Utricularia graminifolia - czy potrzebuje CO2 - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Utricularia graminifolia - czy potrzebuje CO2

Liczba wyświetleń: 1855·Odpowiedzi: 5
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Wygląd listy:
Czy UTRICULARIA GRAMINIFOLIA wymaga co2 aby prawidłowo rosła ? Czytałem opinie ludzi na innych forach na temat tej rośliny i zdania są podzielone . Jakie jest wasze zdanie ? Akwarium w jakim będzie to iwagumi o wymiarach 60x30 , oświetlenie 24w led ( power ledy ) .

fealsiderc
Ranga: Poznaje temat

Piotr Baszucki Nowa Ruda
Generalnie każda roślina potrzebuje pierwiastka, którym jest węgiel - CO2 to jedna z form jego dostarczenia do tkanek rośliny.

Jeśli chodzi o to czy roślina wymaga dodatkowego dozowania CO2 do akwarium - można spróbować bez tego (o ile masz w nim ryby lub krewetki), ale musisz się liczyć się z tym, że przy wydajnych diodach roślina może mieć problemy z dostarczeniem odpowiedniej ilości węgla w naturalny sposób.

Na Twoim miejscu jeśli nie chcesz mieć wydatków a masz czas - spróbowałbym na kilku sadzonkach - bez dozowania CO2 i kolejny raz z tanią bimbrownią - będziesz wiedział jak roślina aklimatyzuje się w Twoim akwarium.

Jeśli nie chcesz się bawić - od razu montuj CO2, szczególnie jeśli roślina jest z formy in-vitro - łatwiej się przyjmie i będzie lepiej wyglądała w tak nawożonym zbiorniku.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Dzięki Piotr za odpowiedź . Czyli robię co2 .

Ciekaw jestem w ogóle czy uda mi się z tą rośliną .

Miałeś może tą roślinę ? Może podpowiedział byś co jest dla niej najlepsze na starcie ?

fealsiderc

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
U mnie w krewetkarium rośnie od prawie roku bez CO2. Wzrost jest może wolniejszy ale za to bezproblemowy. Do wody leję mineralizator ShrimpNature GH+ i MikRo. Nic więcej. Dodam, że jest to krewetkarium 30l z oświetleniem led 6W.

haraldsson
Ranga: Początkujący

Piotr Baszucki Nowa Ruda
fealsiderc napisał(a):Dzięki Piotr za odpowiedź . Czyli robię co2 .

Ciekaw jestem w ogóle czy uda mi się z tą rośliną .

Miałeś może tą roślinę ? Może podpowiedział byś co jest dla niej najlepsze na starcie ?

Utricularia lubi święty spokój - sadzisz i nie grzebiesz za dużo w jej okolicy.
Cierpliwości i będzie ok :)
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

To będzie jedyna roślina w akwarium także będzie miała spokuj .

Mogli byście jeszcze podpowiedzieć ile kubeczków in vitro kupić ? Zastanawiam się nad 2 kubeczkami .

fealsiderc

Powrót do Sprzątanie

Powiązane tematy

YouTube

Mineralizacja RO w akwarium czy przed podmianą wody

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 48 · Wyświetlenia: 51773
Zapraszam do podpatrzenia kilku wskazówek na najnowszym filmie ekipy Green Aqua z Węgier:
YouTube

Myjka kuchenna czy gąbka Seachem?

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 4624
Zapraszam do obejrzenia filmu Rafała Kozery z Akwa Gadki.
DSC_0623.jpg

Czy mchy lubią dużo światła

marlowe w Sprzątanie · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 20757
Wszystko ładnie rośnie poza mchami, pełno w nich nitek i są takie pociemniałe. Zbiornik 300L. Świecę 0,9W/L i sporo nawoże solami, do tego sporo Co2, wygląda to tak:
1486589141909.jpg

Czy czas na pełne mikro?

baturka w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2385
Witam Jakie są obiawy niedoboru mikro, pytam bo zbiornik 200l ma dwa miesiące, nie ma większych problemów tylko LUDWIGIA MINI RED dostaje małe zniekształcone liście tak jak - coś podobnego do papalony...

Flipper Cleaner czy warto ?

Badman w Sprzątanie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 10154
Odechciało mi się czyścić co kilka dni katą bankomatową szyby, chętnie bym zakupił https://sklep.roslinyakwariowe.pl/czyscik-magnetyczny-flipper-float-nano-szyba-p-40428.html . Ktoś uż...

Stałe PH bez dozowania co2

slawekmokwa1 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 6382
Witam Czy to możliwe ażeby PH w akwarium utrzymywalo się na poziomie . 6.1 Posiadam controller PH ale się nie włącza i nie dozuje co2 W akwarium sama woda RO plus mineralizator Parametry wody GH 6 K...

Sole czy konkretna linia nawozowa?

BurbonL w Sprzątanie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3429
Witam Wracam do akwarystyki po kilkuletniej przerwie. Będę zakładał nowy zbiornik i chcę mieć w nim mchy i rośliny trawnikowe. Zastanawiam się jak podejść dobrze do tematu nawożenia od samego początku...

Czy to pierwotniaki?

apper w Sprzątanie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 7027
Od kilku miesięcy mam problem z klarownością wody. W wodzie pływa dużo czegoś co przypomina kurz/pył. Filtracja nie może tego wyłapać nawet z watą. Te drobinki da się zauważyć gołym okiem. Nie jest to...

Początki z Co2 i nawozami - prośba o poradę

buda102 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5386
Witam Na początek może o moim akwarium: 1. Wymiary akwarium (dł x szer x wys) 80x35x40 2. Moc i rodzaj oświetlenia (ilość WAT, rodzaj światła: T5/T8, HQI) oraz ile godzin jest włączone oświetlenie?...

CO2, rośliny, ryby

Axwell20 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 12393
Witam wszystkim mam problem w moim zbiorniku. Posiadam akwarium 180L, podejrzewam, ze mam okrzemki. Jak się ich pozbyć? P odłoże - Aqua Soil Amazonia ADA N aświetlenie - 2 x 45W 12h (9-21) Co2 sy...

Statystyki

Ten temat przegląda 196 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571617
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 196 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.