Witajcie. Z bratem udało nam się przekabacić rodziców na 126l w salonie o wymiarach 80x35x45cm. Mamy pustkę co do aranżacji i obsady.. Akwarium będzie na dniach zamawiane i do niej szafka. Pierwsze pytanie dotyczy oświetlenia, a mianowicie, czy takowa lampa wystarczy? https://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswiet ... 15360.html Drugie dotyczy filtra. Jaki polecacie? Akwarium ma być odsłonięte, bez pokrywy, wiec powinien być chyba filtr kaskadowy? https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtra ... -3243.html Co do biotopu mamy różne pomysły. Jednym z nich była podwodna łąka + samotne drzewo. Wtedy ławica małych rybek i do tego krewetki. Drugi pomysł to coś w stylu biotopu amazonki, gdzie brat upiera się by była para akara pomarańczowopłetwa, a ja chciałbym mieć parę skalarów... Którą wy byście polecali parę/lub jaką inną? Do nich jakie ryby dobrać? Kiryski, jakieś stadne?
Jeżeli chodzi o oświetlenie to możne być dla wymagających roślin. Natomiast filtr polecałbym JBl e 701 lub e 901 osobiście mam E 1501 i spisuje się rewelacyjnie
Co do obsady, to akwarium jest za małe dla akary czy skalara. Dodatkowo Akary to ryby agresywne, więc trzymanie z nimi innych mniejszych ryb będzie problemowe. Mała ławica będzie słusznym wyborem. Filtry, jak kolega wyżej. Filtry Tetry to też dobry wybór.
Za mały litraż na takie rybki, ja bym zdecydowanie bardziej polecał małe rybki ławicowe, neonki razbory lub jakieś bystrzyki wtedy możesz śmiało wpuścić więcej (20szt) i pięknie to będzie wyglądało. Jeśli chodzi o filtr do akwarium odkrytego to ja bym polecił kubełek np hw-302 kupisz go tanio a sobie spokojnie poradzi z takim litrażem. Nie napisałeś jeszcze nic czy ma być to akwarium na pełnym nawożeniu z butlą CO2 i jakimś substratem czy zwykły LT. Oświetlenie które wybrałeś to raczej do zbiornika LT z mało wymagającymi roślinami
Zwykły LT. To dopiero pierwsze akwarium, pierwszy raz z takim baniakien, i trzeba powoli... Z czasem przyjdzie czas na bardziej zaawansowane techniki. Słyszałem ze jest coś takiego jak co2 w płynie. Czy warto stosować taki preparat by rośliny lepsze warunki miały? Oraz jakie mało wymagające trawnikowe polecacie, bo tego jest tyle... Wolałbym żeby niekoniecznie wyglądała jak trawa
Witam wszystkich,
Chciałbym zaprezentować mój pierwszy baniak
Akwarium
80/35/45-126 l
Światło
2 x 18w Philips TLD 865 (tył) +Aquarelle (środek) i 1 x 18w Philips 840 (przód) tak na ws...
Zbiornik:
Akwarium 70 cm długość 45cm szerokość 40 wysokość
Oświetlenie:
3x18W
1x sylvana grolux 2x day light
Podłoże:
To JBL manado oraz substrat ActiSubstrate
Woda: Kranowa
...
Prezentuję Wam moje akwarium założone (wczoraj) i prowadzone metodą opisaną przez D.Walstad.
Wymiary: 90x35x40, 6mm
Światło: obecnie przy rozruchu 21W 865, docelowo, za około 2 miesiące, 42W (84...
Witam. Chciałbym podzielić się z wami swoim nowym zbiornikiem. W planach było 240l z paletkami co jest w dalszym ciągu moim marzeniem niestety nie stać mnie na utrzymanie tak wielkiego zbiornika więc ...
wybór roślin
Napisałem ten temat ponieważ w dziedzinie akwarystyki orłem nie jestem a szczególnie w temacie roślin.
Jakie polecacie rośliny do 126l.. i w jakich ilościach
Nie chcę sam wybierać rośl...
Witam,
docelowo aranżacja ta nie miała być nigdzie pokazywana (stąd brak tematu i jakichkolwiek zdjęć zaraz po zalaniu itd), no ale ostatnio robiłem zdjęcie dla znajomego i pomyślałem, że jak już s...
Witam...
Zanim jednak przejdziemy do meritum, postanowiłem dać opis jak się należy...
Więc let's go...Akwarium założone 20.12.2009
Zbiornik
80x35x45 .... 126Litrów
Oświetlenie
2x 18W Osram...
Statystyki
Ten temat przegląda 345 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571008
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 345 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej