Biotop Papui i Nowej Gwinei
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Cześć. Niedługo będę stawiał biotopowy zbiornik z tęczankami lub modrookami - szukam roślin do niego. Na bank będą microsoria na korzeniu, będzie salwinia, pewnie też kryptokoryna orzęsiona. Co jeszcze rośnie w tym rejonie? Jakieś trawki? Wiem, że Valisneria w największej swojej odmianie, ale moze coś mniejszego?
-
Strange69
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
biotopowo Azja południowo-wschodnia to min: różne gatunki kryptokoryny, limnophili, higrophili, barklaje, nużańce, lotosy, paprotnice, mchy, bucephalandra. Co do trawnika to nic poza za marsilea hirsuata nie przychodzi mi do głowy (ona występuje od Azji południowo-wschodniej po Australię).
-

rafahgd
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Möckmühl
Ale nie suzkam rośłin z szeroko pojętej Azji tylko konkretnie z Papui i Nowej Gwinei  Wiem, że na bank microsoria, wiem, że zwartka orzęsiona. Jakie jeszcze gatunki zwartek albo innych rolsin? Które konkretnie lotosy rosną na Papui?
-
Strange69
●
Ze strony mongabay ++++++++++++++++ New Guinea River ++++++++++++++++ New Guinea has fish fauna unlike that of Southeast Asia. New Guinea's fish most resemble those of Australia for good reason, millions of years ago they were part of the same land mass. The dominant species in the aquarium trade from New Guinea are Rainbowfish. WATER: pH 6.5-7.1, 4-8 dH, 75-77 F (23-25 C) TANK: A tank with large open swimming areas is suggested for rainbowfish. The tank should have areas of dense vegetation and bright lighting. Use a sand substrate. PLANTS: Vallisneria, Aponogeton, Ceratopteris, BolbitisFISH: Rainbowfish, Gobies, Australian Arowana, Arius catfish Read more at http://fish.mongabay.com/biotope_new_gu ... eymsfV3.99
-

MarioMarina
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Siedlce
Znam i guzik wiarygodne. Bolbitis w Papui? Chyba nie 
-
Strange69
●
To spróbuj na rainbowfish.info w zakładce biotope information/ plants. Innych źródeł nie znam.
-

MarioMarina
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Siedlce
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
W Papui / Nowej Gwinei na na pewno występują: - Blyxa aubertii, - Blyxa novoguineensis, - Bolbitis heteroclita, - Marsilea crenata, - Aponogeton loriae , - Aponogeton womersleyi, - Cryptocoryne ciliata, - Cryptocoryne versteegii, - Cryptocoryne Wendtii Green, - Ceratopteris thalictroides, - Vallisneria gigantea, - Eusteralis stellata, - Limnophila sp. Vietnam, - Microsorum pteropus Co do lotosów, w tamtych rejonach występuje Nelumbo nucifera Gaertn., jednak jest on zbyt duży do akwarium. Pozdrawiam 
-

rafahgd
●
Strange69 napisał(a):Znam i guzik wiarygodne. Bolbitis w Papui? Chyba nie 
jak najbardziej występuje, ale Bolbitis heteroclita.
-

rafahgd
●
Powiązane tematy
Witam. Jestem tu nowy i piszę do Was pierwszy raz , więc na samym początku chciałbym przeprosić za jakiekolwiek niedociągnięcia i przywitać się . Z tej strony Wojtek i mam taki o to problem . Zakupiłe...
|
|