Czarne plamki - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Czarne plamki

Liczba wyświetleń: 1122·Odpowiedzi: 1
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok

10 mar 2015, 23:05 Czarne plamki  (#1)  

Mam akwarium 112l z obsadą: 2 x zbrojnik niebieski, 1 kirysek spiżowy, 5 x neon inessa, 12 x tetra czarna. Parametry w normie, podmiana raz w tyg. Od paru dni zauważyłem u żałobniczek czarne plamki, oraz odstające pojedyncze łuski. Rybki mają apetyt, nie są ospałe ale czasem można zauważyć, że poruszają się w sposób "szarpany" (skokami). Poza tetrami reszta rybek wygląda i zachowuje się normalnie. Trochę poczytałem i objawy pasują do ichtiosporidiozy (chociaż mam nadzieję że się mylę). Jak myślicie co to może być i jak sobie z tym poradzić?

szalu
Ranga: Początkujący

Piotr Baszucki Nowa Ruda

28 mar 2015, 19:15 Re: Czarne plamki  (#2)  

Wydaje mi się mało prawdopodobne, zwróć uwagę na temperatury w jakich giną grzyby powodujące tę chorobę:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ichtiosporidioza
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

Plamki na molinezjach

cincinekpl w Zwierzęta · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5797
Witam. Zauważyłem dzisiaj ze moje molinezja coś coś dopadło i nie jestem na tyle doświadczony, aby stwierdzić co to jest. Białe plamki na ciele, ogonie. Jeżeli ktos spotkał się z czym takim, to prosił...

Białe plamki korzen

kitek w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1968
witam mam akwarium 30 litrów i na korzeniu pare dni po podmianie pojawiły się białe plamy na korzenie. nadmienię że mam 2 Helenka i 2 Helmut oraz 9 krewetek. czy te plamy są groźne

Czerwone plamki u gupików

emilion123 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4218
Witam. Mam akwarium 35 l i hoduję w nim: a) gupiki: - 3 dorosłe samice, - 1 dorosły samiec, - z 80 maluchów różnego wzrostu (od 2 dniowych do 2 miesięcznych), b) 2 otoski, c) jednego 1,5 miesięczny s...

Czarne małe robaczki...

witia_2005 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2161
Wotajcie. Może ktoś z Was bedzie wiedział co tobza robaczki zadomowiły się w moim krewetkarium. Są wielkości 1-2mm. W początkowej fazie były białe. Jeśli dubluję temat to bardzo proszę o przekierowani...

Dziwne czarne, małe Coś.

Nick126 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5068
Witam, jakiś czas temu w akwarium zauważyłem małe, czarne żyjątka. Wielkość około 1 mm, ledwo widoczne. Dziś wylałem wodę z filtra do wanny i było je bardzo dobrze widać, było ich... duużo. Przemieszc...

Statystyki

Ten temat przegląda 304 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570936
 •  Liczba wątków: 48795
 •  Użytkownicy: 36925

•  Najnowszy użytkownik: Piorunek112

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 304 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.