Deszczownica Tetra ex700 - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Deszczownica Tetra ex700

Liczba wyświetleń: 1039·Odpowiedzi: 2
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Wygląd listy:

17 mar 2015, 23:37 Deszczownica Tetra ex700  (#1)  

Witam, posiadam filtr Tetra ex700. Aktualnie mam podłączoną deszczownice oryginalną zmontowaną z 2 rurek.
Chciałbym zapytać czy jeżeli skrócę ją do 1 rurki to wydajność filtra spadnie (większy opór spowodowany mniejszą ilością otworów wylotowych)
Myślałem żeby ją skrócić ponieważ zajmuje dużo miejsca a ruch wody jest wystarczający.
Może skrócić i rozwiercić otwory?
Wkrótce planuję zmianę fabrycznych przyłączy Tetry na 2 u-rurki wygięte z rurki 12/14mm ponieważ fabryczne maja za duży rozstaw rurek.
Może polecacie coś innego zamiast deszczownicy jako wylot filtra tak aby nie zajmowało dużo miejsca i falowanie było dostateczne?

Miquk
Ranga: Poznaje temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

18 mar 2015, 00:10 Re: Deszczownica Tetra ex700  (#2)  

Ja kupowałem dodatkowe rurki żeby mieć idealną cyrkulację i jednej jeszcze mi brakuje, więc chętnie bym Twoją przygarną.
A tak na poważnie to zrób sobie doświadczenie:
Wyjmij do połowy zaślepkę z deszczowni przy dwóch rurkach (tak żeby była możliwie jak najmniej wciśnięta ale nie wypadała pod ciśnieniem wody), potem tą rurkę z zaślepką podłącz do wylotu (tylko tą) i będziesz znał skalę problemu. Jeżeli filtr ją wywali na drugi koniec akwarium to możesz myśleć o powiększeniu otworów, jeżeli nie to dociśnij zaślepkę i zapomnij o temacie.

kicker

18 mar 2015, 08:33 Re: Deszczownica Tetra ex700  (#3)  

Dzięki :) W sumie to wykonam ten test dzisiaj po południu.

Miquk

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

YouTube

(Film J.angielski) Ten filtr to Tetra - Marineland

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 885
Hej Taka ciekawostka związana z filtrami firm Tetra i Marineland. Filtr Marineland różni się chyba tylko końcówką wylewki wody do akwarium i kolorem. &t=?si=Qp35fZAm18oiP6No
nowe-wersje-ex.jpg

Nowa seria filtrów Tetra EX już dostępna

roslinyakwariowe.pl w Filtracja · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 16801
nowe-wersje-ex.jpg Tetra wprowadziła nowe wersje swoich filtrów zewnętrznych z serii EX. Poprawiono m. in. przepływu wody oraz system otwierania filtra... Czytaj więcej » Zobacz wideo:

Zmiany technologiczne w filtrach Tetra EX

roslinyakwariowe.pl w Filtracja · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 13173
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/artykuly/filtracja/tetra/tetratec-baner.jpg Firma Tetra w odpowiedzi na zgłoszenia akwarystów oraz uwagi opublikowane przez Czytelników Serwisu roslinyakw...

Kubeł Tetra Ex 1200 a 1500

BrzankiZjadłyMiKrewetki w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2353
Witam, czy jest mi wstanie ktoś powiedzieć czy głowica z 1500 będzie pasowała do 1200?

Wybór filtra dylematy Tetra ex700+ vs Fluval 207

JJakubczyk w Filtracja · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 9407
Cześć potrzebuje pomocy. Mam akwarium 60 litrów ib postanowiłem przejść na kubelek. Wstępnie postawiłem na Tyle ex 700 plus i taki zamówiłem i stoi i się kurzy. W międzyczasie część osób poleciła mi F...

Tetra EX 800 Plus + matrix purigen

artxman w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2762
gdzie polecacie wsadzić matrix i purigen w Tex800 ?

Tetra Tec ex600 a ex600 plus

Damian92 w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2333
Witam mam pytanie odnośnie filtra pierwszej generacji tetra ex600 bo stała parę lat i uszczelki spróchniały niestety nic nie można dopasować i pytanie czy ten cały zawór aqastop będzie pasował z nowsz...

Tetra EX-800 Plus - porady na start

artxman w Filtracja · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5116
Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum :) Zakupiłem filtr Tetra EX-800 Plus - akwarium 54l. Będę wdzięczny za wszystkie porady co do eksploatacji filtra aby długo i bezawaryjnie służył. Poz...

Tetra ex 600 Plus na części pierwsze.

skorpino88 w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2855
Witam, niedawno wpadł mi w rączki używany filtr jak w temacie. Z uwagi na parametry będzie mi służył jako filtr mechaniczny w akwarium, ale nie o tym tutaj. Kosz: Plastik przyjemny w dotyku i nie sp...

Filtracja do Tetra Ex600 oraz Ex800

usambara14 w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2683
Witam.Posiadam 2 filtry Tetra Ex600 oraz Ex800,chciałbym wykorzystać Ex600 jako biologiczny a Ex800 mechaniczny. Tu Moje pytanie jakie wkłady do nich wybrać? Pozdrawiam!

Statystyki

Ten temat przegląda 203 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 203 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.