzą. Jest to dość częsty efekt przy starcie nowego zbiornika, z reguły po czasie kiedy akwarium zacznie dojrzewać woda wykrystalizuje się sama.
-

Matrial
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Poznań
na razie zakładałem po prostu nową włókninę, przy każdej podmianie jak piszesz lałem bakterie TROPICAL BACTO-ACTIVE,
zastanawiam się nad założeniem po prostu gąbki jeszcze na turbo 750-tkę którą na razie wyjąłem bo cyrkulacja wody i tak jest bardzo duża przez JBL-a i deszczownię,
a jak nie to widać pozostaje czekać i dolewać bakterii...
jak to mówią "w akwarystyce najważniejsza jest cierpliwość"
-

pawlik123
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Czy mi się wydaje? Masz błonę białkową? Bo jeśli tak, to ona jest sprawcą "bałaganu".
-

msnolan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Pisz
-
jest delikatna mgiełka na tafli wody na początku było tego więcej po zalaniu zbiornika ale przy podmianie wody ściągnąłem to z powierzchni teraz jak pisałem jest to bardzo delikatna mgiełka. a jeśli było by to ta "błona bakteryjna" jak z tym walczyć i co może to powodować ?
-

pawlik123
●
Najlepszy jest filtr wyposażony w skimmer, lub niezależny skimmer który będzie zbierał z powierzchni wody nadmiar kurzu i tej błony bakteryjnej. Ja z tym tematem mam notorycznie problem w mojej otwartej 112l dlatego dzisiaj czekam za kurierem i montuje Eheima Skim 350 który mam nadzieję rozprawi się z tym raz na zawsze
-

Matrial
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Poznań
Błona białkowa jest rozbijana przez deszczownię na małe drobiny - stąd "kurz" i walka z wiatrakami. Wypróbowałem różnego raju specyfiki, w tym Azoo Protein Remover, wodę utlenioną, "bakterie" w dużej ilości. Ale błona wracała jak bumerang. Najskuteczniejszym rozwiązaniem jest zakup skimmera, lub Molinezje - są bardzo skuteczne @Matrial, będzie Pan zadowolony 
-

msnolan
●
-
dzięki za info i chęć pomocy  zobaczę czy ta zawiesina będzie się utrzymywać do końca tygodnia jeśli tak zainwestuje w skimer na razie nie chciałem tego dokładać bo mam rośliny pływające, ale jeśli to może być przyczyną syfu mówi się trudno
-

pawlik123
●
Molinezje pasowałby do tego zbiornika, tańsze i prądu nie pobierają 
-

msnolan
●
-
zastanawiam sie pare lat temu jak miałem 100 l typowy zbiornik żyworódek ceniłem czarne księżyce, jednak teraz z sporo większym baniakiem nie chce walić tam wszystkiego co popadnie a wiem że molinezje będą miały bufet na roślinach które chciałbym mieć w dobrej kondycji w zamyśle maja się ładnie rozrosnąć i stworzyć żywy busz  obsada którą chce tam zagnieździć to : 4 x kirysy sterby 4 x kirys CORYDORAS 6 x otosków 3 x zbrojnik niebieski 25 x razbora hengela 25 x neon inessa i by jednak coś żyworodnego zachować kilka sztuk gupika endlera  co o takim połączeniu myslicie ?
-

pawlik123
●
msnolan napisał(a):Molinezje pasowałby do tego zbiornika, tańsze i prądu nie pobierają 
Potwierdzam  4 duże samce w 112l. Woda kryształ 
-

7keys
●
- Ranga: Poznaje temat
Powiązane tematy
Hej, piszę tutaj ponieważ nie mogę sobie poradzić z mleczną wodą w moim zbiorniku, powoli tracę cierpliwość już, a więc kilka słów o moim zbiorku.
Gdy wleje Tetra Crystal Water woda klaruję się na 1 d...
witam,
Mam taki problem, mianowicie co jakiś czas zaczyna mi buczeć pompa w filtrze RO, tak sądze, że to ona, bo dźwięk sie niesie, pomimo, że wyciągnę wtykę z gniazda ona i tak buczy, nie rozumiem ja...
Witam!
Mam problem z filtrem zewnętrznym eheim 2026 - ogólnie filtr kiedyś kiedyś tam działał przy akwarium 200L, później parę lat leżał na strychu nie używany, wyciągnąłem go po tych latach, od razu...
Cześć,
Moja 60-tka jest obsługiwana przez filtr kubełkowy Sunsun HW-604B. Od niedawna (po 8 miesiącach od zakupu) filtr zaczął głośniej pracować - tak jakby terkotał. Po odłączeniu filtra od zasilania...
Dzisiaj otrzymałem paczkę bio ceramiki z pewnego znanego sklepu akwarystycznego. Problem polega na tym po przepłukaniu wodą RO i włożeniu do filtra w ciągu 12h pH podskoczyło mi z 5,8 na 7,5. Jest sza...
Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum :)
Zakupiłem filtr Tetra EX-800 Plus - akwarium 54l.
Będę wdzięczny za wszystkie porady co do eksploatacji filtra aby długo i bezawaryjnie służył.
Poz...
Witam. Jak w temacie.
Czy ktoś używał tej rurki ze skimmerem ?
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/skimmery/rurka-ssaca-stali-nierdzewnej-16/22mm-47cm-skimmer-p-27672.html
Potrzebuję do sw...
Jeśli ktoś ma unimaxa 250 to proszę o opinię. Znalazłem jeden wątek z opiniami o nim z 2009r... Chodzi mi o nową wersję poprawioną bo w tych starszych pękały uszczelki.
Z góry dziękuję.
Witam
Używa ktoś proszę o opinie
SKIMMER POWIERZCHNIOWY FILTR JY-03 300 L/H
Z poprzednim filtrem zewnętrznym (HW-302) poszło jakoś bez problemu, nawet nie pamiętam jak to zrobiłam - 9 lat chodził i pracowałby nadal, ale wirnik zaczęło coś blokować.
Składam nowy (media filtra...
|
|